Yeni aldığınız kıyafeti yıkamadan giymeyin

Türk Dermatoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Sema Karaoğlu, cilt sağlığı açısından yeni alınan kıyafetlerinin yıkanmasının yararlı olacağı tavsiyesinde bulundu.

VATAN VATAN
Yeni aldığınız kıyafeti yıkamadan giymeyin

Karaoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeni alınan kıyafetlerde  bulunan bazı kimyasalların deriye temasının çeşitli sağlık problemleri  doğurabileceğine dikkati çekti.      Özellikle iç çamaşırı ve pantolon gibi deriye direkt temas eden  giysilerin kullanılmadan önce mutlaka yıkanması gerektiğini vurgulayan Karaoğlu,  şöyle konuştu:    "Burada amaç öncelikle derimize geçebilecek ekstra boyaların  arındırılmasıdır.  Bugün birçok kişide egzama türlerinin yaygın olarak ortaya  çıktığını görmekteyiz. Cildi hassas olan kişilerde kıyafetlerin  renklendirilmesinde kullanılan azo-anilin boyaları deride kızarıklık, kuruluk,  pullanma, kaşıntı gibi reaksiyonlar oluşturabilir. Kullanım öncesi alınan  kıyafetleri yıkamak, olası bir reaksiyondan korunmayı sağlar. Daha çok terleyen  bireylerde derinin kimyasalları geçirme riski de artacağı unutulmamalıdır. Boyun,  koltuk altı, kasık gibi kıvrım alanları hem sürtünme hem de terleme nedeniyle  yeni kıyafetlere bağlı deri reaksiyonlarının daha sık görüldüğü alanlardır."   Karaoğlu, boyaların dışında genellikle uzun mesafelerde nakledilmesi  gereken giysiler üzerinde küf oluşumunu önlemek için kullanılan formaldehite  maddesine karşı da dikkatli olunması gerektiğinin altını çizerek, bu maddenin  küften korunmanın yanında daha az ütüleme ve kumaşın kırışmasını önlemek amacıyla  kullanıldığını söyledi.    Yeni kıyafetlerde parazit riski   Formaldehitle temasın çeşitli egzama ve deride kızarıklık ve  kaşıntıyla seyreden reaksiyonlara sebep olduğunu bildiren Karaoğlu, "Giysi  yıkanana kadar kumaşta çok keskin bir kokusu vardır. Bir yıkama muhtemelen  formaldehitin tümünü çıkarmasa da reçineyi önemli ölçüde azaltır ve böylece  reaksiyon riski azalır. Tekrarlayan yıkamalarla da arınma devam eder. Kimyasallar  dışında, küçük bir ihtimal de olsa bakteri, mantar etkenleri, bit, uyuz gibi  parazit etkenleri de yeni kıyafetlerle geçebilmektedir. Özellikle iç çamaşırı,  mayo gibi özel bölgelere temas eden kıyafetlerde daha dikkatli olunmasını  önermekteyiz." ifadelerini kullandı.    Sema Karaoğlu, özellikle bebek ve çocuklar için üretilen giysilerin  kullanılmadan önce mutlaka yıkanması gerektiğini vurgulayarak, "Bebekler  kimyasallara karşı daha kolay ve hassastır. Bu nedenle cilt döküntüleri daha  kolay ulaşabilir. Burada seçilecek deterjanların da kokusuz ve boyasız olması  gerekir." dedi.     Kıyafetlerin yanında yeni çarşaf, nevresim ve banyo havlularının da  ciltle doğrudan temas eden ürünler olduğunu anlatan Karaoğlu,  bu ürünleri  kullanmadan önce yıkamanın, kimyasalları ve boyaları uzaklaştırmak için faydalı  olacağına dikkati çekti.  

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında VATAN internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER