Kamu Görevlileri Etik Kurulu'ndan önemli karar

Kamu Görevlileri Etik Kurulu, toplumumuzda etik kültürünü örneklendirecek, farkındalık sağlayacak, özendirecek ve teşvik edecek tutum ve davranışların veya uygulamaların tespiti ve takdir edilmesi yönünde karar aldı.

VATAN VATAN
Kamu Görevlileri Etik Kurulu'ndan önemli karar

Kamu Görevlileri Etik Kurulu, etik kültürünü örneklendirecek, farkındalık sağlayacak örnek tutum ve uygulamaları takdir etme kararı aldı. Kuruldan yapılan açıklamada şöyle denildi: Kurulumuz tarafından, toplumumuzda etik kültürünü örneklendirecek, farkındalık sağlayacak, özendirecek ve teşvik edecek tutum ve davranışların veya uygulamaların tespit edilmesi halinde takdir edilmesine ve ilan edilmek suretiyle örnek gösterilmesine karar verilmiştir. Bu nedenle, topluma örnek olabilecek nitelikteki etik davranış veya uygulamanın kurulumuza bildirilmesi hususu duyurulur.   Kurulumuz, 5176 sayılı Kanunun 3. maddesi uyarınca, kamuda etik kültürünü yerleştirmek ile görevli ve yetkilidir. Kamu Görevlileri Etik Davranış İlkeleri ile Başvuru Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin 25. maddesinde, "Kurul, etik kültürün yerleştirilmesi ve geliştirilmesi konusunda her türlü çalışmayı yapar, yaptırır, araştırma, yayın, anket, kamuoyu yoklaması, bilimsel toplantılar ve benzeri etkinlikler düzenler, kamu görevlileri için eğitim programları hazırlar, koordine eder, yürütür veya bu konularda bakanlıklar, diğer kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler, mahalli idareler ve konusunda uzman sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapabilir." hükmü yer almaktadır. 5176 sayılı Kanunun gerekçesinde belirtildiği üzere, kamu görevlilerinin hizmet verdiği kişilere karşı sorumluluk bilinci içerisinde davranmasını sağlayan etik davranış ilkeleri, kamu görevlilerinin hizmetten yararlananlara karşı hukuka uygun, adaletli ve objektif işlem ve eylemlerde bulunmalarını amaçlamakta, hizmet sunumunda kalite ve standardı gözetmekte ve bazı kamu hizmetlerinin yürütülmesi sürecinde karşılaşılan yakınma ve şikâyetleri gidererek kamu hizmetlerinin etkin, verimli ve düzenli sunulmasını sağlamayı hedeflemektedir. Öte yandan, “etik değerlerin benimsenmesi" sadece kontrol mekanizmaları ile sağlanamayacak olup, aynı zamanda iyi davranışların da teşvik edilmesi gerekmektedir. Bu çerçevede, toplumumuzda etik kültürünü örneklendirecek, farkındalık sağlayacak, özendirecek ve teşvik edecek tutum ve davranışların veya uygulamaların tespit edilmesi halinde takdir edilmesine oy birliği ile arar verilmiştir."  

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında VATAN internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER