Üniversite okuyacaklara burs imkânı!

1 - 5 Eylül 2014 tarihlerindede yapılacak olan kayıt döneminde birçok kurum ve kuruluş üniversite öğrencilerine burs imkânı sağlıyor.

F5HABER F5HABER
Üniversite okuyacaklara burs imkânı!

Milyonlarca üniversite adayı öğrenci ÖSYM'nin gerçekleştirdiği sınavlarda ter döktü. Sınav sonucuna göre tercihlerini yapan adaylar yerleştikleri üniversiteyi öğrendi. Şimdi öğrenciler ve ailelerini üniversite kayıt heyecanı sardı. 1 - 5 Eylül 2014 tarihlerindede yapılacak olan kayıt döneminde birçok kurum ve kuruluş üniversite öğrencilerine burs imkânı sağlıyor.

İstanbul Ajansı'nın araştırmalarına göre öğrencilerin alabileceği burslar şu şekilde;

TÜBİTAK

Başvurular 1 Eylül-15 Ekim 2014 tarihleri arasında http://e-bideb.tubitak.gov.tr internet adresinden alınacak. Burs başvurusu ilgili dönemin son başvuru tarihindeki mesai saati bitimi olan 17.30'a kadar yapılacak. Burs kategorisi ve miktarı;

-Uluslararası Bilim Olimpiyatları veya Uluslararası Proje Yarışması nedeniyle seçilen bursiyerler için verilecek burs miktarıbin TL,

-Ulusal Bilim Olimpiyatları nedeniyle seçilen bursiyerleriçin verilecek burs miktarı 750 TL,

-Uluslararası Bilim Olimpiyatları nedeniyle seçilen uluslararası bursiyerleriçin verilecek burs miktarı bin TL + 2 bin TL'ye kadar katkı payı,

-Uluslararası Bilim Olimpiyatları veya Uluslararası Proje Yarışması sonucunda sınavla veya sınavsız yerleşme hakkını kullanan veya ÖSYM tarafından yapılan Lisans Yerleştirme Sınavı'nda MF puan türünde ilk 5 bin kişi arasında yer alan öğrencilerden matematik, fizik, kimya, biyoloji bölümlerine yerleşme nedeniyle seçilen bursiyerler veya ÖSYM tarafından yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS)'ndaYGS-1 puan türünde ilk 5 bin kişi arasında yer alan öğrencilerden felsefe, tarih, coğrafya, sosyoloji, antropoloji, arkeoloji, sanat tarihi, arkeoloji ve sanat tarihi, ilahiyat, Türk dili ve edebiyatı bölümlerine yerleşme nedeniyle seçilen bursiyerler için verilecek burs miktarı 2 bin TL,

-ÖSYM tarafından yapılan Lisans Yerleştirme Sınavında MF puan türünde sıralamada 5 bin 1 ile 10 bin kişi arasında yer alarak üniversitelerin matematik, fizik, kimya, biyoloji bölümlerine yerleşme nedeniyle seçilen veya ÖSYM tarafından yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS)'ndaYGS-1 puan türünde sıralamada 5 bin 1 ile 10 bin kişi arasında yer alarak üniversitelerin felsefe, tarih, coğrafya, sosyoloji, antropoloji, arkeoloji, sanat tarihi, arkeoloji ve sanat tarihi, ilahiyat, Türk dili ve edebiyatı bölümlerine yerleşme nedeniyle seçilen bursiyerler için verilecek burs miktarı bin TL,

- Uluslararası Bilim Olimpiyatları veya Uluslararası Proje Yarışması sonucunda sınavla veya sınavsız yerleşme hakkını kullanan veya ÖSYM tarafından yapılan Lisans Yerleştirme Sınavında MF puan türünde ilk 10 bin kişi arasında yer alan öğrencilerden matematik, fizik, kimya, biyoloji bölümleri haricinde bir bölüme kayıt yaptırıp, matematik, fizik, kimya, biyoloji bölümlerinden herhangi birinde çift anadal programı (ÇAP)'nda kayıtlı olma nedeniyle seçilen veya Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS)'ndaYGS-1 puan türünde ilk 10 bin kişi arasında yer alan öğrencilerden felsefe, tarih, coğrafya, sosyoloji, antropoloji, arkeoloji, sanat tarihi, arkeoloji ve sanat tarihi, ilahiyat, Türk dili ve edebiyatı bölümleri haricinde bir bölüme kayıt yaptırıp, felsefe, tarih, coğrafya, sosyoloji, antropoloji, arkeoloji, sanat tarihi, arkeoloji ve sanat tarihi, ilahiyat, Türk dili ve edebiyatı bölümlerinden herhangi birinde çift anadal programı (ÇAP)'nda kayıtlı olma nedeniyle seçilen bursiyerleriçin verilecek burs miktarı 750 TL.

Tekfen Vakfı

Birinci sınıftan itibaren mezuniyete kadar devam ediyor. Başvurularda üniversitelere yeni yerleşenlere öncelik veriliyor. Sadece lisans programlarını kapsayan burslar, öğrencilerin sınav sonuçları ve başarı ortalamaları esas alınarak tahsis ediliyor. Burs için adayın ailesinin aylık toplam gelirinin en fazla brüt 4 bin 500 TL olması şartı aranıyor. Maddi kritere uyan adayların değerlendirilmesinde üniversite sınavlarındaki Türkiye sıralaması temel alınıyor. Mühendislik, İktisadi ve İdari Bilimler ve Mimarlık Fakülteleri dışında başvuru kabul edilmiyor. Bu bölümler dışında istisnai olarak konservatuvar müzik öğrencilerine de kısıtlı bir kontenjan ayrılıyor. Burslar kasım-mayıs ayı döneminde 7 ay boyunca ödeniyor. Başvuru ve kayıt yenileme 2-15 Eylül tarihlerinde 'www.tekfenburs.org' adresinden yapılacak.

Gençlik ve Spor Bakanlığı Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü (KYK)

Kurum T.C. vatandaşı yurt içinde yükseköğrenim gören öğrencilere burs/öğrenim ve katkı kredisi, yurt dışında yükseköğrenim gören öğrencilere burs/öğrenim kredisi veriyor. Bir öğrenci hem burs hem de öğrenim kredisi alamaz.

2014-2015 Burs/kredi başvurularının 29 Temmuz 2014 tarihinden itibaren internet yoluyla kabul edileceği beklenmektedir. Burs miktarı; doktora öğrencilerinin aylık burs ve kredi miktarı 900 TL. Kredi Yurtlar Kurumu'nda kalan öğrencilere ise aylık 220 TL yemek katkısı ödenecek.Lisans öğrencisi ise 520 TL alacak.

Üniversiteye ilk defa kayıt yaptıran öğrencilerin burs/öğrenim kredisi müracaatları, ÖSYM sonuçları açıklandıktan sonra kurumun www.kyk.gov.tr internet adresinden kabul edilmektedir. Ara sınıf, ön kayıt, özel yetenek, master-doktora öğrencilerinin müracaatları da www.kyk.gov.tr internet adresinden kabul edilmektedir.

Kurumumuzdan ilk defa burs/kredi alacak öğrenciler www.kyk.gov.tr internet adresinden öğrenecekleri T.C. Ziraat bankası şubesine giderek adına düzenlenmiş olan BANKKART'ını alarak (daha sonrada gönderilebilir) burs ya da öğrenim kredilerini T.C. Ziraat Bankası ATM'lerinden süre tahdidi olmaksızın istedikleri zaman, ATM'lerin bulunmadığı yerlerde ise herhangi bir T.C. Ziraat Bankası şubesinden masraf ödemeden tahsil edebileceklerdir.

Burs veya öğrenim kredisi ödemeleri, normal öğrenim süresince öğrencilere her yılın Ocak ayından başlamak üzere her ayın 7 sinde aylık olarak yapılacaktır.

Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG)

TOG Gençlik Bursları'na ara sınıflarda okuyanlardan sadece Toplum Gönüllüsü üyesi gençler başvurabiliyor. Üniversiteye yeni kayıt olanlar için ise böyle bir şart aranmıyor. Ancak, yeni sınıflar için kontenjan sınırı bulunuyor. Kore gazisi torunu olan, Türkiye ve K.K.T.C üniversitelerinde okuyan lisans, önlisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri Samsung Kore Gazileri Eğitim Bursları'na başvurabiliyor. Ara sınıf başvuruları 1–30 Ağustos, üniversiteye yeni kayıt yapanların başvuruları 15 Ağustos - 10 Eylül tarihleri arasında kabul edilecek. Burs miktarları 175 ile 350 TL arasında değişiyor.

Türk Eğitim Vakfı (TEV)

TEV, yurt içinde Atatürk İlkelerine bağlı, başarılı fakat maddi desteğe ihtiyacı olan teknik ve endüstri meslek lisesi, meslek yüksekokulu, yüksekokul, üniversite, yüksek lisans ve doktora öğrencilerine burs vermektedir. Bursiyerler, kendi öğretim kurumlarının oluşturduğu, TEV'den de bir temsilcinin katıldığı burs komisyonları aracılığı ile seçiliyor.

Burslara başvuru tarihi için 2014-2015 öğretim yılı başından itibaren http://www.tev.org.tr/ adresinden takip edilecek.

Burslar ekim-haziran arasında 9 ay ödenmektedir, artışlar her yıl ekim ayında yapılmaktadır.

Meslek lisesi: için verilecek burs miktarı 150 TL, üniversite için verilecek burs miktarı 400 TL, yüksek lisans için verilecek burs miktarı 700 TL, doktora için verilecek burs miktarı bin TL.

Hacı Ömer Sabancı Vakfı


31 yıldır 24 bini aşkın öğrenciye burs veren vakıf, her yıl bir taban puan belirliyor. Bu yılın puanları henüz belirlenmemiş ama vakfın amacı hem başarılı hem dar gelirli öğrencilerin yüzünü güldürmek... Burs başvuruları 15 Eylül - 15 Ekim arasında yapılıyor. Kasım ayı sonunda kazananların isimleri açıklanıyor. Vakıf, bursu, yükseköğrenim süresince her yıl 9 aylık bir süre için ve geri ödeme yükümlülüğü ile veriyor. Geri ödeme ise, okulunu bitirip, bir işe giren öğrenciden tam bir yıl sonra 24 ay taksitli olarak alınıyor.

İstanbul Sanayi Odası Vakfı (İSOV)

İSOV tarafından her yıl tespit edilen kontenjan, tutar ve sürelerde lisans, yüksek lisans, meslek yüksekokulu öğrencilerine burs veriliyor. Başka bir resmi veya özel kuruluştan burs almayan, maddi imkânları sınırlı ve başarılı öğrencilere verilen burslara başvurular her yıl 1-30 Eylül tarihleri arasında internet sitesi üzerinden alınıyor. Öğrencilere ekim - haziran ayları arasında 9 ay süreyle destek sağlanıyor.

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD)

Devlet üniversitelerinin birinci öğretimine kayıtlı öğrencilere burs desteği veriyor. Öğrencinin kayıtlı olduğu üniversitenin bağlı bulunduğu şehirde de bir ÇYDD şubesi olması gerekiyor. Bağışçılar ve mezun bursiyerlere göre her yıl burs verilen üniversiteli sayısı değişiyor. Dernek burs başvurularını 1-30 Eylül tarihleri arasında kabul ediyor. Başvuru tarih ve koşulları değiştiği için www.cydd.org.tr adresinin takip edilmesi gerekiyor.

