için kaldı

"Türkiye büyümesini sürdürecek"

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings Direktörü Douglas Winslow, Türkiye’de bu yılın üçüncü çeyreğinden itibaren büyümenin artmasının, 2021 yılında ise yüzde 4,5’e ulaşılmasının beklendiğini söyledi.

PARALİMANI PARALİMANI
"Türkiye büyümesini sürdürecek"

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Winslow, “Bu yılın ilk  çeyreğinde, yani corona virüs şoku öncesinde, Türk ekonomisi yüzde 6 seviyesinin üzerine çıktı. İkinci çeyrekte sert bir daralma bekliyoruz. Evlerde kalma  sürecinin sonunda ekonomik aktivitelerin normalleşmesiyle, üçüncü çeyrekte ise  daha yatay bir büyümenin ardından, dördüncü çeyrekte iyileşmenin görülmesini  öngörüyoruz. Türkiye’nin 2021 yılında yüzde 4,5 seviyesinde büyümesini bekliyoruz  ki bu bizim değerlendirmemize göre sürdürülebilir bir büyüme oranıdır.”  İfadelerini kullandı.

Fitch Ratings, geçen hafta yayımladığı “Küresel Ekonomik Görünüm”  güncelleme raporunda, bu yıl küresel ekonominin yüzde 1,9 daralmasının  beklendiğini belirtmişti.

Winslow, 2020 yılında küresel resesyon beklentisine rağmen Türkiye’de  yüzde 0,8 büyüme tahminine gerekçe olarak yılın başında özel banka kredileri ile  görülen büyüme ivmesi ve düşük faiz ortamını gösterdi.

“TEŞVİK VE ÖNLEMLER EKONOMİK AKTİVİTE İÇİN DESTEK SAĞLAR”

Fitch Ratings Direktörü Winslow, “Koronavirüs salgınının ardından  Ekonomik İstikrar Kalkanı yoluyla büyük teşvikleri, devlet bankalarının kredi  desteğine yönelik yeni önlemleri görmemiz olası. Bu durum ekonomik aktivite için  ek destek sağlayacaktır.” değerlendirmesinde bulundu.

Öte yandan Douglas Winslow, bu yıl koronavirüs salgını nedeniyle Avro  Bölgesi'nin yüzde 4,2 daralmasının beklendiğini, Türkiye’nin de ihracat  cephesinde Avrupa’daki resesyondan etkilenebileceğini söyledi.

Gerilen küresel piyasa koşulları nedeniyle Türkiye’nin dış finansman  ihtiyacının halen temel hassasiyetler arasında yer aldığını vurgulayan  Winslow,  cari yıl yüzde 1 seviyesinde bir açığın verilebileceğini, yine de bunun 2018  yılındaki yüzde 2,7 seviyesine kıyasla, bir ilerleme olduğunu söyledi.

MERKEZ BANKASI FAİZ İNDİRECEK

Winslow, Türkiye’de 2020 yılında enflasyonun yüzde 8,5 seviyesinde  gerçekleşmesinin öngörüldüğünü belirterek, “Merkez Bankası (TCMB) faizleri  indirmeye hazır olduğu sinyalini veriyor. Bu yüzden şu anda bu yılın sonuna kadar  100 baz puan indirimine gidilerek faizin yüzde 8,75’e indirilmesini tahmin  ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Winslow, Türkiye’de reel faiz oranının zaten düşük olduğunu, bunun  Türk lirası üzerinde aşağı yönlü baskıları artırabileceğini ve özel sektörün dış  finansman cephesinde zorlanabileceğini kaydetti.

KAYNAK: AA

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında PARALİMANI internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER