"Derhal kurultay yapılmalıdır"

CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, "Geldiğimiz noktada diretmek, ısrar etmek, durumu kavrayamamak, tehlikenin farkına varamamak, yüzde 49'u anlayamamaktır. Derhal beklemeden seçimli olağanüstü tüzük ve program kurultayı yapılmalıdır" dedi.

F5HABER F5HABER
"Derhal kurultay yapılmalıdır"

CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, "Geldiğimiz noktada diretmek, ısrar etmek, durumu kavrayamamak, tehlikenin farkına varamamak, yüzde 49'u anlayamamaktır. Derhal beklemeden seçimli olağanüstü tüzük ve program kurultayı yapılmalıdır" dedi.

TBMM'de bir grup milletvekili ile birlikte basın toplantısı düzenleyen CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, CHP'nin kendisini bu yeni duruma göre yeniden düzenlemesi gerektiğini belirterek, "Programını, yönetimini, anlayışını, dilini, tüzüğünü değiştirmelidir. Yüzde 30-35 yapmak işe yaramıyor, artık elli artı bir gerekli. Artık yüzde 5'i geçen bir siyasi parti aday gösteriyor. Seçimin 2019 Kasım'ında yapılacağı garantisi yok. Bu yeni durumda CHP'nin tüzüğü, programı yeni duruma cevaz vermemektedir. CHP ilçe başkanının nasıl seçileceği tüzüğünde belli, il başkanı, genel başkan da bellidir nasıl seçileceği ama cumhurbaşkanı adayının nasıl belirleneceği tüzüğümüzde yazılı değildir. Tıpış tıpış oy verme dönemi geride kalmıştır. İl başkanlarımıza yanlış bilgi verildi. Kasımda olağan kurultay sözü verilmiştir. Bunu yapamazsınız, çünkü 16 Ocak 2018'den önce olağan kurultayı toplayamazsınız dediğimde CHP yönetimi geri adım atmıştır. Geldiğimiz noktada diretmek, ısrar etmek, durumu kavrayamamak, tehlikenin farkına varamamak yüzde 49'u anlayamamaktır. Derhal beklemeden seçimli olağanüstü tüzük ve program kurultayı yapılmalıdır" dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi'ni yüzde 51'i kucaklayan bir parti yapmak için çalışmaların yapılması gerektiğini kaydeden İnce, "Bu kurultayımız cumhurbaşkanlığı kurultayı olarak anılacaktır. Nasıl ki referanduma mühürsüz seçim diyorsak, olağanüstü kurultayın adı cumhurbaşkanlığı kurultayı olacaktır. Partili mi olacak, dışarıdan mı olacak, nasıl belirlenecek, tek turlu, çift turlu mu? Kurultay delegeleri mi belirleyecek, yoksa kapalı kapılar ardında tek başına mı karar verilecek. MYK üyesi, grup başkan vekili televizyondan mı öğrenecek? 2014'teki gibi cumhuriyetimiz tehlikededir. Dalga geçilecek durum yoktur. Televizyondan aday öğrenme devri kapanıştır. Buna izin vermeyiz. Nasıl belirlenecektir, dar bir kadro ile mi? CHP'yi yönetenler sadece 2019'da yapılacak belediye seçimlerini düşünmemelidir, Cumhuriyeti düşünmelidir. Genel Başkanın olağanüstü kurultayı toplamasıdır yakışan. Türkiye için istediklerimizi, partimiz için de istemeliyiz. Önce partide demokrasi, sonra Türkiye'de demokrasi demeliyiz. Delegelerden korkmamalıyız, bu delegeler bu partinin evlatlarıdır. Güvenmek zorundayız delegelere. Kavga lüksümüz yoktur. Kim seçilirse seçilsin onun etrafında kenetlenmek zorundayız. Kimseyi tahrik etmeye hakkımız yoktur. Kimseyi kapının önüne koyma lüksümüz yoktur. Amacımız kendi arkadaşlarımızı kapının önüne koymak değil, kapının önündekileri kucaklamak olmalıdır. Seni disipline gönderirim yerine onu kahve içmeye davet etmek, yanlışını yüzüne söylemek lazım. Geldiğimiz noktada biz demek var. Ortak iyiyi bulmak zorundayız, hedefimiz bellidir. Hedefimiz 23 Nisan 2020'den önce bu Gazi Meclisin yetkilerini geri almak olmalıdır" şeklinde konuştu.

CHP'nin olağan kurultay takvimini açıkladığını hatırlatan bir gazeteciye İnce, "Ortada bir olağan kurultay takvimi yoktur. Benim elimde yok. Bu olağan kurultay takvimimizi başlattık demek, olağanüstü kurultay talebini kapatmak için zamana yaymak için alınmış bir karardır. Adaylık konusu tabanla belirlenecek bir şeydir" şeklinde cevap verdi.

Muharrem İnce, Deniz Baykal'ın Abdullah Gül çıkışına ilişkin soruya da, "Öyle bir çıkış yapmadı aslında, orada bir saptırma var. Öyle bir şey demedi tam. Ben CHP'nin kendi göbeğini kendinin keseceğine inanıyorum, bunu biliyorum" yanıtını verdi.

(Ahmet Umur Öztürk - İbrahim Berat Yılmaz/İHA)

SONRAKİ HABER