Koca için eşine yaklaşmama ve cezaevinden izne çıkmama kararı

İZMİR'de, boşanma davası açan G.I. isimli kadın, bir suçtan dolayı cezaevinde hükümlü bulunan ve bu ayın ortalarında izne çıkacak olan eşi N.I.'nın kendisini telefonla arayıp ölümle tehdit ettiği iddiasıyla, avukatı aracılığıyla 'koruma kararı' talebiyle mahkemeye başvurdu. Hakim, kocanın eşinin oturduğu eve 6 ay süre ile yaklaşmamasına ve iletişim kurmamasına, ayrıca cezaevinden izinli...

F5HABER F5HABER
Koca için eşine yaklaşmama ve cezaevinden izne çıkmama kararı

İZMİR'de, boşanma davası açan G.I. isimli kadın, bir suçtan dolayı cezaevinde hükümlü bulunan ve bu ayın ortalarında izne çıkacak olan eşi N.I.'nın kendisini telefonla arayıp ölümle tehdit ettiği iddiasıyla, avukatı aracılığıyla 'koruma kararı' talebiyle mahkemeye başvurdu. Hakim, kocanın eşinin oturduğu eve 6 ay süre ile yaklaşmamasına ve iletişim kurmamasına, ayrıca cezaevinden izinli çıkmamasına karar verdi.

Bornova'da oturan G.I., avukatı aracılığıyla İzmir 3. Aile Mahkemesi'nde 6284 Sayılı Kanuna göre 'koruma kararı' uygulanması istemiyle dava açtı. G.I.'nın avukatı mahkemeye verdiği dilekçede, "Müvekilimin boşanmak için dava açacağını öğrenen, cezaevinde hükümlü olan eşi telefonla arayıp ölümle tehdit etti. Aralık ayı içerisnde czaevinden izinli olarak çıkacak. Kocanın suç kaydı incelendiğinde tehdidin ciddi olduğu anlaşılacaktır. Cezaevinden izinli olarak çıkışının Cumhuriyet Savcılığı kararı ile engellenmesi dahil muhtelif tedbirlere karar verilsin" dedi.

Dilekçeyi inceleyen İzmir 3. Aile Mahkemesi Hakimi Hayri Tezel, verdiği karar ile bir ilke imza attı. Hakim Tezel kararında, "Hükümlü koca boşanma davası açmaya hazırlanan eşini ölülmle tehdit etmiştir. Cezaevinden izinli olarak çıkacağı iddiası ciddi ve samimi görüldüğünden olaya uygun düşen '6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun' gereğince 6 ay süre ile önleyici tedbir kararı vermek gerekmiştir. Şiddet uygulayının cezaevinden izinli olarak çıkışının engellenemsi talebi yönünden ise dilekçe ve karar örneklerinin İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilmesine karar vermek gerekmiştir. N.I.'nın, eşine yönelik olarak, şiddet, tehdit, hakaret, aşağılama veya küçük düşürmeyi içeren söz ve davranışlarda bulunmamasına, kocanın, eşinin oturduğu konuta yaklaşmamasına, iletişim aracılığıyla rahatsız etmemesine, tedbirlerin 6 ay süre ile uygulanmasına, tedbir kararına aykırılık halinde N.I.'ye zorlama hapsi uygulanacağına, karar örneğinin Cumhuriyet Başsavcılığı ve Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi'ne (ŞÖNİM) gönderilmesine karar verilmiştir" dedi.

Mahkemenin verdiği kararı, cezaevlerinden sorumlu İzmir Cumhuriyet Başsavcı vekili de uygulamaya koydu. Başsavcı vekili kocanın hükümlü olarak bulunduğu cezaevine yazı yazıp, izinli olarak çıkarılmaması kararının uygulanamsını istedi.

(DHA - Bahri KARATAŞ)
SONRAKİ HABER