Fransa’dan yeni genişleme planı

Son dönemde “NATO’nun beyin ölümü gerçekleşti” mesajı vererek İttifak’ın işlevini sorgulayan bir tavır takınan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, şimdi de Avrupa Birliği genişleme sürecinin kurallarını değiştirme peşinde.

HÜRRİYET HÜRRİYET
Fransa’dan yeni genişleme planı

FRANSA tarafından hazırlanarak üye ülkelere dağıtılan bir çalışma belgesinde, genişlemenin kademeli olması, kuralların sıkılaştırılması ve geri çevrilebilir bir yöntem izlenmesi öneriliyor. Müzakere halinde olan bir ülke olmasına rağmen Türkiye’den tek kelimeyle bile bahsedilmeyen belgedeki unsurların kabul edilmesi, genişleme sürecini şimdikinden daha uzun bir hale getirebilir. Kaydettikleri tüm ilerleme ve Brüksel tarafından verilen sözlere rağmen Kuzey Makedonya ve Arnavutluk’un AB ile üyelik müzakerelerine başlamasını bloke eden Fransa lideri Emmanuel Macron’un yeni önerisi, müzakere sürecinin arka arkaya 35 başlık açılması yerine, belli başlıkları gruplar halinde toplayan yedi aşamada gerçekleştirilmesine dayanıyor. Bu yöntemle aday ülkelerin belli bir yol haritasını izlemelerinin sağlanması ve bir kademedeki yükümlülükleri yerine getirmeden ikinci aşamaya geçmelerinin engellenmesi hedefleniyor. Fransa, ilk adım olarak 23’üncü (Yargı ve Temel Haklar) ve 24’üncü (Adalet, Özgürlük ve Güvenlik) başlıkları aynı çatı altında toplayan Hukukun Üstünlüğü, Temel Haklar, Adalet ve Güvenlik aşamasının geçilmesini istiyor. Geçilen her aşama karşılığında ise aday ülkelere bazı

AB program ve politikaları ile mali desteklere erişim sağlanması Fransa’nın planının unsurları arasında.

Fransa’dan yeni genişleme planı - Resim : 1

KADEMELİ VE ORANTILI CEVAP

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER