Otomotivde mesafeli dönem

Normalleşme sürecinin konuşulmaya başlaması ile birlikte otomotiv sektörü de hareketleniyor ancak koronavirüs etkileri, hem üretici hem de tüketici alışkanlıklarının değişmesine sebep oluyor. Düşük kapasite ile önlemler alarak gerçekleşen üretim ek maliyetler doğuruyor. Alışkanlıkların değişeceği, online satışların artacağı bir döneme girilirken, sektörde maske, sosyal mesafe gibi birçok önlemin kalıcı olabileceği görüşü hâkim. Tam toparlanmaya ilişkin ise 12 ay gerektiği belirtiliyor.

HÜRRİYET HÜRRİYET
Otomotivde mesafeli dönem

Koronavirüs herkesin hayatını derinden etkilerken, en büyük değişim otomotiv sektöründe kendisini gösteriyor. Hem tüketici alışkanlıklarında hem de üretim aşamasında ciddi değişiklikler ortaya çıkıyor. Toplu taşımadan uzaklaşan kitle otomobil almaya, bir kısmı da kiralamaya yönelirken, kısa dönem kiralamalarda ise turizmle doğru orantılı düşme yaşandığı görülüyor. Son iki ayında pandemi etkilerinin görüldüğü otomotiv sektörünün ilk çeyreğinde otomobil ve hafif ticari araç pazarı 150 bin 860 olarak gelişirken 700 bin olarak öngörülen sene sonu tahminleri 550 bin seviyelerine güncellendi. Şirketler açısından toparlanmanın uzun sürebileceği yönünde.

ASIL SORUN TİCARİDE

Türkiye’de perakende otomotiv pazarının, özellikle binek otomobilde Avrupa’ya göre daha iyi durumda olduğunu ve tüm üretim- tedarik kısıtlarına ve karantina şartlarına rağmen nisan ayını olumlu geçtiğini belirten Anadolu Grubu Otomotiv Başkanı Bora Koçak, “Asıl sorun turizm ve ticaretteki yavaşlamaya bağlı olarak çok fazla daralan ticari araç, midibüs ve otobüs pazarında. Hem ihracat talebi hem de iç pazar talebi yok denecek kadar az. Yıl sonu toplam pazarın 550 bin seviyelerinde olacağını öngörüyorum”

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER