Üst düzey isimler serbest

İstanbul’da vahşice öldürülen Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı davasında Suudi yargısı üst düzey hiçbir isme suçlama yöneltmedi. 5 kişiye idam, 3 kişiye 24 yıl hapis cezası verildi.

HÜRRİYET HÜRRİYET
Üst düzey isimler serbest

Suudi Arabistan Başsavcılığı, İstanbul’daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’nda vahşice öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı davasında alınan kararları açıkladı. Cinayetin emrini verdiği öne sürülen Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Salman’a yakın üst düzey isimler hiçbir ceza almadı. İsmi açıklanmayan 5 kişiye idam, 3 kişiye ise 24 yıl hapis cezası verildi. Başsavcılığın açıkladığı karar dünyada infial yarattı. Suudi Arabistan Başsavcı Sözcüsü Şelan eş-Şelan, söz konusu kararın temyize açık olduğunu, hangi sanıkların hangi cezayı aldığına ilişkin net açıklamanın nihai karardan sonra yapılacağını aktardı. Şelan, Kraliyet Danışmanı Suud el-Kahtani, eski İstihbarat Başkan Yardımcısı Ahmed Asiri ve Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosu Muhammed el-Uteybi’ye herhangi bir suçlama yöneltilmediğini söyledi. Dava sürecinin şeffaflıktan uzak olması büyük tepki çekiyor. Davaya Türkiye, ABD ve diğer ülkelerden diplomatların katılmasına izin verilmesine rağmen söz konusu diplomatların davaya ilişkin detay paylaşmaları yasaklanmıştı.

Üst düzey isimler serbest - Resim : 1

KAŞIKÇI’NIN OĞLUNDAN MESAJ

Kararın duyurulmasının ardından Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü, ‘hukukun ayaklar altına alındığı’ açıklamasını yaptı. Örgüt, “Kapalı kapılar arkasında yürütülen davada uluslararası hukuk prensiplerine hiçbir şekilde saygı duyulmadı” dedi. Kaşıkçı’nın köşe yazarı olduğu The Washington Post gazetesi, davanın büyük bir gizlilik içinde yürütülmesinin üst düzey yetkililerin adaletten kaçırılmasını temin ettiğini yazdı. Gazete, CIA’in Kaşıkçı cinayetinden sonra yazdığı raporda, cinayet talimatının Veliaht Prens Muhammed bin Selman tarafından verildiği sonucuna ulaşıldığını hatırlattı. CIA raporunda, birçok ses kaydının yanı sıra Suudi Arabistan gibi bir ülkede alt seviyedeki isimlerin ‘üstlerinden’ onay almadan böylesi bir fevri davranışta bulunmalarının söz konusu olmayacağı vurgulanmıştı. Türk Arap Medya Derneği de kararın olayı aydınlatmak ve kamuoyu vicdanını rahatlatmak yerine, tam tersi, bu elim olayı kapatmaya yönelik olduğunu bildirdi. Öte yandan Cemal Kaşıkçı’nın oğlu Salah ise Twitter’dan, “Bugün adalet sağlandı. Suudi yargısına her seviyede güven duyduğumuzu, verilen cezanın adil olduğunu teyit ediyoruz” diye yazdı. İsmini açıklamak istemeyen ABD’li bir yetkili de kararı ‘önemli bir adım’ olarak niteledi.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER