Dolar güne rekor seviyeden başladı

Dolar kuru dün 30 TL'nin üstüne çıkarak tarihi rekorunu kırmıştı. Bugüne de 30,12 TL'den rekor seviyeden başladı. Euro/TL ise 33,06 TL'den başladı. TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan, New York'ta düzenlenen toplantıda "Programımız fiyat istikrarı sağlanana kadar sürecek" mesajını verdi

F5HABER F5HABER
Dolar güne rekor seviyeden başladı

Dolar kuru dün 30 TL'nin üstüne çıkarak tarihi rekorunu kırmıştı. Bugüne de 30,12 TL'den rekor seviyeden başladı. Euro/TL ise 33,06 TL'den başladı.

TCMB'nin JP Morgan'ın New York'taki merkezinde düzenlenen toplantıda konuşan TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan "Programımız fiyat istikrarı sağlanana kadar sürecek" mesajını verdi.

Enflasyonu düşürmekte kararlı olduklarını söyleyen Gaye Erkan para politikasında sıkılaşma sürecinin mümkün olan en kısa sürede tamamlanmasını beklediklerini belirtti.

Erkan enflasyon beklentileri ve trend enflasyondaki düşüşle TL mevduatlara güçlü geçiş olduğunu söyledi.

TCMB'nin rezervleri düşüşünü ikinci haftaya taşıdı. 5 Ocak haftasında bir önceki haftaya göre 1 milyar 449 milyon dolar azalışla 139 milyar 612 milyon dolara indi. Rezervler hazirandan beri 43 milyar dolara yakın iyileşme göstermişti.

TCMB'nin yılbaşından hemen önce Türk Lirası dönüşümlü Kur Korumalı Mevduat hesaplarını kapatma kararı alması KKM hesaplarına yansıdı. Birikimlerdeki azalma hızlandı. Yeni yılın ilk haftasını 5 Ocak ile biten haftasını kapsayan rakamlara göre KKM'deki birikimler 49,9 milyar dolar azaldı. Azalış hızı ise yüzde 1,9 oldu. 

Kritik ABD enflasyonu beklentileri aştı! Aralık ayında ABD enflasyonu beklentileri aşarak yıllık yüzde 3,4 arttı. Beklentiler yüzde 3,2 olacağı yönündeydi. 

Kararın ardından doların diğer para birimleri karşısındaki gücünü ölçen DXY endeksi 102,507 seviyelerine kadar yükselse de bu seviyelerde kalıcı olmayarak yeniden 101 seviyelerine geriledi. 

Bugün cari açık rakamları piyasaların odağında olacak. Artan küresel risk iştahı Borsa İstanbul'a yarıyor. Bist100 endeksi 26 Aralıktan bu yana yüzde 8,86 yükseldi. 

 
 

 

SONRAKİ HABER