Çağdaş Eğitim Vakfı (ÇEV)

Vakfın 2013 - 2014 akademik yılı yükseköğrenim burs başvuruları eylül ayı sonuna kadar alınacak. Burs verilecek öğrencilerin öncelikle başarılı ve ihtiyaç sahibi olması ve İstanbul içindeki üniversitelerde eğitim alması gerekiyor. Öğrencilere 10 ay süreyle 150 TL aylık ödeme yapılıyor.www.cev.org.tr

Vehbi Koç Vakfı (VKV)

Başvurular 1-25 Ekim tarihleri arasında alınıyor. Bir yılda burs verilmesi planlanan üniversite ve yüksekokul sayısı 516. Vakfın burs verdiği üniversitelerde okuyan öğrenciler başvuru yapabiliyor. Başarılı, maddi desteğe ihtiyacı olan, disiplin cezası almamış ve başka bir kurumdan karşılıksız burs almayan öğrencilere destek veriliyor. Her okula verilen kontenjan kadar burs alacak öğrenci sayısı belirleniyor. Geçen yıl, 10 ay süresince öğrencilere aylık 370 TL destek sağlandı.

21. Yüzyıl Eğitim ve Kültür Vakfı (YEKÜV)

Amacı ülke çocuklarının, gençlerinin ve tüm insanlarımızın eğitsel, sosyal ve kültürel gelişimlerine katkıda bulunmak olan YEKÜV, başarılı fakat eğitimlerini sürdürürken zorlanan ve her yıl belirlenen şartları taşıyan öğrencilere burs imkânı sunuyor.

Burs miktarları, her eğitim döneminde yönetim kurulunca belirleniyor. Burslar karşılıksız olarak programlanıyor. Ancak öğrencilerden eğitsel, sosyal ve kültürel projelere katılmaları, öğrenci ve mezunların, toplumsal dayanışmaya katkı amacıyla gönüllülük bilincine sahip olmaları bekleniyor. Burs başvuruları 16-22 Eylül tarihinde yapılacaktır.

Ensar Vakfı

Ensar Vakfı, kuruluşundan bugüne kadar çeşitli üniversitelerde okuyan öğrencilere her ay karşılıksız burs verme faaliyetini sürdürüyor. Burs alacak öğrencilerin seçiminde; Başarılı olmak ve maddi imkânsızlık içinde olmak gibi şartlar ön planda tutulmaktadır.

Ayrıca yüksek lisans ve doktora yapan öğrencilere de karşılıksız burs verilmektedir.

Türkiye Diyanet Vakfı

Diyanet İşleri Başkanlığı ile Türkiye Diyanet Vakfı'nda çalışanların yükseköğretim kurumlarında okuyan çocuklarına burs veriyor.

Türk Dil Kurumu

Üniversitelerin Türk Dili ve Edebiyatı, Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları, Türkçe Öğretmenliği, Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği bölümlerine, Türkiye sıralamasında ilk 3000 kişi arasında olan lisans öğrencilerine burs verilecektir.

Kızılay Gençlik Müdürlüğü

Dernekçe verilmekte olan karşılıksız burs yardımları, sosyal himayeye muhtaç, kendi imkânları ile tahsil hayatlarını devam ettiremeyen öğrencilere verilmekte olup öğrencinin başarılı olması ve sınıfta kalmaması gerekmektedir. Burs almaya hak kazanan öğrenciler sınıflarını geçtikleri ve herhangi bir şekilde öğrenimlerine ara vermedikleri takdirde bursları tahsil hayatları boyunca devam etmektedir.

Sağlık Eğitim Vakfı

Başvuru Ağustos-Eylül aylarında yapılıyor. Ağırlıklı olarak tıp fakültelerindeki öğrenciler tercih ediliyor ve 3'üncü sınıftan sonraki öğrencilere veriliyor. Burs alacaklar not ortalamalarına göre seçiliyor.

Toplum Gönüllüleri Vakfı

Toplum Gönüllüleri Vakfı, TC vatandaşı olan öğretmen çocuklarına (devlet ilköğretim, lise ve dengi okullarında görevli veya bu okullardan birinden emekli bir anne ve / veya babanın çocuğu olan) burs sağlamaktadır.

