14 Mart Tıp Bayramı ne zaman kutlanmaya başladı?

Ülkemizde her yıl 14 Mart 'Tıp Bayramı' olarak kutlanmaktadır. 14 Mart'ın içinde bulunduğu hafta ise 'Tıp Haftası' olarak kabul edilmektedir. 1919 yılından günümüze kadar her yıl kutlanan Tıp Bayramı bu yılda sağlıkçılar tarafından kutlanıyor. 14 Mart Tıp Bayramı hakkında merak edilen ve bilinmesi gerekenler haberimizin detayında.

POSTA POSTA
14 Mart Tıp Bayramı ne zaman kutlanmaya başladı?

İlk olarak 14 Mart 1919 yılında kutlanmaya başlanan Tıp Bayramı ve 14 Mart'ın içinde bulunduğu hafta ise Tıp Haftası oalrak kutlanmaktadır. 14 Mart Tıp Bayramı hakkında merak edilen ve bilinmesi gerekenler haberimizin detayında.

14 Mart 1827'de, II. Mahmut döneminde, Hekimbaşı Mustafa Behçet'in önerisiyle ilk cerrahhanenin, Şehzadebaşı'daki Tulumbacıbaşı Konağı'nda Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire adıyla kurulması, Türkiye'de modern tıp eğitiminin başladığı gün olarak kabul edildi. Okulun kuruluş günü olan 14 Mart, "Tıp Bayramı" olarak kutlanıyor.

İlk kutlama, 1919 yılının 14 Mart'ında işgal altındaki İstanbul'da gerçekleşmiştir. O gün, tıbbiye 3. sınıf öğrencisi Hikmet Boran'ın önderliğinde, tıp okulu öğrencileri işgali protesto için toplanmış ve onlara devrin ünlü doktorları da destek vermişti. Böylece Tıp Bayramı, tıp mesleği mensuplarının yurt savunma hareketi olarak başlamıştır.

1929-1937 yılları arasında 12 Mayıs günü Tıp Bayramı olarak kutlandı. Bu tarih, Bursa'daki Yıldırım Darüşşifası'nda ilk Türkçe tıp derslerinin başladığı tarih olarak kabul edildiği için Tıp Bayramı yapıldı. Ancak zamanla bu uygulamadan vazgeçildi ve yeniden 14 Mart Tıp Bayramı oldu.

Sağlık Bakanlığı duyurdu: Yeni tip koronavirüs nedir ve nasıl bulaşır? Koronavirüs belirtileri neler, korunmak için neler yapılmalı?

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında POSTA internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER