GYODER: Faiz indirimi ipotekli konut satışlarında sıçrama yarattı

Eylülde ipotekli satışlar geçen yılın aynı dönemine göre 5 kat  arttı. Sektörün geleceğine dair değerlendirmelerin de yer aldığı ‘GYODER Gösterge’ 2019-3. Çeyrek Raporu’nda, konut satışlarında yaşanan artışın ipotekli satışlardan kaynaklandığı vurgulandı.

BORSAMATİK BORSAMATİK
GYODER: Faiz indirimi ipotekli konut satışlarında sıçrama yarattı

GYODER (Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği),  dünya ve Türkiye ekonomisinden, temel makroekonomik göstergelere,  sektör içi üretim rakamlarından, çeşitli istatistiklere kadar önemli  bilgiler aktaran ‘GYODER Gösterge’ ile gayrimenkul sektörüne ışık  tutmaya devam ediyor.

Temel ekonomik verilerin yanı sıra ‘Konut’,  ‘Krediler’, ‘AVM’, ‘Ofis’, ‘Lojistik’, ‘Turizm’ ve ‘GYO’ gibi  gayrimenkulün tüm alt segmentlerini kapsayan raporun gayrimenkul  yatırım ortaklıklarının finansal değerlendirmeleri ile ilgili  verileri, Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) ve Kamuyu Aydınlatma Platformu’nun (KAP) katkılarıyla zenginleştirildi. Rapora GYO’ların  BIST GYO Endeks Performansı, halka açıklık oranları, piyasa ve portföy  değerleri, yatırımcı sayıları, özkaynak, sermaye gelişimleri, aktif  karlılıkları gibi birçok veri eklendi. Garanti Mortgage BBVA  sponsorluğunda hazırlanarak kamuoyu ile paylaşılan GYODER Gösterge,  aynı zamanda GYODER’in web sitesinde yayınlanıyor.

Eylülde ipotekli satışlar geçen yılın aynı dönemine göre 5 kat  arttı

Sektörün geleceğine dair değerlendirmelerin de yer aldığı ‘GYODER Gösterge’ 2019-3. Çeyrek Raporu’nda, konut satışlarında yaşanan artışın ipotekli satışlardan kaynaklandığı vurgulandı. Raporda, yılın 3. çeyreğinde gayrimenkul sektöründe yaşanan gelişmeler şu bilgi ve  değerlendirmelerle aktarıldı: 2019 yılı 3. çeyrek konut satışları, bir  önceki yılın aynı dönemiyle benzer seviyede seyrederek 359 bin 667  adet seviyesinde kapandı. Ağustos ayı itibarıyla kamu bankaları  tarafından 500 bin TL’ye kadar olan konut kredisi faiz oranlarının  aylık yüzde 1’in altına çekilmesinin ve konut fiyat endeksinde artış  trendinin etkisiyle konut satışlarındaki olumlu etki konuşulmaya  başlandı.

2019 yılı 3. çeyrekte, önceki yılın aynı dönemine göre ilk  el satışlarda yüzde 21,7 oranında gerileme görülürken, ikinci el  satışlarda yüzde 20,9 oranında artış yaşandı. İpotekli satışlarda,  geçen yılın aynı dönemine göre adet bazında yaklaşık yüzde 92,8’lik  artış, ipotekli satışların dışında diğer satışlarda yüzde 15,6  oranında aşağı yönlü hareket izlendi. 2019 yılı Eylül ayında faiz  indirimlerinin etkisiyle ipotekli satışlara ilgi yükseldi ve geçen  yılın aynı ayına göre 5 kat artış yaşandı.

Yabancılara satışta ilk sırayı İstanbul aldı

3. çeyrek dönemde yabancılara yapılan konut satışlarında, geçen  yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 3’lük daralma yaşandı. Toplam  satışlar içindeki payı ise 3. çeyrekte yüzde 3,3 seviyesinde  gerçekleşti. 3. çeyrekte yabancılara yapılan konut satışlarında ilk  sırada yüzde 44,9 pay ile İstanbul yer alırken, ikinci sırada yüzde 18,1 pay ile Antalya yer aldı.

Konut kredisi hacmi 186,7 milyar TL seviyesinde gerçekleşti

2019 yılı Temmuz ayında başlayan konut kredisi faiz oranlarındaki  azalış trendi Eylül ayı sonuna kadar devam etti. Temmuz sonunda yüzde

1,57 seviyesinde gerçekleşen konut kredisi faiz oranı 2019 Ekim ayı  ortasında yüzde 1,03 seviyesine geriledi. 2019 yılı Eylül ayı sonunda  konut kredisi hacmi 186,7 milyar TL seviyesinde gerçekleşti. Kamu  mevduat bankalarının toplam konut kredisi hacmi içindeki payı 2018 Eylül ayında yüzde 48,3 seviyesindeyken 2019 yılı Eylül ayında yüzde 54,7’ye yükseldi.  

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında BORSAMATİK internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER