STK'lar Suriyeli anne ve bebeğin öldürülmesine tepki gösterdi

Türkiye'nin her yerinden sivil toplum kuruluşları, Sakarya'nın Kaynarca ilçesinde Suriyeli hamile bir kadın ile 10 aylık bebeğinin öldürülmesini kınadı.

F5HABER F5HABER
STK'lar Suriyeli anne ve bebeğin öldürülmesine tepki gösterdi

SAKARYA (AA) - Sivil toplum kuruluşları, Sakarya'nın Kaynarca ilçesinde, ormanlık alanda hamile bir kadın ile 10 aylık bebeğinin öldürülmesini kınadı.

Emani Al-Rahmun (20) ile 10 aylık bebeği Halaf Al-Rahmun için Adapazarı ilçesindeki Orhan Cami'nde düzenlenecek cenaze töreni öncesi burada bir araya gelen çok sayıda sivil toplum kuruluşuna üye vatandaşlar, "Sakarya Suriyelilerin Vatanıdır", "Suriyeli Mülteciler Kardeşimizdir" yazılı pankartlar taşıdı.

Burada sivil toplum kuruluşları adına hazırlanan ortak açıklamayı okuyan Memur-Sen Kadın Kolları Komisyonu Başkanı Habibe Öçal, Sakarya'da 9 aylık hamile Suriyeli kadının tecavüze uğrayıp, 10 aylık bebeği ve doğmak üzere olan bebeğiyle katledilmesinin son günlerde mültecilere yönelik gerçekleştirilen sosyal operasyonun elim bir neticesi olduğunu söyledi.

Öçal, bu utanç verici hadisenin son günlerde özellikle pompalanan Suriyeli mülteci düşmanlığının son aşaması olduğunu kaygıyla gözlemlediklerini bildirdi.

AK Parti İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ravza Kavakcı, Sakarya'da Suriyeli anne ve bebeğinin öldürülmesiyle ilgili, "Bu acı olayın mazlum kurbanlarının hangi ülkeden ya da hangi milletten olduğu, durum ve statülerinin ne olduğu da bir ayrım sebebi değildir ve olmamalıdır. Bu zulme ve katle uğrayanlar, bir kadın ve biri henüz annesinin karnında olan iki bebek yani üç masum insandır. Mazlumun milliyetini sorgulamak da vurgulamak da insan haklarını zedeleyen davranışlardır." değerlendirmesinde bulundu.

Kavakcı, yaptığı yazılı açıklamada, Sakarya'nın Kaynarca ilçesindeki ormanlık alanda Suriyeli hamile kadın ile 10 aylık bebeğinin hunharca katledilmesinin, kamuoyu vicdanını derinden yaraladığını ve herkesi son derece üzdüğünü belirtti.

Zulüm ve savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan 3 milyonu aşkın Suriyeli'ye ülke olarak kucak açıldığını kaydeden Kavakcı, Türkiye'nin bu konuda Batılı devletler başta olmak üzere dünyanın pek çok ülkesi tarafından yalnız bırakıldığını, verilen destek sözlerinin yalnızca sözde kaldığını ifade etti.

Samsun

Suriyeli anne ile 10 aylık bebeği için Samsun'da gıyabi cenaze namazı kılındı.

Samsun'da faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşu üyeleri, Büyük Cami önünde toplandı.

Gruptakiler, öğle namazının ardından, öldürülen Suriyeli hamile kadın ve 10 aylık bebeği için gıyabi cenaze namazı kıldı.

Samsun Sivil Toplum Platformu adına açıklama yapan Meral Kıvırıcı, Suriyeli ailenin başına gelen hadisenin acısını yüreklerinde yaşadıklarını dile getirdi.

Son günlerde belirli bir kesimin maksatlı şekilde Suriye vatandaşı nefreti oluşturmak için provokasyon yaptığına işaret eden Kıvırıcı, şöyle konuştu:

"Suriyeli sığınmacılar ile yaşanan çok küçük tartışmaların bile büyük olaylara dönüştürülmeye çalışıldığı şu günlerde, gerek basın yayında gerekse sosyal medyada tahrik edici, yalan yanlış bilgiler içeren birçok haber yapılmakta. Vicdan, izan ve insaf sahibi herkese sesleniyoruz. Binlerce yıldır mazlumlara din, dil, ırk ve mezhep ayırt etmeksizin umut götürülmüş, güvenli bir liman olmuş topraklarımızda hepimizin emniyetini ve huzuru sağlamak ortak sorumluluğumuzdur."

İstanbul

Sakarya Kaynarca'da Suriyeli anne ve bebeğinin öldürülmesine ilişkin Suriye dernekleri İstanbul'da basın açıklaması yaptı.

Emani Al-Rahmun ve 10 aylık bebeği Halaf Al-Rahmun'un katledilmesine ilişkin Suriye Lemme Derneği, Suriyeli Dernekler Platformu, Suriye Gönüllüler Birliği ile Suriye'nin ilk ve tek astronotu Muhammed Faris tarafından Vatan Caddesi'nde basın açıklaması yapıldı.

Faris, şunları kaydetti:

"Biz burada kardeşlerimiz arasındayız. Türkler Suriye halkına evlatları gibi sahip çıktı. Şimdi Türkiye'de Suriyeliler'e karşı bir propaganda var. Bu geçici bir propaganda. Suriyeliler'e karşı Türk kardeşlerimiz tahrik etmeye çalışılıyor. Biz bu propagandaya aldırmıyoruz. Biz sevgimiz ve ilişkimizde Türk kardeşlerimizle bakiyiz. Hiçbir şey değiştirmeyecek bu kampanya. Sevgi ve saygı içerisinde Türk kardeşlerimizle ilişkimize devam edeceğiz. Münferit olaylar ilişkiye zedelemeyecek, bu tür münferit olaylar geçicidir."

Suriyeli Dernekler Platformu Meclis Başkan Yardımcısı Basel Hilam da "Türkiye'de 3,5 milyon Suriyeli var. Bu insanlar arasında yüzde 1 de olsa kötü insanlar vardır. Bu insanlar ya aslında kötü ya da bilerek bu kötülüğü yapıyor. Belki Esed'in bir ajanı olabilir ya da Avrupa ülkelerinin ajanı olabilir. Bu kötü insanlarla tüm Suriyelileri bir tutmayalım." dedi.

Basın açıklamasının ardından Faris ve aynı zamanda Suriye Gönüllüler Birliği Başkanı olan eşi Hind Akil, "Türkler ve Suriyeliler Kardeştir" yazılı kartları vatandaşlara dağıttı.

Yalova

Sakarya'nın Kaynarca ilçesinde Suriyeli anne ile 10 aylık bebeğininöldürülmesi Yalova'da protesto edildi.

9 aylık hamile Emani Al-Rahmun (20) ile 10 aylık bebeği Halaf Al-Rahmun'un öldürülmesine tepki gösteren Yalova Platformu üyesi grup, ellerinde dövizlerle Merkez Cami önünde toplandı.

Grup adına basın açıklaması yapan Yalova Platformu Sözcüsü Hacı Ömer Anlayışlı, yaşanan acı olayı lanetlediklerini söyledi.

Hamile bir kadına gerçekleştirilen bu suçun aslında insanlığa karşı yapıldığını dile getiren Anlayışlı, şöyle konuştu:

"Bu sıradan bir olay değildir. Evimize zulümden kaçmak suretiyle misafir olmuş olan kardeşlerimize, bizler ev sahipliği yapmaya, onların namuslarını namusumuz görmeye devam edeceğiz. Bizler öldürülen bu çocukların, tecavüze uğrayan kadınların sesi, nefesi olmaya devam edeceğiz. Suriyeli kardeşimizin ve yanındaki 10 aylık bebeğinin katledilmesi olayını şiddetle lanetliyoruz, acılı ailesine başsağlığı diliyoruz."

Basın açıklaması bir Suriyeli mülteci tarafından da Arapça okundu.

Gaziantep

Gaziantep İHH İnsani Yardım Derneği Başkanı Engin Erbatan, dernek binasında, kentte faaliyet gösteren 30 dernek ve sivil toplum kuruluşu adına yaptığı açıklamada, son haftalarda Türkiye'nin birçok şehrinde Suriyeli sığınmacılar üzerinden oluşturulan algı operasyonuyla ülkede karışıklık çıkarılmak istendiği belirtti.

Erbatan, "Mültecilere karşı yapılan provokasyonlar karşısında toplumun her kesimince hak, adalet ve vicdan süzgecinden geçirilmiş bir tutum izlenmesi gerektiğini düşünüyoruz." dedi.

Özellikle sosyal medyada "trol hesaplar" olarak adlandırılan hesaplar üzerinden atılan mesajlarla Türk vatandaşları ve Suriyeli sığınmacıların karşı karşıya getirilmek istendiğine dikkati çeken Erbatan, şunları kaydetti:

"Aynı süreci 15 Temmuz öncesinde de yaşadık. Türkiye’de her türlü entrikayı, hainliği veihaneti kendine şiar edinmiş aşağılık bir yapı ülkenin yumuşak karnına oynamakta kitleleri gelecekteki hain planlarına entegre etmek için Suriyeli mazlumlar üzerinden algı operasyonları yapmakta. Birçok toplum kesiminin bilerek veya bilmeyerek bu çarkın içine girdiğine şahit olmaktayız. Gönüllü kuruluşlar olarak zamanlamanın tesadüfi olmadığına inanıyoruz. İlgili Facebook ve Twitter gibi sosyal ağlarda yer alan haber ve yorumlar gerçeği yansıtmamaktadır."

Tekirdağ

İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı Tekirdağ İl Başkanı Süleyman Çalışkan, Sakarya'nın Kaynarca ilçesinde Suriyeli anne ile 10 aylık bebeğininöldürülmesine ilişkin, "Bu saldırının mağdurlarının yanında yer alarak faillerinin cezalandırılması sürecini takip etmekteyiz." açıklamasında bulundu.

Çalışkan, "Tekirdağ Sivil Toplum Kuruluşları Platformu" adına yaptığı yazılı açıklamada, Suriyeli 9 aylık hamile Emani El- Rahmun'un tecavüz edilerek 10 aylık oğlu vedoğmamış bebeği ile birlikte hunharca katledilmesinin vicdanları kanattığını ifade etti.

Batman

Batman'da bir araya gelen sivil toplum kuruluşları, Sakarya'nın Kaynarca ilçesinde Suriyeli hamile kadın ve bebeğinin öldürülmesini kınadı.

Turgut Özal Bulvarı üzerinde bir araya gelen Düşünce ve İnanç Platformu bileşenleri, Hukuk ve Adalet Derneği, Batman Girişimci Kadınlar Derneği, Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) ve Cudi Girişimciler Derneği üyesi kadınlar, kadına yönelik şiddetin her türlüsünü kınadıklarını söyledi.

Basın açıklamasını okuyan KADEM Yönetim Kurulu üyesi Firdevs Demirkaya, şunları kaydetti:

"Sakarya'nın Kaynarca ilçesinde hamile Suriyeli bir kadına tecavüz edilmesi ile o veyanındaki 10 aylık bebeği olmak üzere 3 canın hunharca katledilmesi haberi tüm vicdanlara ateş düşürdü. Zalim bir rejimin vahşetinden kaçan ve ülkemizde misafir olarak ağırladığımız Suriyeli ailenin başına gelen bu kan dondurucu hadisenin acısını bizler de yüreğimizde hissediyoruz."

SONRAKİ HABER