için kaldı

Başbakan Yıldırım: PKK'ya yardım girişimlerini kabul etmemiz söz konusu değil

Başbakan Yıldırım, ABD'nin PKK/PYD'ye silah yardımı kararı alması ile ilgili olarak, "PKK'ya doğrudan ve dolaylı yardım anlamına gelecek girişimleri kabul etmemiz söz konusu değildir. " dedi.

F5HABER F5HABER
Başbakan Yıldırım: PKK'ya yardım girişimlerini kabul etmemiz söz konusu değil

ANKARA (AA) - Başbakan Binali Yıldırım, "Somali" konulu yüksek düzeyli konferansa katılmak üzere İngiltere'nin başkenti Londra'ya hareket etmeden önce Esenboğa Havalimanı'ndan basın toplantısı düzenledi.

Yıldırım, ABD'nin PKK/PYD'ye silah yardımı kararı alması ile ilgili olarak, "PKK'ya doğrudan ve dolaylı yardım anlamına gelecek girişimleri bizim kabul etmemiz söz konusu değildir. Amerika Birleşik Devletleri ve Türkiye, NATO'da önemli iki ortaktır. Dolayısıyla stratejik düzeydeki ilişkilerimiz ile terör örgütü arasında Amerika'nın bir tercih yapma cihetine gitmesini düşünmüyoruz."

"Türkiye'nin bu konudaki durumu çok net"

Türkiye'nin bu konudaki durumunun çok net olduğunu belirten Yıldırım, "Düşüncesinde herhangi bir kafa karışıklığı yoktur. Nedir? Türkiye bölgede PKK'nın bir başka terör örgütü DEAŞ'a karşı kullanılmasına karşıdır. Bunu net bir şekilde muhataplarımıza söyledik. Bir terör örgütü kullanarak başka terör örgütü yok edilemez. Sonra o terör örgütü de sizin başınıza bela olur. Bunu Amerika çok iyi şekilde bilmektedir." şeklinde konuştu.

Yıldırım, "Türkiye'nin PKK terör örgütü konusundaki hassasiyetinin en üst düzeyde dikkate alınması için hala Amerikan yönetiminin elinde imkanlar olduğunu düşünüyoruz. Eğer aksi bir karar alırsa, bunun doğuracağı sonuçlar sadece Türkiye'yi bağlamaz, aynı zamanda Amerika için de olumsuz bir netice ortaya koyacaktır." dedi.

Atatürk'e hakaret iddiasına soruşturma

Başbakan Yıldırım, bir televizyon programında Atatürk'e hakaret edildiği iddiasıyla ilgili açılan soruşturma ile ilgili soru üzerine de şöyle konuştu:

"Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Cumhuriyetimizin kahramanları, bizim milli değerlerimizdir. Dolayısıyla bunlara yapılacak her türlü yakıştırmayı, yanlış sıfatları asla kabul etmeyiz, uygun görmeyiz. Dolayısıyla bu ve buna benzeri girişimleri şiddetle kınıyorum ve hukuken de yapılması gereken ne varsa, bunlar da yapılacaktır."

"Türkiye Somali'ye en fazla destek veren ülkeler arasında"

Somali'nin Türkiye nezdinde sahip olduğu müstesna bir yer olduğunu söyleyen Yıldırım, "Türkiye, karşılık beklemeden Somali'de barışın, huzurun sağlanması için en fazla destek veren ülkeler arasındadır." dedi.

Yıldırım, "Somali'nin yeni yönetimini bekleyen birçok sorun var. Terörle mücadele, güvenlik mimarisinin yeniden teşkili, anayasa reformu, işler devlet düzeninin kurulması bu işlerin başında gelmektedir. Bütün bu sıkıntıların üstesinden gelinmesi Somali yönetiminin liderliğinde uluslararası toplumun desteği ve sahada yürüteceği somut çalışmalarla mümkün olacaktır." şeklinde konuştu.

"Herkes işine baksın"

Yıldırım, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı olacağı yönündeki iddialara ilişkin olarak da "Beni, benden çok düşünen var. Ama herkes işine baksın." dedi.

"Kılıçdaroğlu 2019 seçimleri için taktikler geliştirsin"

Başbakan Yıldırım, bir soru üzerine "Sayın Kılıçdaroğlu'na düşen bundan sonra 2019 seçimlerinde nasıl başarılı olunur, onun için taktikler geliştirsin. Kampanya dönemindeki gibi kuzu taktiğine geri dönebilir. O kısmen başarılı oldu. Bundan sonra da bunu sürdürebilir." ifadelerini kullandı.

(CHP'yi saray karıştırdı iddiaları) ile ilgili de yıldırım şöyle konuştu:

"Bakın CHP'nin siyasi tarihine, en önemli olaylardan sonra hep kurultay talepleri vardır. Bugün de aynısı olmuştur. İşi gücü yok da CHP'yle mi uğraşacak? Dünya kadar memleket işi var. CHP'ye sıra bile gelmez."

Başbakan Yıldırım, basın toplantısının ardından özel uçak "ANA" ile saat 14.50'de İngiltere'nin başkenti Londra'ya hareket etti.

Yıldırım'ı, Esenboğa Havalimanı'ndan, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Başbakanlık Müsteşarı Fuat Oktay, Ankara Valisi Ercan Topaca ve diğer ilgililer uğurladı.

Başbakan Yıldırım ile AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı ve AK Parti Genel Sekreteri Abdülhamit Gül de İngiltere'ye gitti.

Somali Konferansı'na katılmak üzere İngiltere'ye giden Başbakan Yıldırım, burada resmi temaslarda bulunacak.

İngiltere Başbakanı Theresa May ile bir araya gelecek Yıldırım, konferansa katılan diğer ülkelerin devlet başkanları ve başbakanlarının yanı sıra İngiltere'de yaşayan Türk vatandaşları, iş dünyası ve medya organlarının temsilcileriyle görüşmeler gerçekleştirecek.

Muhabir: Mümin Altaş, Sarp Özer, Aynur Ekiz

SONRAKİ HABER