Çalıp sergilediler! Uzmanlar 'Anavatanında olmalı' dedi

Alman amatör arkeolog Heinrich Schliemann tarafından 1870’li yıllarda Çanakkale Troya antik kentinden kaçırılan ve daha sonra Almanya’ya bağışlanan eserler, anavatanından koparıldıktan yaklaşık 150 yıl sonra ilk defa İngiltere’nin başkenti Londra’da yer alan British Museum’da sergilenmeye başladı.

HÜRRİYET HÜRRİYET
Çalıp sergilediler! Uzmanlar 'Anavatanında olmalı' dedi

8 Mart 2020’ye kadar açık kalacak “Troya: Mit ve Gerçek” adlı sergi, Almanya’daki Berlin Müzesi’nden, İngiltere’deki Ashmolean Müzesi’nden ve Danimarka’daki Ulusal Müze’den getirilen 300 parça çömlek, gümüş kap, bronz silah ve heykelden oluşuyor. İkinci Dünya Savaşı sırasında Berlin’den Moskova’ya götürülen ve şu anda Puşkin Müzesi’nde sergilenen eserler ise Londra’daki sergide yer almıyor. Berlin’deki Troya Hazinesi’ne ait altın eserlerden ise sadece iki tanesinin imitasyonu sergide bulunuyor.

Çalıp sergilediler! Uzmanlar 'Anavatanında olmalı' dedi - Resim : 1

AK Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, Schliemann tarafından kaçırılan eserlerin sergilenmesi gereken yerin Çanakkale’deki Troya Müzesi olduğunu belirterek şunları söyledi:

Çalıp sergilediler! Uzmanlar 'Anavatanında olmalı' dedi - Resim : 2

“Troya antik kentinden çalınan eserlerin sergileneceği yer British Museum değil; 5 bin yıllık geçmişe sahip Troya antik kentinin vitrini olan, adeta tarihe ışık tutan, dünya standartlarındaki Troya Müzesi’dir. ‘Eserler, çıkarıldıkları yerde sergilenir’ ilkesi göz ardı edilemez. Tarihi eserler ancak ait oldukları yerde, tarihsel doku içinde sergilenirse anlam taşır. Aksi takdirde orada bir emanet gibi duracaktır.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER