İBB önünde Dekovil Projesi eylemi

KUZEY Ormanları Savunması'na bağlı bir grup, Haliç kıyısındaki Santral İstanbul'dan başlayarak Belgrad Ormanı'ndan geçecek Dekovil hattı projesini protesto etti.

F5HABER F5HABER
 İBB önünde Dekovil Projesi eylemi

KUZEY Ormanları Savunması'na bağlı bir grup, Haliç kıyısındaki Santral İstanbul'dan başlayarak Belgrad Ormanı'ndan geçecek Dekovil hattı projesini protesto etti.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi önünde toplanan grup, “Dekovil nostaljik hat değil talan projesidir. Belgrad Ormanı'ndan elinizi çekin' pankartı açtı. Eyleme İBB'nin CHP'li Meclis üyelerinin de destek verdi.

“13 OCAK'TAKİ İHALE HANGİ PROJEYE GÖRE YAPILIYOR"

Kuzey Ormanları Savunması'nın yaptığı basın açıklamasında, belediyeye “13 Ocak'ta ihaleye çıkması beklenen Dekovil projesinin Belgrad Ormanı içindeki 6,5 km'lik hattı üzerinde gizliden hazırlıklara mı başlandı? Hangi projeye göre ihale yapılıyor? Belgrad Ormanı içindeki hat üzerinde ağaçlar neden işaretli? Ormanlık alandaki hattı sınırlar gibi çevreleyen tel örgüler neden var? Neden bizler proje ve proje süreci hakkında bilgi alamıyoruz" soruları yöneltildi.

“BELGRAD ORMANI HER NE AMAÇLA YAPILIRSA YAPILSIN RAYLARLA BÖLÜNEMEZ"

Dekovil hattının bölgede kalan son 2 bin hektarlık ormanın ortasından geçerek Belgrad Ormanının sonunun getireceğinin belirtildiği açıklamada, “Sorumluların sorumsuzluklarından, kötüye kullandıkları tüm hak ve yetkilerinden, biz İstanbullular çocuklarımıza miras bırakacağımız emanetlerimizi bir bir kaybettik. Bugüne kadar gelip giden yönetimler gösterdi ki; ne Kadir Topbaş ne de alkışçılarının gözünde doğanın, iklimin, ormanın, suyun değeri ranta çevrilmedikçe hiçtir" açıklamasına yer verildi. Belgrad Ormanı'nın su kaynakları, bitki örtüsü ve canlılarıyla bir bütün olduğunun vurgulandığı açıklamada, “Nostaljik ya da turistik amaç yalanıyla hayata geçirilmeye çalışılan, orman katili Dekovil hattının altından hangi yeni katil projelerin çıkacağı, birleşeceği söylenen metro hatlarıyla, ne kadar insanın bu yolu kullanacağı, ne amaçla bu hattın yeniden canlandırmaya çalışıldığı hala soru işaretlerimizdir. Belgrad Ormanı her ne amaçla yapılırsa yapılsın raylarla bölünemez. Araç trafiğine daha fazla açılamaz" denildi.

“BU PROJE BELGRAD ORMANI'NIN KALBİNE HANÇER VURACAKTIR"

Eylemde konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Sözcüsü Tonguç Çoban ise, üçüncü köprü ve havalimanı inşatlarında yaşanan orman tahribatlarına dikkat çekerek, “Belgrad Ormanına verilen büyük tahribat sonrası yapılmak istenen bu proje Belgrad Ormanı'nın kalbine hançer vuracaktır" diye konuştu. Çoban, CHP grubu olarak, İBB Meclisinde iki parça halinde görüşülecek Dekovil Hattının, Haliç'ten başlayarak Göktürk'e uzanan birinci kısmına ulaşım projesi olması nedeniyle onay verdiklerini söyledi. Henüz meclis gündemine gelmeyen ve Belgrad Ormanları'ndan geçecek ikinci kısmının kabul edilemez olduğunu söyleyen Çoban, “13 Ocak'ta yapılacak ihale hattı projenin tamamı için mi, birinci kısmı için mi düzenlenecek. İhale tamamını kapsayacaksa zaten kanunsuz bir iştir. Çünkü planı yapılmamış, planlara işlenmemiş projenin ihalesi yapılamaz" dedi. Ak Partili Meclis üyelerine çağrı yapan Çoban, “Aklınızı başınıza alın. İstanbul'un son kalan ciğerlerini tahrip edecek hiçbir projeye imza atmayın. Gelin İstanbul'a karşı sorumluluğumuzu birlikte yerine getirelim" diye konuştu.

CHP'Lİ ÜYEDEN DEKOVİL HATTINA İLİŞKİN SORU ÖNERGESİ

(DHA - Ezgi ÇAPA-Yaşar KAÇMAZ)
SONRAKİ HABER