için kaldı

Koronavirüs enfeksiyonunda ilk belirti koku ve tat kaybı olabilir

Koronavirüs enfeksiyonunun yaşlılarda ve gençlerde farklı belirtiler gösterebildiğini belirten Kulak Burun Boğaz Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yavuz Selim Yıldırım, konu hakkında ilgili önemli bilgiler verdi.

HÜRRİYET HÜRRİYET
Koronavirüs enfeksiyonunda ilk belirti koku ve tat kaybı olabilir

Koronavirüs enfeksiyonunun sık görülen belirtileri arasında; öksürük, ateş, boğaz ağrısı, kuru öksürük,halsizlik ve yorgunluk var. Ama sıklıkla orta yaş grubunda ve gençlerde aniden ortaya çıkan koku ve tat kaybı da asemptomatik olarak koronavirüs enfeksiyonu geçiren kişilerdeki semptomlardandır ve coronavirus ile ilişkili olabilir. Üst solunum yolundan alınan virüsler burun ve boğaz mukozasında kolonize olarak çoğalıp vücut tarafından yok edilebilir veya buradan solunum yoluyla akciğerlere inerek burada zatürree gibi enfeksiyon da oluşturabilir. 

Doç .Dr. Yavuz Selim Yıldırım, ''Virüslere bağlı üst solunum yolu enfeksiyonları koku ve tat kaybının en sık sebebidir.Güncel durumu değerlendirdiğimizde gençlerde ve orta yaştaki kişilerde asemptomatik geçirilen koronavirüs enfeksiyonu esnasında aniden ortaya çıkan koku ve tat kaybı görülebilir. Bunu anlatmadaki en önemli amacımız bu kişilerin kendilerini karantinaya almaları gerekir, Çünkü bunlar farkında olmadan bulaştırıcılık oluşturur ve virüsü taşıyabilir. Bu enfeksiyonu evlerinde ailelerine yaşlılara bulaştırarak yaşlılarda daha ağır enfeksiyonlar meydana gelebilir. 

Yine gençlerde bu koronavirüsü enfeksiyonu hafif boğaz ağrısı bulantı ve ishal şeklinde de geçirilebilir.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER