için kaldı

Ramazanda gebeler ya da süt veren anneler oruç tutabilir mi?

Ramazan ayına girdiğimiz şu günlerde, hamilelerin aklına takılan en önemli sorulardan biri de hamileler oruç tutabilir mi oluyor. Bağışıklık sisteminin çok güçlü tutulması gereken bu süreçte bu sorunun cevabı çok daha önem kazanıyor.

VATAN VATAN
Ramazanda gebeler ya da süt veren anneler oruç tutabilir mi?

 Biz de çok fazla merak edilen bu soruyu sizler için Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir’e sorduk.    Oruç tutmanın bebeğe zararı var mıdır?   Özellikle COVID-19 salgınının olduğu bu süreçte ve diğer zamanlarda da anne adaylarının ve emziren annelerin bağışıklık sistemini çok güçlü tutulması gerekir. Normalde insanlar açlığa uzun süre dayanabilirken, gebelikte bu süre üçte bir oranında azalır. Gebeler hem kendileri hem de taşıdıkları bebekleri için daha fazla miktarda kalori, protein, vitamin ve minerale ihtiyaç duyarlar. Oruçluyken alınan gıdaların hem kendi hem de bebeğinin ihtiyaçlarını karşılamaya yetmeyeceğinden hamilelikte oruç tutulması hem anne hem de bebeğin sağlığı açısından önerilmemektedir.   Aynı zamanda anne adayının hamilelikle birlikte şeker hastalığı, hipertansiyon, aşırı kansızlık ve erken doğum riski gibi eşlik eden durumlar mevcutsa oruç tutmak ciddi sorunlar yaratabilir. Bu durumda doktor, anne adayının oruç tutmasına izin vermeyecektir. Tüm bunların yanı sıra son günlerdeki COVID-19 nedeniyle bağışıklık sisteminin daha da çok güçlü tutulması gerekebilir.   Gebeliğin ilk 3 ayında genellikle bulantı ve kusma olması nedeniyle anne adayı yeterince beslenemez. Ayrıca bu dönemde oruç tutmasıyla birlikte özellikle sıvı yetersizliği, hipoglisemi ve ona bağlı bayılma veya halsizlik çok daha belirginleşir. 3. ve 5. aylar arası de bebeğin organlarının gelişim gösterdiği dönemdir bu nedenle bu süreçte de anne adayları oruç tutmamalıdırlar.  Son aylar bebeğin hızlı büyüdüğü ve kilo aldığı dönemlerdir. Bu aylarda uzun süreli açlık, bebeğin daha az kilo almasına, şeker düşmesine, aşırı sıvı kaybına bağlı olarak bebekte sıkıntı oluşmasına yol açabilir.   Emziren anneler oruç tutmalı mı?   Bebeklerini emziren annelerin özellikle ilk aylarda beslenmelerine dikkat etmeleri ve bol sıvı almaları önemlidir. Oruç, sıvı alımının azalmasına bağlı olarak sütün de azalmasına neden olur. Bu nedenle gebelik ve emzirme döneminde oruç tutulması önerilmez. Anne adaylarının veya annelerin riskleri bilerek karar vermeleri, mutlaka doktorlarına ve diyetisyenlerine danışmaları gerekmektedir. Aynı zamanda kadın doğum muayenesinin yanında genel sağlık durumunuzla ilgili bir kontrolden geçmeden oruç konusunda kesin bir karar verilmemelidir. Gebelerin ve emziren kadınların bu süreçte sağlıklı ve düzenli beslenmeleri çok önemlidir.   Ramazan ayına girdiğimiz şu günlerde, hamilelerin aklına takılan en önemli sorulardan biri de hamileler oruç tutabilir mi oluyor. Bağışıklık sisteminin çok güçlü tutulması gereken bu süreçte bu sorunun cevabı çok daha önem kazanıyor

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında VATAN internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER