Ukrayna: "Hava sahasını ihlal eden Rus uçaklarını vuralım"

Türkiye'nin Rus savaş uçağını hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle düşürmesine Ukrayna'dan destek geldi.

F5HABER F5HABER
Ukrayna: "Hava sahasını ihlal eden Rus uçaklarını vuralım"

Ulusal Güvenlik ve Savunma Kurulu Başkanı Oleksandır Turçinov Ukrayna hava sahasını ihlal eden Rus uçaklarına aynı şekilde karşılık verilmesi gerektiğini söyledi.

Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Kurulu Başkanı Oleksandır Turçinov, Türk F-16 uçaklarının Rus savaş uçağını düşürmesi ile ilgili, "Türk tarafı, ateş açmadan önce Rus tarafını, kendisinin hava sahasının Rus uçakları tarafından ihlal edilmesinin kabul edilemez olduğu konusunda defalarca uyardı. Rus uçağının vurulmasından önce de, birkaç defa uyarıda bulunuldu ve ancak bundan sonra Rus uçağı vuruldu" dedi.

Turçinov, Ukrayna Hava Kuvvetleri'nin de, Ukrayna hava sahasını ihlal eden Rus uçaklarına aynı şekilde karşılık vermesi gerektiğini ifade etti.

Rus uçaklarının transit geçişi yasaklandı

Ukrayna, Rusya uçaklarının ülkeden transit geçişini yasakladı.

Ukrayna Başbakan Arseniy Yatsenuk yaptığı açıklamada, Bakanlar Kurulu kararı gereği Ukrayna hava sahasının Rusya uçaklarının transit geçişine kapatıldığını duyurdu.

Katıldığı televizyon programında bilgi veren Ukraynalı Başbakan, "Rusya hava yolu şirketleri bundan böyle uçuşlar için Ukrayna hava sahasını kullanma hakkına sahip değiller" dedi.

Kiev daha önce Rusya hava yolu şirketlerine ait uçakların ülkeye inişini yasaklamış, iki ülke arasında 25 Ekim tarihinden itibaren uçuşlar karşılıklı olarak durdurulmuştu.

Ukrayna sosyal medyasında ise şimdi Türk Hava Kuvvetleri'ne ait bir ekibin özel gösterinin yer aldığı bu video büyük ilgi görüyor:



Türkiye sınırını ihlal eden Rusya Hava Kuvvetleri'ne ait Su-24 tipi savaş uçağının F-16'larımızca düşürülmesine Ukrayna'dan da ilginç bir tepki geldi. People's Project adlı kitle fonlaması sitesinin hazırladığı videoda Türk Hava Kurumu'na dair görüntüler, Türk Yıldızları'nın gösteri uçuşundan kareler yer alıyor. Video görüntüleri "Şanlı Türk Hava Kuvvetleri" mesajıyla sona eriyor. Videonun altında ayrıca şu mesaj yayınlandı: "Türk arkadaşlar! Rus düşmanımız karşı yardımınıza ihtiyacımız var!"

SONRAKİ HABER