Covid-19, kalpte de hasar oluşturuyor

Covid-19’un akciğerlerin yanı sıra; kalpte de önemli hasar oluşturabildiğine dikkat çeken Kardiyolog Dr. Bilal Çuğlan, Koronavirüsün, kalp zarı iltihabı, kalp kası hasarı, kalp krizi, kalp yetmezliği, ritm bozukluğu ve ani kardiyak ölüm gibi pek çok kalp rahatsızlığına neden olduğu saptanmıştır.” diyerek kalp rahatsızlığı olanların tedbiri elden bırakmaması uyarısında bulundu.

HÜRRİYET HÜRRİYET
Covid-19, kalpte de hasar oluşturuyor

Dünyada ve Türkiye'de en fazla ölüme sebep olan ve yaşam kalitesini düşüren kalp ve damar hastalıklarının önlenebilir nitelikte olduğu konusunda toplumsal farkındalığı artırmak için Dünya Kalp Federasyonu tarafından 2000 yılından bu yana her yıl 29 Eylül günü ”Dünya Kalp Günü” olarak kabul ediliyor. Beykent Üniversitesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Bilal Çuğlan da, 29 Eylül Dünya Kalp Günü nedeniyle, kalp hastalıklarının Covid-19 ile ilişkisine dair açıklamalarda bulundu.

ÖLÜMLERİN YÜZDE 40’INI OLUŞTURUYOR

Kalp ve damar hastalıklarının, Türkiye'de ölümlerin yaklaşık yüzde 40ını oluşturduğunu hatırlatan Dr. Çuğlan, ”Ayrıca, ülkemizde diğer Avrupa ülkelerine oranla kalp krizi daha sık yaşanmaktadır ve bunların yarısından fazlası ise hastaneye ulaşamadan hayatını kaybetmektedir. Her yıl dünyada 17.5 milyon insan kalp damar hastalıklarından dolayı hayatını kaybetmektedir. Ülkemizde ise 2019 TÜİK verilerine göre, yaklaşık 160 bin kişi kalp ve damar hastalıkları nedeniyle hayatını kaybetmiştir.” bilgisini paylaştı.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER