için kaldı

"Günlük Üretilen 70 Bin Ekmek Kayıt Dışı"

Günlük ortalama 150 bin ekmeğin üretildiği Afyonkarahisar'da bunun yaklaşık 70 binin kayıt dışı olarak ruhsatı olmayan mahalle fırınlarında üretildiği bildirilirken, kayıt dışı üretilen ekmeğin ekonomiye zararının ise 5 milyon tutarında olduğu kaydedildi.

F5HABER F5HABER
"Günlük Üretilen 70 Bin Ekmek Kayıt Dışı"

Günlük ortalama 150 bin ekmeğin üretildiği Afyonkarahisar'da bunun yaklaşık 70 binin kayıt dışı olarak ruhsatı olmayan mahalle fırınlarında üretildiği bildirilirken, kayıt dışı üretilen ekmeğin ekonomiye zararının ise 5 milyon tutarında olduğu kaydedildi.

Hükümetin son günlerde üzerinde hassasiyetle durmaya başladığı ekmek konusunda bir açıklama yapan Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Un Ve Unlu Mamüller, İmalatçıları ve Satıcıları Meslek Komitesi Başkanı Adnan Aşkar esmer ekmek, beyaz ekmek, ekmek israfı ve Afyonkarahisar'da üretimi yapılan ekmeklerin denetimi hakkında açıklamalarda bulundu.

Afyonkarahisar'da ekmek israfının olmadığına inandığını söyleyen Adnan Aşkar, üretimi yapılan ekmeğinin yarısının ruhsatlı ve denetime tabii olan fırınlarda, geri kalanının ise kayıt dışı olarak, kaçak işletilen fırınlarda sağlıksız koşullarda üretildiğini anlattı. Aşkar, "Afyonkarahisar'da günlük üretilen 150 bin ekmeğin ortalama 75-80 binine yakınını bizler gibi ruhsatlı ve denetime tabii olan fırınlar üretiyor. Geriye kalan ekmeği kim, nasıl üretiyor o konuda Afyonkarahisar'da büyük bir sıkıntı var. Çevre mahallelerimizde 150'ye yakın mahalle fırınları var. Buraların hali içler acısı. Yetkililere müracaat ettiğimiz zaman, 'Buralar bizim kapsamımız dışında' diyerek kontrol yapmıyorlar. Yani hepsi topu belediyeye atıyor. Hangi şartlarda ve denetime tabii olmadan üretilen ekmekler, her köşe başında sokakta, pazarda seyyar arabalar ile satılıyorlar. Bu konuda yaptığımız girişimlerden maalesef bir sonuç alabilmiş değiliz. 70 bine ekmeği 60 kuruş olan satış rakamından hesapladığımızda ise 4 milyon 200 bine yakın bir oranda kayıt dışı ekmek üretimi söz konusu. Hem bizim ticaretimizle hem de vatandaşın sağlığı ile oynanıyor" ifadelerini kullandı.

"HÜKÜMETİN EKMEK KONUSUNDAKİ KARARLARI OLUMLU"

Hükümetin beyaz ekmek tüketimini azaltıp 'esmer' ekmek diye adlandırılan kepek oranı daha fazla olan ekmeğe yönlendirmesi konusunda başlattığı kampanyaları da değerlendiren Adnan Aşkar, şöyle konuştu:

"Hükümetimizin bu konuda çabalarını takdirle karşılıyorum. Dünyada beyaz ekmekten artık vazgeçiliyor. Kepek insan doygunluk hissi veren, kalorisi az ve sindirim sistemini rahatlatan özelliklere sahip. O yüzden hükümetimiz kepek oranının yüksek olduğu esmer ekmek tüketilmesine teşvik ediyor. Şu anda maalesef halen beyaz ekmek fazla tüketiliyor. Yılbaşından bu yana hükümetin talimatı ile ekmekteki kepek oranı arttırılmıştı. Biz onu yerine getirdik. Haziran ayında da kepek oranı bir miktar daha arttırılacak, ayrıca sağlık açısında zararlı olan tuz konusunda da hükümet gerekli çalışmaları başlattı. Bizler ekmekte maalesef önemli oranda tuz kullanıyorduk. Hükümetin bu yönde de aldığı karar tuz oranının makul sınırlara çekilmesi de olumlu bir karar oldu."

"MARKETLER EKMEK İSRAFI KONUSUNDA DİKKATLİ OLMALI"

Ekmek israfı konusunda başlatılan kampanyayı olumlu karşıladıklarını belirten Aşkar, "Ancak ben Afyonkarahisar'da ekmek israfının olmadığını düşünüyorum. Çünkü bizler muhafazakar insanlarız. Bizler ekmeğe saygı kültürü ile büyüdük. Ama büyük kentlerde bunun bilincinde olmayan insanlar var. Yıllar geçtikçe insanların bilinçlenerek ekmek israfının önüne geçeceklerine inanıyorum. Üreticiler olarak bizim şöyle bir sıkıntımız var. Afyonkarahisar'a büyük marketler geldiler ve şubeler açtılar. Bizlerden gereğinden fazla ekmek alıyorlar.Akşam olduğunda da satamadık diye bizlere iade ediyorlar. Bizim de o ekmeği akşam olduğu için kimseye satma ya da yeniden değerlendirme şansımız yok. Bunun bir israf oluşturduğunu söylüyoruz. Bunda özellikle marketler daha dikkatli davranmalılar" diye konuştu.

SONRAKİ HABER