İran’da rejim kuşatma altında

Ukrayna yolcu uçağının yanlışlıkla düşürüldüğünün ortaya çıkması üzerine İran’da protestolar sürüyor. Yönetime karşı muhafazakârlar da tepkili.

HÜRRİYET HÜRRİYET
İran’da rejim kuşatma altında

İRAN hava savunma sistemlerinin 8 Ocak’ta seyir füzesi sanarak Ukrayna’nın başkenti Kiev’e gitmek üzere Tahran Uluslararası İmam Humeyni Havalimanı’ndan havalanan Ukrayna Hava Yolları’na ait Boeing 737 tipi yolcu uçağını düşürmesinin yankıları sürüyor. Uçakta bulunan 176 kişiden kurtulan olmamıştı. Tahran yönetimi olaydan sonra üç gün boyunca gerçeği açıklamamış, daha sonra İran Devrim Muhafızları Ordusu Hava-Uzay Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Emir Ali Hacızade hatayı itiraf etmişti. Önceki gün ülke genelinde rejime karşı protesto gösterileri başlarken, başarısız kriz yönetimi İran siyasetini de karıştırdı. Amerikan New York Times (NYT) gazetesine göre İran’da aşırı muhafazakâr çevreler de tepkilerini çeşitli şekillerde dile getiriyor.

İSTİFA ÇAĞRISI

Bu çevrelerin gazetelerinde İran Devrim Muhafızları Genelkurmay Başkanı General Hüseyin Selami’nin istifasını isteyen yazılara yer verildi. Selami hatanın ortaya çıkmasından sonra, “O uçakta ben de olsaydım, yanıp ölseydim” demişti. İran Devrim Muhafızları’nın Tasnim Haber Ajansı’nın baş editörü Kian Abdullahi, hükümet yetkililerin kazayla ilgili yalanlarının bir ‘felaket’ olduğunu kaydetti. Twitter’dan paylaşım yapan Abdullahi, “Medyayı yanıltan yetkililer de suçludur. Hepimiz halkın önünde utanç duyuyoruz” dedi. NYT’ye göre bu tartışmalara rağmen İran rejiminin Kudüs Gücü komutanı General Kasım Süleymani suikastından ötürü Batı ile karşı karşıya gelme arzusunda bir azalma yok.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER