için kaldı

Cinayet öncesi hazırlık raporda

Birleşmiş Milletler’in (BM) hazırladığı Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetine ilişkin raporda, İstanbul’daki Suudi Arabistan Konsolosluğu’ndaki ‘infaz ekibi’ içindeki otopsi uzmanının cinayetten önce Kaşıkçı için ‘kurbanlık hayvan’ ifadesini kullandığı belirtildi. Rapora göre, Suudi otopsi uzmanı Kaşıkçı’nın vücudunu parçalara ayırmanın zor olmayacağını söyledi; “Eklemler ayrılacak, (parçalama) sorun olmayacak” dedi.

HÜRRİYET HÜRRİYET
Cinayet öncesi hazırlık raporda

BAŞKONSOLOSUN ROLÜ

Cinayetin işlendiği esnada Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosu Muhammed el Uteybi’nin cinayetteki rolünün ilk kez belirtildiği rapora göre, Uteybi cinayetten önceki günlerde kimliği belirsiz biriyle ‘güvenlikle ilgili bir göreve’ ilişkin görüşmeler gerçekleştirdi. Uteybi ile konuşan kişi, devlet yetkilileri tarafından verilen bu görev için protokolden güvenilir birine ihtiyaç olduğunu ve gerekirse bu kişiye özel izin verilebileceğini aktarıyor. 101 sayfalık raporda ayrıca Başkonsolosun Riyad’dan gelecek birileri için konaklama, uçak bileti gibi ayarlamalar yaptığı anlaşılıyor. Kaşıkçı cinayetine yönelik aylardır uluslararası soruşturma yürüten Özel Raportör Callamard’ın önceki gün açıklanan raporu, Kaşıkçı cinayeti nedeniyle Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’a yaptırım uygulanması ve Suudi Arabistan’ın Türkiye’den özür dilemesi çağrısında bulunuyor. Raporda, aralarında Prens Selman’ın da bulunduğu üst düzey yetkililerin soruşturulması için güvenilir kanıtlar olduğuna işaret edilmişti. Cinayetin ardından infaz ekibinden birçok kişinin malvarlığına yönelik yaptırım uygulayan ABD ve Avrupa ülkeleri, Suudi Prens Selman konusunda adım atmamıştı. Kaşıkçı raporunun açıklanmasından üç gün önce Şarkül Avsat’a konuşan Selman, Kaşıkçı’nın başına gelenleri ‘çok acı bir suç’ olarak nitelendirmiş, “Kaşıkçı cinayetinin politik olarak istismarından vazgeçilmeli” demişti.

HARİRİ’Yİ TEHDİT ETMİŞ

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER