"Dünya için utanç vesilesidir"

AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, "Dünyanın gözü önünde, dünyanın modern kurumlarının gözü önünde bu katliamın gerçekleşmesi dünya için utanç vesilesidir" dedi.

F5HABER F5HABER
"Dünya için utanç vesilesidir"

AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, "Dünyanın gözü önünde, dünyanın modern kurumlarının gözü önünde bu katliamın gerçekleşmesi dünya için utanç vesilesidir" dedi.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Türk ve Alman medya temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilen "Türkiye-AB Sivil Toplum Buluşmaları" toplantısına katıldı. Kahvaltıda Halep'teki durumla alakalı açıklamalarda bulunan Bakan Çelik, "Şuanda bütün dünyanın gözü Halep'te. Halep'te bütün dünyanın gözü önünde, bütün modern kurumlarının gözü önünde bir halka karşı soykırım gerçekleştiriliyor. Srebrenitsa'da yapılan Bosna'da yapılan soykırımdan sonra herkes şunu düşünüyordu. bir daha dünyada benzer bir şey olmaz. Dünya Srebrenitsa'daki, Bosna'daki soykırımdan ders çıkarmıştır diye düşünülüyordur. Masum insanlar BM askerlerinin gözünün önünde öldürülmüştü, kimse bir şey yapamamıştı" ifadelerini kullandı.

Srebrenitsa kurbanlarını anma törenlerine Türkiye'nin katıldığını kaydeden Bakan Çelik, "Yepyeni mezarlar bulunuyor. Yakınlarını arayanlar insanlar bu kadar zaman geçtikten sonra yakınlarının bir mezarları olsun diye gayret ediyorlar, acı çekiyorlar. Benzer bir acı durumu Halep'te görüyoruz. BM'nin dünyanın modern kurumlarının gözü önünde bu insanlar katlediliyorlar. 1 haftadır Türkiye insani koridor açılsın, masum insanlar burayı terk etsin diye büyük bir gayret gösteriyor ama koridorun açılması bile bir takım mücadelelerle sabote ediliyor. Şimdi de sivil konvoya saldırı yapıldı. Bu saldırı neticesinde yeniden ateşkesin sona ermesi gibi bir tablo olabileceği değerlendiriliyor" açıklamasını yaptı.

"DOĞRU DÜZGÜN BİR ATEŞKES DE YOK"

Bakan Çelik açıklamasını şu şekilde sürdürdü:

"Doğru düzgün bir ateşkes de yok. Sürekli bir ateşkes kararı alınıyor ama kısa zaman içinde bozuluyor. Dünyanın gözü önünde, dünyanın modern kurumlarının gözü önünde bu katliamın gerçekleşmesi dünya için utanç vesilesidir. İkinci dünya Savaşından sonra uluslararası hukuk alanında, küresel barış anlamında, uluslararası hukukun kazanımları, demokratik kazanımlar anlamında çok mesafe alındı. Ama bu mesafelere rağmen var olduğunu düşündüğümüz kazanımlar Halep'teki insanlar için bir yardıma dönüşmüyor, bir umuda dönüşmüyor."

"Halep için sesimizi daha yükseltmek durumundayız" diyen Bakan Çelik, "Çeşitli zamanlarda da görüyoruz. Dünyanın pek çok yerinde çeşitli olaylarla ilgili olarak insanlar sokağa dökülüyorlar. Oysa Halep için dünyanın ayağa kalması lazım. Bu utançla dünyanın yüzleşmesi lazım" ifadelerini kullandı.

(İHA)

SONRAKİ HABER