AİHM'den İmar Bankası kararı

AİHM, TMSF'ye devredildikten sonra İmar Bankası'nda "off-shore" hesabı bulunanlara banka tarafından vadedilenden daha düşük faizle geri ödeme yapılmasında hak ihlali olduğuna ilişkin başvuruyu reddetti.

VATAN VATAN
AİHM'den İmar Bankası kararı

 Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulunun (BDDK) 3 Temmuz 2003'teki  kararıyla İmar Bankasının yönetim ve denetimi TMSF'ye devredildi.  Alınan bilgiye göre, İmar Bankası'nda "off-shore" hesabı bulunan iki  kişi, AİHM'e başvurarak, bankanın TMSF'ye devrinden sonra devletin, bankanın  vadettiğinden daha düşük faizle kendilerine ödeme gerçekleştirdiğini, bunun da  mülkiyet hakkını ihlal ettiğini öne sürdü.     Başvuruyu incelemeye alan AİHM, hükümetten görüş istedi. Adalet  Bakanlığı tarafından hazırlanan hükümet görüşleri AİHM'e iletildi. İddiaların açıkça dayanaktan yoksun olması nedeniyle başvuruyu kabul  edilemez bulan AİHM, ödenmeyen yüksek mevduat faizlerinin sorumluluğunun hükümete  yüklenemeyeceği sonucuna ulaştı.    "Zararın tamamının devlet tarafından karşılanması beklenemez"    Bakanlar Kurulu kararıyla İmar Bankası "off-shore" hesaplarına  uygulanan faiz oranlarını yeterli gören AİHM, başvuranlara yapılan ödemelerin,  ulusal ekonominin gerektirdiği genel yarar ile kişilerin mülkiyet hakkının  korunması arasındaki adil dengeyi sağladığına işaret etti. İmar Bankasına el konulmasıyla başvurucular üzerinde aşırı ve ağır bir  yük oluşmadığına hükmeden AİHM, başvuranların ticari risk almak suretiyle  mevduatlarını değerlendirdikleri özel bankanın yöneticilerinin sorumluluklarını  yerine getirmemesiyle oluşan zararın tamamının, devlet tarafından karşılanmasının  beklenemeyeceğini vurguladı.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında VATAN internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER