Hidrosel ve tedavisi

Yetişkinlerde hidrosel sorununda testislerde ağrısız şişlik oluşabilir. Zamanla büyüyerek kıyafetin altından görünür hale gelebilir. Bu hastanın sıkıntı yaşamasına yol açabilir. Genellikle fiziksel muayene ve ultrasonografi teknikleri ile teşhis edilebilir.

VATAN VATAN
Hidrosel ve tedavisi

Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Sofikerim, hidrosel (testis çevresinde sıvı birikimi) tedavisini sizler için anlattı. Hidrosel, testis çevresinde sıvı birikmesi sorunudur. Testiste iki katlı koruyucu zar tabakası bulunur. Bu zar tabakası arasında, vücut tarafından salgılanan az miktarda sıvı bulunur. Vücut tarafından sürekli olarak salgılanarak dışarı atılan bu sıvı testisleri travmalara karşı ve sperm üretimini korur. Bu zar tabakasındaki salgılama ve emilim bozukluğu, testis çevresinde sıvı birikimine neden olur. Buna hidrosel denir. Genellikle çocuklarda ve yetişkin erkeklerde görülür. Tedavi şekli çocuklarda ve yetişkinlerde farklılık gösterir.   Yetişkinlerde hidrosel tedavisi   Yetişkinlerde hidrosel sorununda testislerde ağrısız şişlik oluşabilir. Zamanla büyüyerek kıyafetin altından görünür hale gelebilir. Bu hastanın sıkıntı yaşamasına yol açabilir. Genellikle fiziksel muayene ve ultrasonografi teknikleri ile teşhis edilebilir.  Hidroselin sebebi tam olarak belli değildir. Testislere alınan darbe ya da daha önceden geçirilmiş varikosel ameliyatı tespit edilen sebepler arasındadır. Minimal kesi ile aşırı sıvı alınır ve aşırı sıvı salgılayan zar çıkarılabilir. Hasta aynı gün evine dönebilir. İyileşme süreci oldukça hızlıdır.    Çocuklarda hidrosel tedavisi   Fetüs anne karnında geliştikçe aşağı doğru inen testisler, zamanla kasık kanalından geçerek scrotum denilen testis torbalarına yerleşirler. Bu iniş esnasında “periton” denilen karın zarını sürüklerler. Bu sürüklenen karın zarı, testisi kaplayan koruyucu zarı meydana getirir. Yenidoğanda bu zarın kasık kanalında tam olarak kapanmaması durumunda karın içerisinde oluşan sıvı, testislerin zarları arasına akar. İlk 1-1,5 yıl içerisinde kapanma tamamlanmaz ise testislerin etrafında fazla sıvı birikimi meydana gelir. Operasyonda kasığa 1,5 cm’lik minimal bir kesi yapılarak operasyon tamamlanır. Testislerde spermi nakleden “vas deferens” denilen kıl kadar ince bir kanal vardır. Testislerde üretilen spermi penisin arkasına aktaran bu kanala kesinlikle zarar verilmemesi gerekir. Aksi halde sperm ulaşımı zarar görebilir ve hastada kısırlık meydana gelebilir.      

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında VATAN internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER