HDP'li Irmak: Özerk bir Kürdistan, konfederal bir Ortadoğu

HDP Hakkari Milletvekili ve DTK Eş Başkanı Selma Irmak, sözde 'öz yönetim' açıklaması yapan belediye başkanları ve parti yöneticilerinin tutuklanmasını eleştirerek, "Böyle bir yaklaşımı diktatöryal olarak değerlendiriyoruz. Ve sizi uyarıyoruz; Bu halkın sabrını zorlamayın. Bu ülkeyi bölme noktasına getirmeyin" dedi. Gözaltıların devam etmesi halinde belediyelerin önüne hendek kazacaklarını...

F5HABER F5HABER
HDP'li Irmak: Özerk bir Kürdistan, konfederal bir Ortadoğu

HDP Hakkari Milletvekili ve DTK Eş Başkanı Selma Irmak, sözde 'öz yönetim' açıklaması yapan belediye başkanları ve parti yöneticilerinin tutuklanmasını eleştirerek, "Böyle bir yaklaşımı diktatöryal olarak değerlendiriyoruz. Ve sizi uyarıyoruz; Bu halkın sabrını zorlamayın. Bu ülkeyi bölme noktasına getirmeyin" dedi. Gözaltıların devam etmesi halinde belediyelerin önüne hendek kazacaklarını söyleyen Irmak, "Demokratik bir Türkiye, özerk bir Kürdistan, konfederal bir Ortadoğu ve özgür bir barış dünya içerisinde bir gün mümkün olacaktır" diye konuştu.

Diyarbakır'da 87 sivil toplum örgütü HDP Hakkari Milletvekili ve DTK Eş Genel Başkanı Selma Irmak, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Fırat Anlı, son günlerdeki olaylar ile ilgili açıklama yaptı. DTK binası önünde konuşan Selma Irmak, Kürt sorunun katliam, kırım, soykırım ve gözaltılarla ortadan kaldırılamayacağını belirterek, "En ufak demokratik tepkiyi baskıyla, şiddetle sindirmek ve bunun üstünü örtmek artık bir çözüm değil. Bu tam tersini ülkeyi bölmeye zorlamaktır. Bölücülüğün ta kendisi demokratik talepleri baskıyla, zorla, şiddetle kapatmaktır" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve hükümete çağrı yaptığını söyleyen Irmak, "Ulus devlet, üniter devlet içerisinde tekçi inkarcı bir zihniyetle yönetilen bir sistem bu ülkenin ihtiyaçlarına cevap vermemektedir. Evet başkanlık sistemi de kuşkusuz bir yöntemdir. Türk tipi başkanlık sistemine karşı yani daha fazla merkezi, daha fazla tekçi, şiddeti, baskıyı ve diktatöryal yönetimi esas alan başkanlık sistemine ve yaklaşımına karşı yerinden yönetimi bir öneri olarak sunmaktadır. Demokratik bir talep olarak ortaya koymaktadır" diye konuştu.

Selma Irmak, bir ok yerde sözde 'öz yönetim' taleplerinin ortaya konduğunu vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz 2007'den beridir bu ülkede kendi kendini yönetme, bölgeler esaslı bir yönetim şeklinin esas alınmasını öneriyoruz. Bu Ak Parti'nin 2007 programında da mevcuttur. Yine Avrupa Birliği özerklik şartının uyarlanması, genişletilmesi çabası Ak Parti hükümetine aittir. Ama söz konusu talep halktan gelince bu talep kriminalize ediliyor, terörize ediliyor ve bu talep katliamla bastırılıyor. Biz bunu kabul etmiyoruz. Böyle bir yaklaşımı reddediyoruz. Böyle bir yaklaşımı diktatoryal bir yaklaşım olarak değerlendiriyoruz. Ve sizi uyarıyoruz; bu halkın sabrını zorlamayın devletin bölücülükle bir sorumluluğu yoktur. Bu ülkeyi bölme noktasına getirmeyin. Uçlaştırmayın, kutuplaştırmayın. Bu talep çok meşru, demokratik bir taleptir."

"ONUNA KADAR ARKASINDAYIZ"

HDP'li Selma Irmak, 3 yıldan bu ya yana kent meclislerinde kendi kendini yönetme organlarının oluşturulmaya çalışıldığını anlatırken, "Şimdi bu aşamada bütün kurumlarımız ve DTK olarak bu talebin meşru, ahlaki, vicdani politik demokratik talebin sonuna kadar arkasında olduğumuzu, yanında olduğumuzu geliştirmek için bütün gücümüzle çabalayacağımızı ifade etmek istiyoruz. Hiç kimse halkın bu meşru talebini başka yöne çekmeye kalkışmasın" dedi.

(DHA - Serdar SUNAR)
SONRAKİ HABER