Buhara'daki tarihi 'Arap Evi' evsizlere tahsis edilecek

Buhara Belediye başkanı, fakirleri "Arap Evi" tarihi binasına yerleştirmeye karar verdi. Unesco korumasındaki binanın uzun zamandır ahır olarak kullanıldığı belirtildi

DÜNYABÜLTENİ DÜNYABÜLTENİ
Buhara'daki tarihi 'Arap Evi' evsizlere tahsis edilecek

Sanat eleştirmenleri, Buhara başkanının düşük gelirli aileleri “Arapların Evi” olarak bilinen ve UNESCO tarafından listelenen Türki Gendi Caddesi'ndeki tarihi binaya devretme kararını eleştirdiler.

Sanatçılar, 19. yüzyıldan kalma binanın, orjinal haliyle korunmuş eşsiz bir anıt olduğunu söyledi.


Buhara'daki tarihi 'Arap Evi' evsizlere tahsis edilecek - Resim : 1

Kültürel Miras Nesnelerinin Korunması ve Kullanılması Ana Araştırma ve Üretim Müdürlüğü'nün Buhara ve Navoi Bölgesel Denetim Müfettişliği çalışanı bir kişi, belediye başkanına, tarihi binayı düşük gelirli ailelerin geçici konut olarak kullanmak üzere devretme gerekliliği hakkında bir tavsiye mektubu gönderdiğini bildirdi.

Şehir yönetimi, bu yıl 16 Nisan’da, 'Arapların Evi' nde oturma hakkını, 328 sayılı Kültürel Mirasın Korunması ve Kullanımı Ana Bilimsel ve Üretim Müdürlüğü Müfettişliği'nden aldıklarını söyledi.

Ancak, şehir yönetimi temsilcilerinin sözlerine, Kültürel Miras Alanlarının Korunması ve Kullanımı Ana Bilimsel ve Üretim Müdürlüğünde "yanlış bilgi" adı verildi ve 'Arapların Evi'ni düşük gelirli ailelere devretme kararını iptal etmeye çalışacaklarına dair söz verildi.

Özbekistan Kültür Bakanlığı’nın üst düzey liderlerinden biri de, yakında Buhara şehirlerinin tarihi binanın kaderiyle ilgili kararının iptal edileceğini söyledi.

1991'den beri UNESCO listesine yazılan Arapların Evi tarihi binası, Özbekistan Kültür Bakanlığı'nın emrinde idi. Kültür Bakanlığı temsilcilerinden birine göre, bir süredir 'Arapların Evi' bir ahır olarak kullanıldı ve bina son beş yıldır boştu. Sovyet yıllarında Özbek SSR Eğitim Bakanlığı bu binayı çeşitli amaçlar için kullandı. Sanat ve mimari literatürde, 1924'ten önce inşa edilen bina, Arapların Buhara aristokratları tarafından yapıldığı ve kullanıldığı için “Arapların Evi” olarak anılıyor. Bazı kaynaklara göre, Araplar mülksüzleştirildi ve sürgüne gönderildi, diğer kaynaklar ise kaçtığını söylüyor.

Özbek sanat eleştirmeni Turdiev, “Araplar Evi” nin orijinal görünümünü koruduğu için mimari ve tarihi bir değere sahip olduğundan emin. 

Kaynak: ca-news, www.dunyabulteni.net

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında DÜNYABÜLTENİ internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER