Briket üretimiyle ormanları koruyorlar

Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde gençler, ormansızlaşmayı azaltmak ve temiz enerji kaynakları oluşturmak amacıyla atıklardan briket üretiyor.

F5HABER F5HABER
Briket üretimiyle ormanları koruyorlar

Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde gençler, ormansızlaşmayı azaltmak ve temiz enerji kaynakları oluşturmak amacıyla atıklardan briket üretiyor.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin Kuzey Kivu eyaletinin Bukavu kasabasında yaşayan gençler, kirliliği azaltmak ve Virunga Milli Parkı'ndaki yeşil alanların yok olmasını engellemek için girişim başlattı. Kongolu gençler, yaprak, ağaç kabukları, meyve kabuğu gibi atık maddelerden briket üreterek yakıcı madde elde ediyor. Atık maddeleri büyük bir kapta tahta ve kağıtla birleştirerek macun haline getiren gençler, macunu bir tüp içine koyarak ahşap bir kompresör altına yerleştiriyor. Manuel olarak kullandıkları makine ile macunu sıkıştırarak briket elde eden gençler, briketler açık havada üç gün boyunca kurumaya bırakıldıktan sonra çantaya konur ve satışa hazır hale geliyor.

Çevre Eğitimi, Cinsiyet ve Sürdürülebilir Kalkınma Eylem Koordinatörü Madeleine Bwenge, ormansızlaşma ile mücadele girişiminin resmen başladığını söyledi. Bwenge, "Bu projeyi başlatma düşüncesi 1994 yılında Ruandalı mültecilerin gelişi ve yakacak odun elde etmek için ağaçlarımızı kesmesiyle ortaya çıktı. Ruandalı mültecilerin ağaçları kesmesi birçok bölgede ormanların azalmasına neden oldu. Biz de ormansızlaşmaya karşı savaşmak için briket üretme girişiminde bulunduk" dedi.

Briket kullanıcıları ise, "Briket kullanıyoruz. Çünkü iş yükünü hafifletiliyor ve pahalı değil. Fasulyeleri daha kısa sürede ve daha az para harcayarak pişirebiliyoruz" dedi.

Kivu'nun kuzeyindeki Goma'da 60 kiloluk bir briket çantası 12 dolara, aynı miktarda kömür fiyatı ise 25-30 dolara satılıyor. Bukavu'da ise aynı çanta yaklaşık 13 dolara satılıyor. Güney Kivu'da Çevre İl Koordinasyon Ofisi Başkanı Mühendis Kibangu Muemeli, bu girişimden memnuniyet duyduğunu belirtti. Muemeli, "Şu anda bu girişimi çok takdir ediyoruz. Çünkü bu girişim ormanlarımızın sürdürülebilir yönetimine katkıda bulunuyor. Bu girişim için henüz bir değerlendirme raporu hazırlamamış olsak da takip ettiğimiz faaliyetlerden briket imalatının kırsal alanlarımızda ormansızlaşma oranının düşürülmesine katkıda bulunduğunu bulduk" ifadelerini kullandı.

Virunga Milli Parkı'nın korunması için Kongo Doğayı Koruma Enstitüsü (ICCN), Goma şehrinden 70 kilometre mesafesindeki Rutshuru bölgesinde briket imalatı için bir proje başlattı. Böylece briketlerin nasıl hazırlanacağını öğrenen 3 bin gönüllü yetiştirdi. Briketlerin kullanımı şimdi 50'den fazla Afrika ülkesinde insanlara verilen eğitimlerle ve daha sonra milyonlarca iş imkanı oluşturdu. Kongo'da bulunan Dünya Mirası Alanı Virunga Milli Parkı'nda ağaç kesimleri son yıllarda artmış ve parktaki nadir dağ goril türlerinin soyunu tehlikeye sokmuştu.

(İHA)

SONRAKİ HABER