Tarlabaşı’nda çocuklar hayallerindeki şehri yarattılar

BEYOĞLU, Tarlabaşı'nda yaşayan ve eğitim gören çocuklar ile Suriyeli çocuklar, 10-11-12 Mayıs tarihlerinde Tarlabaşı Toplum Merkezi'nde, “Benim Şehrim” isimli atölye çalışmasında hayallerindeki şehri yarattı.Farklı kültürlerden gelen çocukların, kendilerini daha verimli ifade etmelerine zemin sağlayarak ortak bir fikir üzerinde birlikte çalışmanın mümkün olabileceğini göstermeyi ve...

F5HABER F5HABER
Tarlabaşı’nda çocuklar hayallerindeki şehri yarattılar

BEYOĞLU, Tarlabaşı'nda yaşayan ve eğitim gören çocuklar ile Suriyeli çocuklar, 10-11-12 Mayıs tarihlerinde Tarlabaşı Toplum Merkezi'nde, “Benim Şehrim” isimli atölye çalışmasında hayallerindeki şehri yarattı.

Farklı kültürlerden gelen çocukların, kendilerini daha verimli ifade etmelerine zemin sağlayarak ortak bir fikir üzerinde birlikte çalışmanın mümkün olabileceğini göstermeyi ve çocuklar arasında oluşan iletişimi, hikaye anlatımı vasıtasıyla, toplumla paylaşmayı hedefleyen çalışma, ABD İstanbul Başkonsolosluğu'nun sağladığı destekle gerçekleşti.

Üç gün süren atölye çalışması, sosyal inovasyon, anlatı tasarımı ve strateji uzmanı ABD'li Lina Srivastava liderliğinde, Katy Morrison, Oscar Raby (VRTOV), Melda Akbas (Tarlabaşı Toplum Merkezi) ve Sinan Vural (Noya International) ile birlikte gerçekleştirdi. Proje kapsamında Tarlabaşı sokaklarını gezen çocuklar ile Suriyeli çocuklar, yabancı uzmanlar ve gönüllülerin gözetiminde, eserleri için fotoğraf ve video çekerek malzeme topladı.

Yaşları 8 ila 14 arasında değişen çocukların yarattığı eserler ve hikayeler dijital ortama aktarıldı. Bir hafta süren post prodüksiyon çalışmasının ardından projeye katılan çocuklar, 24 Mayıs'ta gerçekleşen gösterimde Google tarafından sağlanan sanal gerçeklik gözlüklerini kullanarak hayallerindeki kenti gezme fırsatı buldu. Twitter Video ile yapılan işbirliği sonucunda, katılımcıların yönettiği kısa videoların Twitter @video adresi üzerinden paylaşımı devam ediyor.

Tarlabaşı Toplum Merkezi binasında gerçekleştirilen gösterime ABD İstanbul Başkonsolosu Charles F. Hunter da katıldı. Projede görev alan çocuklarla Türkçe ve Arapça sohbet eden Başkonsolos Hunter, konuya ilişkin açıklamasında “Türkiye, mültecilere yardım konusunda çok ağır bir yük omuzlamış durumda. Biz de ABD Türkiye misyonu olarak mültecilerin yaşamlarını yeniden kurmalarına yönelik çalışmalara destek vermekten memnuniyet duyuyoruz.” dedi.

Projenin Suriye'li çocukların yaşıtlarıyla sanat ve teknolojiyi kullanarak kaynaşmasını da hedeflediğinin altını çizen Tarlabaşı Toplum Merkezi uzmanlarından Melda Akbaş, “Farklı şehirlerden gelen, farklı diller konuşan çocukların birlikte yaşamak istedikleri şehri dijital medyanın ortak dili ile tasarlıyor olmaları çok anlamlı. Ayrıca pek çok çocuğun ortak şehir hayali aynı: Güvenli, huzurlu ve barış dolu bir yer.” dedi.

Aynı okulda okudukları halde zaman zaman Suriyeli arkadaşlarıyla iletişim kurmaktan çekindikilerini ifade eden öğrenciler ise proje sonrasında okulda da Suriyeli arkadaşları ile daha kolay iletişim kuracaklarını dile getirdiler.

(DHA - DHA)
SONRAKİ HABER