Yaklaşık 4 milyon Hebatit B'li var

Prof. Dr. Reşit Mıstık, Türkiye genelinde yaklaşık 4 milyon hepatit B'li hastanın olduğunu söyledi.

F5HABER F5HABER
Yaklaşık 4 milyon Hebatit B'li var

SAMSUN (AA) - 6. Ulusal Viral Hepatit Sempozyumu Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Reşit Mıstık, "Hepatit B konusunda ülkemizdeki yoğunluk fazla. Türkiye genelinde bugün tahmin edilen sayı 2 ile 4 milyon arasındadır. Değişkenlikler vardır. Kan donör çalışmaları bize bunu gösteriyor" dedi.

Samsun'da 12 üniversiteden uzman ve akademisyenlerin katılımı ile bir otelde düzenlenen 6. Ulusal Viral Hepatit Sempozyumu, sunumlarla başladı.

Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Reşit Mıstık, gazetecilere yaptığı açıklamada, hepatit B hastalığı ile bulaşma yolları, hastalığın tanısı, tedavi ve korunma yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Hastalığın son derece sinsi seyirli olduğunu, bir tarama olmadığı takdirde tanımanın zorluğunu anlatan Mıstık, "Ailede eğer karaciğer kanseri, hepatit B taşıyıcısı varsa, riskli herhangi bir girişim yapılmışsa, uyuşturucu kullanımı dahil, diyaliz hastaları, nakil hastalarının tümünün, kemoterapi ve radyoterapi alacak tüm hastaların hepatit B yönünden taranması ve eğer varsa bir rahatsızlık, bunun ilgili uzman hekimce izlenmesi ve gerekirse tedavisinin mümkün olabileceği bilinmeli" diye konuştu.

Söz konusu hastalıkla karşılaşmamış herkesin aşı olabileceğini, Türkiye'de hastalığın yoğunluğunun Doğu'dan Batı'ya gidildikçe azaldığını belirten Prof. Dr. Mıstık, şöyle devam etti:

"Hepatit B konusunda ülkemizdeki yoğunluk fazla. Türkiye genelinde bugün tahmin edilen sayı 2 ile 4 milyon arasındadır. Değişkenlikler vardır. Kan donör çalışmaları bize bunu gösteriyor. Doğu Anadolu'da oran daha fazla, kalabalık yaşam koşulları, kalabalık aileler olması bunu çok büyük etkiliyor. Çok çocuklu aile sayısı doğuda daha fazla, batıda daha az. Yaşam koşulları daha sıkı, batıda daha seyrek. 100 metrekarelik evde 10 kişinin yaşaması ile 2 kişinin yaşaması arasında fark vardır. Çünkü sıkı temasta bu hastalığın bulaşması için bir faktördür."

- "Aşıyı herkesin yaptırmasını öneririz"

Hastalıktan korunmanın en temel yolunun aşı olduğunu, yeni doğanlarda yapılan üç doz aşının ömür boyu koruma sağlayabildiğini vurgulayan Mıstık, şunları söyledi:

"Bu aşıyı herkesin yaptırmasını öneririz biz. Sağlık Bakanlığı 1998'den bu yana aşıyı normal aşı programı içinde yapıyor ama isteyen herkes kendi tahlillerini yaptırarak bu aşıyı yaptırma şansına sahip. Zor tarafı nedir hastalığın? Sessiz seyirlidir. Eğer dikkat edilmezse, fark edilmezse yavaş yavaş 20 ile 40 yıl bazen 20 ile 50 yıl içinde karaciğer kanserine gider. Yenidoğan aldıysa 20-30 yaşlarında ya da 40 yaşlarında genç bir insanın kanser veya siroz olduğunu düşünün. Genellikle hasta grupları kanser ve sirozlar 40 ile 60 yaş arasındadır."

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi ve Viral Hepatit Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Sıla Akhan ise kronik viral hepatitlerin önemli bir sağlık sorunu olduğunu vurguladı. Akhan, söz konusu hastalığın dünya için önemli bir problem olduğunu, yılda yaklaşık 600 bin kişinin sadece kronik hepatit B'nin komplikasyonları nedeniyle öldüğünü sözlerine ekledi.

SONRAKİ HABER