537 bin yavru denizle buluştu

TARIM ve Orman Bakanlığı’nın üniversiteler ve gönüllü kuruluşlarla yaptığı işbirliği sayesinde bu yıl 287 bin 424’ü Caretta caretta toplam 537 bin 424 yavru denizkaplumbağası mavi sularla buluştu.

HÜRRİYET HÜRRİYET
537 bin yavru denizle buluştu

Yumurtlama dönemi dışında hiç karaya çıkmayan Caretta caretta’lar nesli tükenmekte olan canlılar kategorisinde yer alıyor. Caretta caretta’lar Türkiye’nin de taraf olduğu Bern ve Barcelona sözleşmeleri kapsamında tüm dünyada koruma altında tutuluyor.

Bakanlığa bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü caretta carettaları korumak için üniversiteler ve gönüllü kuruluşlarla işbirliği yaptı. Türkiye’deki 21 kumsalda yumurtlamak için karaya çıkan Caretta caretta’lara izleme, koruma ve yuva tespit çalışmaları yürütüldü. 2019 yılında Türkiye’nin 143.7 kilometrelik sahil şeridi boyunca 4 bin 491 Caretta caretta yuvası, 3 bin 125 de yeşil deniz kaplumbağası (Chelonia mydas) yuvası tespit edildi. Yuvalardaki sayımlarda Caretta caretta türünün 359 bin 280, yeşil denizkaplumbağalarının ise 312 bin 500 yumurta bıraktığı belirlendi. Bu yumurtalardan çıkan 287 bin 424 Caretta caretta yavrusu ile 250 bin yeşil denizkaplumbağası yavrusu denizle buluştu. 

 

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER