için kaldı

2 bin 600 yıllık mutfak bulundu

Balıkesir'deki Daskyleion Antik Kenti'nde bu yıl yürütülen kazı çalışmalarında, M.Ö 600 ve 540 yıllarına tarihlenen "Lydia"lılara ait iki mutfak bulundu.

F5HABER F5HABER
2 bin 600 yıllık mutfak bulundu

BALIKESİR (AA) - Ahmet Pesen - Balıkesir'in Bandırma ilçesinde, Manyas Gölü'nün yakınlarındaki Daskyleion Antik Kenti'nde bu yıl yürütülen kazı çalışmalarında, Lydia uygarlığına ait, kaplar, balık kılçığı, kemik, tohum, bazalt taşından havan gibi, döneme ait mutfak eşyalarının bulunduğu iki mutfak ortaya çıkarıldı.

Kazı Başkanı, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Kaan İren, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İstanbul Üniversitesinden Doç. Dr. Sedef Çokay Kepçe'nin de aralarında bulunduğu bir ekiple antik kentin üç ayrı noktasında çalışma yapıldığını söyledi.

Tunç Çağı'ndan itibaren zayıf da olsa, insan izlerine rastlanan söz konusu antik kentte arkeolojik buluntuların M.Ö 8. yüzyıldan itibaren yoğunlaştığını vurgulayan İren, "Bu tarihten sonra, kazılarda bulunmuş mimari kalıntılar, yazıtlar, kült eşyaları ve yazıtlı keramikler yardımıyla yerleşmede, Phrygler (Frigler) ve Lydialıların varlığı kanıtlanmıştır." dedi.

İkinci önemli çalışma alanı "kaya mezarlar"

Bölgede 6,5 metre yüksekliğinde höyüğü destekleyen duvarlar ortaya çıkarıldığını aktaran İren, şöyle konuştu:

"İkinci önemli çalışma alanı ise önceki yıllarda bulunmuş olan kaya mezarlarıdır. Belki de ilk kez antik dönemde kaya mezarlarının yapım aşamaları hakkında bilgi sahibi olunması mümkün olacaktır. 2016 yılında kazı ve ayrıca restorasyon çalışmalarının gerçekleştirildiği bir diğer alan ise üç odalı yapı olarak tanımlanan yerdir. Burada Lydia dönemine tarihlenen, olası mutfak bölümü açığa çıkarılmıştır. Mevcut kalıntılardan anlaşıldığı kadarıyla alan, çatısının bir yangınla çökmesi nedeniyle tekrar düzenlenmiş olup, en az iki evreyi içermektedir.

Mutfakların M.Ö 600 ve 540 yıllarına ait olduğunu vurgulayan İren, "
İki mutfak da çıkan yangınla çökmüş. Bu mutfakları birbirinin üzerinde bulduk. Biri yangınla çökmüş. Üzerine diğer mutfak yapılmış ancak bu da yangınla çökmüş." dedi.

İren, "
Lydia uygarlığı için Anadolu'da ilk defa bütün teşkilatıyla mutfak bulduk." diya konuştu.

SONRAKİ HABER