için kaldı

İran meclisinde Rafsancani'ye "fitne önderi" suçlaması

İran Devrimi'nin öncülerinden, Devletin Maslahatını Teşhis Konseyi Başkanı Rafsancani'ye meclis kürsüsünde "fitne önderi" diye hitap edildi.

F5HABER F5HABER
İran meclisinde Rafsancani'ye "fitne önderi" suçlaması

TAHRAN (AA) - İran Devrimi'nin öncü liderlerinden, eski cumhurbaşkanı ve Devletin Maslahatını Teşhis Konseyi (DMTK) Başkanı Ayetullah Ali Ekber Haşimi Rafsancani'ye meclis kürsüsünde "fitne önderi" diye hitap edildi.

İran Meclisi'nin dünkü açık oturumunda konuşan Meşhed milletvekili Cevad Kerimi Kuddusi, AyetullahRafsancani ve ailesini "fitne önderleri" diyerek hedef aldı. 

Kuddusi, 2009 yılındaki tartışmalı cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonraki olaylara işaret ederek, "Sayın Rafsancani, siz ve aile üyelerinizden bazıları halkın müşahadesi, istihbarat ve güvenlik bilgilerine göre 1388 (Hicri Şemsi) fitnesinin önderleriydiniz. Bütün gücünüzle İmam, devrim, şehitler ve halkın karşısında durarak İslam Cumhuriyeti'nin güvenliğini ciddi şekilde tehdit ettiniz. Bugün de 11'inci hükümetin kapasitesini kötü yönde kullanarak aynı yolu sürdürüyorsunuz" ifadelerini kullandı.

Devrimin öncülerinden Ayetullah Rafsancani'yi devrimin kırmızı çizgilerini aşmakla suçlayan milletvekili Kuddusi, "Sayın Haşimi, devrimin, imamın, şehitlerin ve bu zamanın cesur gençlerinin kırmızı çizgilerini bir daha aşmanız ve fitne yolunda devam etmeniz halinde, bu millet sizinle ilgili kesin kararını vermiş olacak ve  binlerce kişiden oluşan devrime aşık ordusuyla sizin ve rejimi saltanata çevirme peşindeki fitne kültürüne sahip servetli ve güçlü ailenizin karşısında duracak ve işinizi tamamen bitirecektir" diyerekRafsancani ve ailesini tehdit etti.

"Sayın Haşimi, halk sizden evinizde oturmanızı ve devrim ve rejime bundan daha fazla eziyet etmemenizi istiyor" diyen Meşhed milletvekili, Rafsancani'ye siyaset sahnesinden çekilmesi gerektiği uyarısında bulundu.

Kuddusi, ayrıca Rafsancani'yi yolsuzluk suçundan 10 yıl hapse mahkum edilen oğlu Mehdi'nin ceza almasını engellemeye çalışmakla da suçladı.

İran'da devrim öncesi Humeyni liderliğindeki mücadelede etkin rol alan "Mücadeleci Din Adamları Hareketi"nin önderlerinden olan Ayetullah Ali Ekber Haşimi Rafsancani, devrimden sonra uzun süre on kişiden oluşan "Devrim Yüksek Konseyi" üyeliğinde bulundu. Rafsancani, devrimden sonraki dönemde meclis başkanlığının yanı sıra savaş döneminde başkomutan vekilliği gibi önemli görevler üstlendi. Rafsancani, devrimin kurucusu Ayetullah Humeyni'nin vefatı sonrasındaki dönemde 1989 - 1997 yılları arasında iki dönem cumhurbaşkanlığı yaptı.

İran - Irak arasındaki savaştan (1980 - 88) sonraki döneme rastlayan görev süresi boyunca Rafsancani, savaştan çıkan ülke ekonomisini canlandırmak için yabancı sermaye yatırımlarından ve özel girişimden yararlanmak stratejisine uygun olarak, Batı'yla ilişkileri yenilemeye çalıştı.

Cumhurbaşkanlığından sonra Devletin Maslahatını Teşhis Konseyi Başkanı olan Rafsancani, halen bu görevi yürütüyor. Ilımlı ve kalkınmacı politikaları öne çıkaran Rafsancani, görev süresi boyunca da İslam ülkeleriyle ilişkilerin geliştirilmesine özel bir önem verdi.

Rafsancani, ülkedeki reformcu kanadı desteklediği için dini lider Ayetullah Ali Hamaney'e yakınlığıyla bilinen muhafazakar kesim tarafından sürekli eleştiri konusu yapılıyor. Devrim muhafızlarının bir kanadı ve sermaye gruplarının desteğine sahip olan ve devlet içinde büyük ağırlığı olan Rafsancani, önümüzdeki yıl yapılacak Uzmanlar Meclisi'ne (Dini lideri seçen ve denetleyen halk tarafından seçilen konsey) aday olacağını geçen hafta açıkladıktan sonra muhafazakar çevrelerin ve onlara ait medyanın yeniden hedef tahtasına oturtulmuştu.

Zaman zaman ülkesinin dış politikasını eleştiren açıklamalar yapmaktan da kaçınmayan Rafsancani, son yaptığı açıklamada İran'ın bölge ülkelerine müdahalesini ima ederek, "İslam ülkeleri ile iyi ilişkiler geliştirmek İran Anayasasının bir gereğidir" demişti.

SONRAKİ HABER