İstanbul Ticaret Odası

a) Yükseköğrenim (lisans) bursları:
Oda'nın çalışma alanı içinde (İstanbul) bulunan devlet üniversitelerinin İktisat, İşletme, İktisadi ve İdari Bilimler, Endüstri ve İşletme Mühendisliği, Siyasal Bilimler Fakülteleri ile dört yıllık Bankacılık ve Sigortacılık Yüksek Okulu'nda öğrenim gören yükseköğrenim (lisans) öğrencileri ile ÖSYM tarafından yüzde 100 burslu ve yüzde 100 şehit burslusu vakıf üniversitelerinin İktisat, İşletme, İktisadi ve İdari Bilimler, Endüstri ve İşletme Mühendisliği, Siyasal Bilimler Fakülteleri ile dört yıllık Bankacılık ve Sigortacılık Yüksek Okulu'na yerleştirilen yükseköğrenim (lisans) öğrencilerine verilir.

Ara sınıflardan başvuru yapan öğrencilerde;

Öğrencinin not ortalamasının 4 üzerinden en az 2,25 veya 100 üzerinden en az 60 olması ve bir üst yıla geçiş hakkını kazanmış olması gerekmektedir.

b) Yüksek lisans (master) bursları:
Oda'nın çalışma alanı içinde (İstanbul) bulunan devlet üniversitelerinin İktisat, İşletme, İktisadi ve İdari Bilimler, Endüstri ve İşletme Mühendisliği, Siyasal Bilimler Fakülteleri ile dört yıllık Bankacılık ve Sigortacılık Yüksek Okulu'nda öğrenim gören yüksek lisans (master) öğrencilerine verilir.

Yüksek lisans (master) burslarında; öğrencinin lisans bitirme genel not ortalamasının 4 üzerinden en az 3 veya 100 üzerinden en az 75 olması gerekmektedir.

İkinci Öğretim başvuruları kabul edilmemektedir.

İlk başvuruda; öğrencilerin not ortalamaları esas alınmakla beraber, burs almaya hak kazanan öğrencinin bursunun, öğrenimi süresince devam etmesi için yılsonu transkriptlerinde başarısız dersinin bulunmaması gerekmektedir.

1884 Vakfı

1884 Vakfı burs başvuruları başlamıştır. Burs başvuru internet üzerinden form doldurularak yapılmaktadır. Vakfın burs vermenin yanında uyguladığı danışmanlık hizmetinin daha etkin olması amacı ile, sadece İstanbul'daki Devlet Üniversiteleri‘nde okuyan T.C. vatandaşı olan LİSANS öğrencilerine burs verilecektir. Başvurular 15/Eylül-15/Ekim tarihileri arasında internet kanalı ile yapılacaktır. Bu tarihten önce veya sonra başvuru kabul edilmeyecektir.

Sabancı Vakfı

LYS'de Sabancı Vakfı tarafından belirlenen taban puanları sağlayarak yine Sabancı Vakfı tarafından burs kontenjanı tahsis edilen üniversitelere yerleştirilen başarılı ve maddi desteğe ihtiyacı olan öğrencilere verilir.

Burs başvurusu yapmak isteyen öğrenciler 15 Eylül - 15 Ekim tarihleri arasında öğrenim gördükleri üniversitelerin Öğrenci İşlerine / Burs Ofisine başvuru yaparlar. Üniversite tarafından bursiyerlerin değerlendirilmesi adayların yüksek başarı ve maddi gereksinimi dikkate alınarak yapılır, seçilen bursiyerlerin isimleri Sabancı Vakfı'na bildirilir.

Çamlıca Kültür ve Yardım Vakfı

Kuruluş, ihtiyaç sahibi gerçek kişiler ile tüzel kişiliği haiz kurum ve kuruluşlardan gelen amaç doğrultusundaki talepler, yetkili ihtisas komitelerinde incelemeye ve değerlendirmeye alınmaktadır.

İnceleme sonuçları Mütevelli Heyetinin tasvibine sunularak kararlar alınmakta ve uygulama yapılmaktadır.

Kuruluşundan günümüze kadar binlerce öğrenciye burs, sayısız ihtiyaç sahibi insanlarımıza sağlık, gıda, sosyal yardım, fakir öğrencilere ekstra eğitim yardımları yapılmaktadır.

Kaynak: İstanbul Ajansı /Burcu KASARCI

SONRAKİ HABER