için kaldı

Trabzonlu mobilyacıdan dev elektronik kemençe

Karadenizli mobilya ustası Mustafa Kaya, 2,61 metre uzunluğunda elektronik kemençe yaptı.

F5HABER F5HABER
Trabzonlu mobilyacıdan dev elektronik kemençe

TRABZON (AA) - Karadenizli mobilya ustası Mustafa Kaya, 2,61 metre uzunluğunda elektronik kemençe yaptı.

 Köprübaşı ilçesinde 16 yıldır mobilya ustalığı yapan Mustafa Kaya, AA muhabirine, Türkiye'nin farklı illerinde gerçekleştirilen Trabzon etkinliklerine, her yıl farklı ürünle katıldıklarını söyledi.

Bu yılki etkinlikler için Ortahisar Belediyesi adına 2,61 metre uzunluğunda kemençe yaptığını belirten Kaya, dev kemençenin içine elektronik bir müzik aleti yerleştirdiğini, bu aletin açma kapama düğmesini kemençenin tellerine bağladığını anlattı.

Kaya, kemençenin yayını ve tellerini de iletken bir maddeden yaptığını ifade ederek, "Kemençenin yayı tellere sürtüldüğünde elektronik devre tamamlanıyor ve müzik aleti içindeki hafıza kartında yer alan kemençe müziği çalmaya başlıyor" dedi.

Daha önce de buna benzer kemençeler ürettiklerini dile getiren Kaya, "Mesela 4 metre 61 santimetre uzunluğunda, dünyanın en büyük kemençesi olarak Guinness Rekorlar Kitabı'na girmeye hak kazanan kemençe yapmıştık. Bu kemençenin boyunu, onun kadar olmasa da bir hayli büyük yaptık. Bunun diğerlerinden farkı elektronik donanımı olması. Normalde bu boydaki kemençeden ses çıkartılamaz" diye konuştu.

Kaya, 3 günde yaptığı kemençeyi yaklaşık 4 bin liraya mal ettiği kaydederek, "Daha önceki kemençelerimiz çok ilgi görmüştü. Yeni kemençemizin onlardan farklı düzeneğe sahip olduğu ve ses çıkardığı için daha fazla ilgi göreceğini düşünüyorum" ifadesini kullandı.

'Zahmetsiz kemençe'

Yaptığı kemençeyi "zahmetsiz kemençe" olarak adlandıran Kaya, "Bunu çalmak için profesyonel kemençe çalmayı bilmeye gerek yok. Kemençe enstrümanlar arasında en zor çalınandır. Bunun farkı ise kemençe çalmayı bilmeyen insanların da çalabilmesi. Kemençe çalma özlemi çekip de çalamayanlar için üretmiş olduk" dedi.

Kaya, yapım aşamasında mobilya atölyesinde kemençeyi görüp ilgilenen çok kişi olduğunu belirterek, "İnsanlar dükkanımın önünden geçerken kemençeyi görüp çalıp çalmadığını soruyor, çaldığını görünce horon oynuyorlardı. Bu ilgiyi görünce normal kemençe ebatlarında da yapmayı düşünüyoruz" diyerek sözlerini tamamladı.

SONRAKİ HABER