Hissede hareket yaratacak 6 şirket haberi

Ziraat Yatırım tarafından günlük olarak hazırlanan günün önemli şirket haberleri yayımlandı. Borsada işlem gören şirketlerden yer alan haberler arasında günün öne çıkan 6 şirket haberi var.

BORSAMATİK BORSAMATİK
Hissede hareket yaratacak 6 şirket haberi

Ziraat Yatırım tarafından günlük olarak hazırlanan Borsa İstanbul'da işlem gören günün önemli şirket haberleri yayımlandı. Borsada işlem gören şirketlerden yer alan haberler arasında günün öne çıkan 6 şirket haberi var.

Aksa Akrilik (AKSA, Nötr): 352.177 ton/yıl olan elyaf üretim kapasitesi, yapılan optimum üretim parkuru oluşturma çalışmaları sonucunda varolan bazı verimsiz makine hatlarının devreden çıkarılması ile 330.150 ton/yıl olarak güncellenmiştir. 2020 yılı için hesaplanacak kapasite kullanım oranlarında, toplam kapasite 330 bin ton/yıl olarak kabul edilecektir.

Arçelik (ARCLK, Nötr): Şirket Yönetim Kurulu, Hollanda'da yerleşik ve %100 hissesine sahip olduğu bağlı ortaklığı Ardutch B.V. tarafından, (i) yine Hollanda'da yerleşik ve %100 hissesine sahip olduğu Grundig Multimedia B.V.'ye ait Almanya'da yerleşik Grundig Intermedia GmbH hisselerinin satın alınması ve (ii) Ardutch B.V. tarafından geçmiş yıllarda yapılan iştirak yatırımlarından kaynaklı finansman ihtiyacının kısmen karşılanması amaçlarıyla Ardutch B.V. sermayesinde yapılacak 100mn EUR tutarındaki artışa Şirketçe katılınmasına karar vermiş ve ilgili ödeme dün gerçekleştirilmiştir.

Coca-Cola İçecek (CCOLA, Nötr): 2019 yılında, konsolide satış hacmi, 'hafif düşüş' yönündeki beklentinin üzerinde gerçekleşerek %0,1 artışla 1.316 milyon ünite kasa oldu. Ana kategorilerdeki büyüme ise geçen yıla göre %0,6 arttı (Ana kategoriler, CCI'ın dağıtımı yapılan Çay haricindeki kategorilerini ifade etmektedir).

Pakistan'daki yavaşlama ve Türkmenistan'da üretimin durmasına rağmen, satış hacmi Kazakistan, Türkiye ve Azerbaycan operasyonlarının katkısıyla büyümeye devam etti. Türkmenistan hariç olarak bakıldığında, konsolide ana kategoriler satış hacmi 2019 yılında %1,4 oranında arttı. Gazlı içecekler kategorisi (%0,3 artış) ve gazsız içecekler kategorisi (%5,1 artış) 2019 yılındaki büyümenin temel etkenleri olurken, su ve çay kategorilerindeki küçülme sırasıyla %0,1 ve %4,9 olarak gerçekleşti. Buzlu çay segmenti satıldığı bütün pazarlarda büyüme kaydederken, gazlı içecekler kategorisi Pakistan, Ürdün ve Türkmenistan haricindeki tüm pazarlarımızda artış gösterdi.

2018 yılında %49 olan Türkiye operasyonunun toplam satış hacmi içerisindeki payı, 2019 yılında %50 olarak gerçekleşti. 4Ç19'da, konsolide satış hacmi, %0,8 artışla 230 milyon ünite kasa oldu. Gazlı içecekler kategorisi %4,9 ve gazsız içecekler kategorisi %14,5 artış kaydederken, su ve çay kategorilerindeki azalma sırasıyla %13,0 ve %9,2 olarak gerçekleşti. Aynı dönemde, ana kategorilerin satış hacmindeki büyüme %2,4 oldu.

Emlak Konut GYO (EKGYO, Nötr): Şirket projelerinden İstanbul Sarıyer Zekeriyaköy Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İşi (Köy) kapsamında bulunan bazı parseller kısmi tasfiye yapılarak sözleşme kapsamından çıkartılmıştır.

Pegasus (PGSUS, Nötr): Şirketin Nisan 2013 tarihli pay izahnamesinde Pegasus'un uzun vadede teknik üs bakım hizmetlerini gerçekleştirme kapasitesine sahip olacak şekilde kendi uçak bakım merkezini kurmayı değerlendirdiği belirtilmiştir. Şirket bu doğrultuda, filosundaki uçaklar, uçak motorları ve diğer parçalar için hat bakım, komponent bakım ve üs bakım faaliyetlerini merkez üssü İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'nda ("SAW") gerçekleştirebilmek amacıyla bir uçak bakım hangarı inşa etmek üzere havalimanı işletmecisi Havaalanı İşletme ve Havacılık Endüstrileri A.Ş. ("HEAŞ") ile 19.133 m2 kapalı hangar alanına sahip bir geliştirme arazisi için 20 yıllık ve kiracıya ait 2048 sonuna kadar uzatım opsiyonu içeren bir kira sözleşmesi imzalamıştır. Kira süresi Pegasus tarafından gerçekleştirilecek hangar inşaatının tamamlanarak kesin kabulü üzerine başlayacaktır.

Türk Hava Yolları (THYAO, Nötr): Türk Hava Yolları'nın Aralık ayında yolcu sayısı bir önceki yılın aynı ayına göre %0,5 oranında azalarak, 5,48miyon olurken, aynı dönemde iç hat yolcu sayısı %11,5 oranında azalırken, dış hat yolcu sayısı ise %7,7 oranında artış kaydetti. Aralık ayında toplam yolcu doluluk oranı ise Aralık 2018 'deki %80,1'den %80,7'ye ulaştı.

Aralık ayı verileriyle birlikte THY'nin 2019 yılı toplam yolcu sayısı bir önceki yıla göre %1,1 oranında azalarak 74,3 milyon olarak gerçekleşti. Toplam yolcu doluluk oranı ise %81,9'dan %81,6'ya geriledi. 2019 yılında yurtiçi yolcu sayısı %7,5 oranında azalırken, yurtdışı yolcu sayısı ise %3,8 oranında artış kaydetti. Yurtiçi yolcu doluluk oranı 2019 yılında %86,2 olurken, yurtdışı yolcu doluluk oranı ise %81 olarak gerçekleşti.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında BORSAMATİK internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER