için kaldı

Türkiye, geçen yılı 17,9 milyar dolar makine ihracatıyla tamamladı

Makine İhracatçıları Birliği'nden (MAİB) yapılan açıklamaya göre, ihracatını 2018 sonuna kıyasla yüzde 4,2 artıran makine sektörü, geçen yılı 17,9 milyar dolar ihracatla kapattı.

HÜRRİYET HÜRRİYET
Türkiye, geçen yılı 17,9 milyar dolar makine ihracatıyla tamamladı

Türkiye, 2019 yılını 17,9 milyar dolar makine ihracatıyla tamamladı. Serbest bölgelerden yapılan ihracatla birlikte söz konusu rakam 19 milyar dolara yaklaştı. Bu değer, genel ticaret verilerine göre 180,5 milyar dolar olarak açıklanan Türkiye'nin toplam ihracatı içinde yüzde 10,5 paya karşılık geliyor. "Yerli sanayi" vurgusuyla Türkiye'nin makine ithalatının yüzde 17,6 gerilediği 2019'da, makine ihracatının ithalatı karşılama oranı yüzde 76,3'e yükseldi.

Geçen yıl en fazla ihraç edilen makineler; soğutma makineleri ve klimalar, içten yanmalı motorlar ve aksamları, yıkama ve kurutma makineleri, inşaat ve madencilik makineleri ile pompa ve kompresörler oldu. Bu dönemde oransal olarak en fazla ihracat artışı sağlayan ürünler ise elektrik motorları ve jeneratörler, yük kaldırma, taşıma, istifleme makineleri ile traktörler, tarım ve ormancılıkta kullanılan makineler olarak belirlendi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen MAİB Başkanı Kutlu Karavelioğlu, bir önceki yıl 10 milyar dolar olarak gerçekleşen makine dış ticaret açığının yarı yarıya kapanmasından memnun olduklarını belirtti.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER