"Helal Gıda Zirvesi" başladı

F5HABER F5HABER
 "Helal Gıda Zirvesi" başladı



BİLİM Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Cumhurbaşkanlığı himayesinde Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleştirilen “Dünya Helal Zirvesi"ne katıldı. Zirveye ayrıca İstanbul Valisi Vasip Şahin, BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben, SPK Başkanı Vahdettin Ertaş da katıldı.

Bakan Faruk Özlü yaptığı konuşmada, “Ne yazık ki çok acı, yürek yakan günlerden geçiyoruz. Özellikle Halep'te yaşanan insanlık dışı hadiseler, zerre miktarı vicdan taşıyan herkesin yüreğini kanatıyor. İslam Dünyasının vahdete doğru ilerlemesi gerekirken, geçici çıkarlar uğruna, daha çok parçalandığını üzülerek görüyoruz. Bu zirvenin, böyle bir zamanda gerçekleşiyor olmasını bu açıdan anlamlı bulduğumu ifade etmek istiyorum" dedi.

HELAL BELGELENDİRME

Bakan Özlü, “IMF verilerine göre 2014 yılında dünya gıda ve içecek harcaması 6,7 trilyon dolardır. Bunun 1,1 trilyon dolarını helal gıda ve içecek ticareti oluşturuyor. Son yıllarda istikrarlı bir şekilde artış gösteren bu rakamın 2020 yılına kadar 1,6 trilyon dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. İşte Helal Belgelendirme, sürekli artan bu talep ve ihtiyaç nedeniyle gündeme gelen bir kavramdır. Artık birçok ülke ve kuruluş bu konuda standartların hazırlanması, uyumlaştırılması ve belgelendirilmesi için çalışmalar yapıyor. İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü SMIIC de, helal belgelendirme alanında yürüttüğü çalışmalarla üye ülkeler arasındaki ticareti geliştirmeyi amaçlıyor. SMIIC standartlarının dünyada geçerli tek standart olması, tüm İslam ülkelerinin ve Müslümanların menfaatine hizmet edecektir" şeklinde konuştu.

“GELİŞMİŞ ÜLKELER, STANDARTLARI KENDİ LEHLERİNE OLACAK ŞEKİLDE BELİRLİYOR"

(DHA - Gülseli KENARLI -İdris TİFTİKÇİ)
SONRAKİ HABER