Dünya Tahran’ı suçluyor... İran: Algı operasyonu

İran’da düşen yolcu uçağının yanlışlıkla İran füzeleri tarafından vurulduğu iddiası gündemi sarstı. Tahran iddialara ‘algı operasyonu’ yanıtını verirken, kazanın nedeni bugün açıklanabilir.

HÜRRİYET HÜRRİYET
Dünya Tahran’ı suçluyor... İran: Algı operasyonu

İran, 8 Ocak sabahı Tahran’dan Ukrayna’nın başkenti Kiev’e giden yolcu uçağının füzeyle düşürüldüğü iddialarını kesin bir dille yalanlıyor. Kanada Başbakanı Justin Trudeau ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın istihbarat ajanslarına dayandırdığı füze iddiasını ‘algı operasyonu’ olarak nitelendirdi. Söz konusu iddiaların ABD kaynaklı bir kampanya olduğunu söyleyen İran Hükümet Sözcüsü Ali Rebii, olayın şeffaf, dikkatli ve süratli şekilde incelendiğini ifade etti. İran Sivil Havacılık Kurumu Başkanı Ali Abedzade ise yolcu uçağının hatayla İran hava savunma füzesiyle vurulduğu iddialarının gerçeği yansıtmadığını duyurdu. Bir füzenin yolcu uçağına arkadan nasıl yaklaştığı ve çarpışma anını amatör video çekimlerinde dünyaya yayılması ardından Tahran’da açıklama yapan Abedzade, “Biz İran olarak Ukrayna yolcu uçağına herhangi bir füzenin isabet etmediğini ilan ediyoruz” dedi ve ekledi:İran, 8 8 Ocak sabahı Tahran’dan Ukrayna’nın başkenti Kiev’e giden yolcu uçağının füzeyle düşürüldüğü iddialarını kesin bir dille yalanlıyor. Kanada Başbakanı Justin Trudeau ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın istihbarat ajanslarına dayandırdığı füze iddiasını ‘algı operasyonu’ olarak nitelendirdi. Söz konusu iddiaların ABD kaynaklı bir kampanya olduğunu söyleyen İran Hükümet Sözcüsü Ali Rebii, olayın şeffaf, dikkatli ve süratli şekilde incelendiğini ifade etti. İran Sivil Havacılık Kurumu Başkanı Ali Abedzade ise yolcu uçağının hatayla İran hava savunma füzesiyle vurulduğu iddialarının gerçeği yansıtmadığını duyurdu. Bir füzenin yolcu uçağına arkadan nasıl yaklaştığı ve çarpışma anını amatör video çekimlerinde dünyaya yayılması ardından Tahran’da açıklama yapan Abedzade, “Biz İran olarak Ukrayna yolcu uçağına herhangi bir füzenin isabet etmediğini ilan ediyoruz” dedi ve ekledi:

NEDENİ AÇIKLANACAK

“Uçağın yanan motorla kalkış yaptığı ve hava limanına dönmeye çalıştığı biliniyor. Pilotların kuleyle neden bağlantı kurmadıklarının ise birçok nedeni olabilir. O anda uçağı kurtarmaya yoğunlaşmış olabilirler.”Fars haber ajansı ise düşme nedeninin, bugünkü kaza inceleme komitesi toplantısının ardından açıklanacağını duyurdu.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER