Cumhuriyet tarihinin önemli tanığı: 2. TBMM Binası

Ankara’nın Ulus semtinde bulunan 2. TBMM Binası, 1981 tarihinden bu yana “Cumhuriyet Müzesi” olarak ziyarete açık tutuluyor.

HÜRRİYET HÜRRİYET
Cumhuriyet tarihinin önemli tanığı: 2. TBMM Binası

Tarihi bina 1923 yılında mimar Vedat Tek tarafından Cumhuriyet Halk Fırkası binası olarak tasarlanmış fakat I.Türkiye Büyük Millet Meclisi binasının yetersiz olması nedeniyle inşaatın bitiminde bazı değişiklikler yapılarak meclis olarak kullanılmasına karar verilip, 18 Ekim 1924 tarihinde hizmete açılmıştı. Bodrum üzerine iki katlı olan bu yapının iç bölümleri, iki kat boyunca yükselen ortadaki meclis salonunun üç kenarına dizilmiş.

Cumhuriyet tarihinin önemli tanığı: 2. TBMM Binası - Resim : 1

Girişten sonra enine uzanan, iki ucunda merdivenlerin yer aldığı geniş geçit, Selçuklu ve Osmanlı bezeme motiflerinin yer aldığı bir tavanla örtülmüş. Benzer biçimde ele alınmış yerlerden birisi de büyük salonu. Yer yer localarla değerlendirilen bu salonun özellikle yıldız motiflerini içeren ahşap tavanı, sonradan düzenlenen taç kapı ve bazı noktalar dışında kemerler, saçaklar, yer yer çinilerin yer aldığı bölümler ile bu dönemin mimari özelliklerini yansıtmakta.

Cumhuriyet tarihinin önemli tanığı: 2. TBMM Binası - Resim : 2

Bina, II. Türkiye Büyük Millet Meclisi binası olarak 27 Mayıs 1960 Askeri Darbesi’ne kadar işlevini sürdürdüğü 36 yıl boyunca önemli tarihi olaylara tanıklık etmişti. 1924-1960 yılları arasında Atatürk ilke ve inkılâplarının gerçekleştirildiği, Cumhuriyetimizin gelişmesi için önemli kararların alındığı, çok sayıda yasaların çıkarıldığı, uluslararası alanda Türkiye'nin etkinliğini ve saygınlığını artıran antlaşmaların yapıldığı; çok partili sisteme geçişin sağlandığı önemli olaylara sahne olmuştu.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER