için kaldı

Bağdadi öldü mü? Trump'tan heyecan yaratan tweet!

ABD Başkanı Donald Trump'ın "Az önce çok büyük bir şey oldu" şeklindeki Twitter paylaşımı kamuoyunda heyecana neden oldu. Beyaz Saray, Trump'ın bugün TSİ 16.00'da "önemli bir açıklama" yapacağını duyurdu. ABD basını, ABD askerlerinin, Suriye'nin İdlib kentinde DEAŞ lideri Ebubekir el-Bağdadi'yi hedef alan bir operasyon düzenlediğini ve Pentagon'un, Bağdadi'nin öldüğüne inandığını iddia etti

GASTE24 GASTE24
Bağdadi öldü mü?  Trump'tan heyecan yaratan tweet!

ABD Başkanı Donald Trump'ın "çok büyük bir şey oldu" şeklindeki paylaşımı kamuoyunda merak uyandırırken, DEAŞ lideri Ebubekir el-Bağdadi'nin İdlib'de ABD birliklerinin düzenlediği bir operasyonda ölmüş olabileceği iddia edildi.

ABD Başkanı Trump'ın Twitter hesabından "Az önce çok önemli bir şey oldu." şeklindeki paylaşımı kamuoyunda ve medyada heyecan yarattı.

Something very big has just happened!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 27 Ekim 2019 >

AA'nın haberine göre; Beyaz Saray, bu açıklamadan kısa süre sonra, Trump'ın bugün TSİ 16.00'da "önemli bir açıklama" yapacağını duyurdu, ancak açıklamanın içeriğine dair ipucu vermedi.

MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "ABD tarafından İdlib’e dün gece yapılan operasyon öncesinde askerî makamlar arasında bilgi alışverişi ve koordinasyonda bulunulmuştur" denildi.

BAĞDADİ'YE YÖNELİK "ÇOK GİZLİ" OPERASYON

Öte yandan Newsweek dergisi, Pentagon yetkililerine dayandırdığı haberinde, Trump'ın geçen hafta DEAŞ lideri Ebubekir el-Bağdadi'nin hedef alınacağı çok gizli bir operasyona izin verdiğini ve bu operasyonun gerçekleştirildiğini iddia etti.

Habere göre Pentagon yetkilileri, Suriye'nin İdlib kentinde düzenlenen söz konusu operasyonda Bağdadi'nin öldüğüne inandıklarını ancak kesin durumu teyit etmek üzere çalışma yaptıklarını kaydetti.

Haberde, saldırı sonucuyla ilgili Beyaz Saray'ı bilgilendiren askeri yetkililerin, "Bağdadi'nin öldürüldüğünden büyük oranda emin olduklarını" söyledikleri belirtildi. 

IRAKLI VE ABD'Lİ YETKİLİLERDEN AÇIKLAMALAR

Reuters'a konuşan Iraklı güvenlik kaynakları, DEAŞ lideri Bağdadi'nin öldüğünü söyledi. Güvenlik kaynakları, Bağdadi'yi takip etmekle görevli Iraklı istihbarat ekibine, Bağdadi'nin ailesini İdlib'den çıkarmaya çalışırken korumasıyla birlikte öldürüldüğünü söyledi.

AP'ye konuşan bir ABD'li yetkili de Bağdadi'nin öldüğüne inandığını dile getirdi. ABD'li yetkili, İdlib'de Bağdadi'ye düzenlenen operasyonda patlama meydana geldiğini belirtti.

Ebu Bekir el-Bağdadi kimdir?

Terör örgütü DEAŞ'ın sözde lideri olan Ebu Bekir el-Bağdadi, edinilen bilgilere göre 1971 yılında Irak'ın Samarra ilinde doğdu. Bağdat'ta bir üniversitede İslami Bilimler alanında doktora yaptı. Bağdadi, ABD'nin Irak'ı işgal ettiği 2003 yılına kadar bir camide imamdı. Saddam Hüseyin döneminde militan görüşlere sahip olduğuna dair söylentiler de vardı. Aynı dönemde Bağdadi, birkaç küçük militan grubunu yönetmeye başladı. Daha sonra ise Mücahit Şura Meclisi'nde söz sahibi oldu. 2 Şubat 2004'te, Irak'taki Amerikan birlikleri tarafından Felluce yakınlarında tutuklanarak, Aralık 2004'e kadar Ebu Gureyb Cezaevi ile Camp Bucca'da tutuldu. Ebu Bekir el-Bağdadi Irak Savaşı sırasında Irak'ta el-Kaide'ye bağlı örgütün temellerini attı.

KANLI TERÖR SALDIRILARI BAŞLATTI

26 Ekim 2006'da bir ABD savaş uçağı Suriye sınırına yakın bir yerde olduğunu tespit ettiği Bağdadi'ye bir saldırı gerçekleştirdi. Ebu Eyyub el-Mısri'nin 18 Nisan 2010'da öldürülmesi sözde Irak İslam Devleti'nin başına geçti. 2 Mayıs 2011'de ABD komandolarının el-Kaide lideri Usame bin Ladin'i öldürmesinin ardından, el-Bağdadi Usame bin Ladin'den övgülerle bahsederek; ölümünün sorumlularına karşı şiddetle karşılık verileceğine dair tehditler içeren bir bildiri yayınladı. 5 Mayıs 2011'de 24 polisin öldüğü ve 72 kişinin yaralandığı Hilla saldırısını el-Bağdadi üstlendi.

IRAK'TA YÜZLERCE SALDIRI DÜZENLEDİ

Mart ve Nisan 2011 arasında Irak İslam Devleti el-Bağdadi'nin emriyle gerçekleştirilen 23 ayrı saldırının sorumluğunu üstlendi. 15 Ağustos 2011'de Irak İslam Devleti'nin Musul'da 70 kişinin ölümüne sebep olan suikast girişimleri başladı. Örgüt internet sitesinden yaptığı açıklama ile Usame bin Ladin'in intikamını almak için Irak'ta 100 ayrı saldırı gerçekleştirdiklerini açıkladı. 22 Aralık 2011'de Bağdat'ta koordineli bir şekilde seri intihar saldırıları başladı. Bu saldırılar sonrasında 63 kişi öldü, 180 kişi yaralandı. Bombalamalar ABD'nin Irak'tan çekilmesinin hemen ardından başladı.

SURİYE'DE DE ÖRGÜTLENMEYE GİTTİ

Örgütün Suriye'de de yayılması için çalışmalar yürüttü ve grubunu genişleterek Irak ve Şam İslam Devleti adını verdi. 2013 yılında el-Bağdadi Suriye'deki Nusra Cephesi'ni örgütüne katarak DEAŞ'ı genişlettiğini duyurdu. Nusra Cephesi liderleri bu birleşmeyi reddetti ve el-Kaide lideri Eymen ez-Zevahiri de Irak Şam İslam Devleti'nin Suriye'deki operasyonlarına son vermesi ve aktivitelerini Irak'ta sürdürmeleri yönünde bir bildiri yayınladı.

2014'TE SÖZDE HALİFELİĞİNİ İLAN ETTİ

El-Bağdadi Zevahiri'nin bu emrini yerine getirmedi ve Nusra Cephesi'ne bağlı çoğunluğu yabancı olan militanların % 80'ini kontrolü altına aldı. Ocak 2014'te DEAŞ, Nusra Cephesi'ne bağlı birlikleri Suriye'nin Rakka ilinden çıkardı. Şubat 2014'te el-Kaide, DEAŞ ile bütün bağlarını kestiğini duyurdu. 29 Haziran 2014'te halifeliğin yeniden kurulduğunu ilan etti. El-Bağdadi halife ilan edilerek Halife İbrahim adını aldı ve Irak ve Şam İslam Devleti ismini İslam Devleti olarak değiştirdi. Bu hareket pek çok İslam ülkesi lideri ve diğer cihadçı gruplar tarafından şiddetle eleştirildi. Bunun yanı sıra farklı islami gruplardan da destek gördü.

SURİYE VE IRAK'TA GİZLENİYORDU

DEAŞ'a karşı düzenlenen operasyonların ve örgütün kan kaybetmesinin, ele geçirdiği mevziilerin düşmesinin ardından ise Irak ve Suriye'de gizlenmeye çalıştı. Örgütünü ayakta tutmak için birçok kez videolar yayınladı.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında GASTE24 internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER