için kaldı

Rus gelinler barışa vesile olmak istiyor

Akraba ve komşularıyla daha iyi iletişim kurabilmek için katıldıkları kurslarda Türkçe öğrenen Rus gelinler, iki ülke arasındaki gerginliğin bir an önce sona ermesini istiyor.

F5HABER F5HABER
Rus gelinler barışa vesile olmak istiyor

ANTALYA (AA) - Türkiye'de yaşayan Rus gelinler, çocuklarına ödevlerinde yardımcı olmak, akraba ve komşularıyla daha iyi iletişim kurabilmek için kurslara katılarak Türkçe öğreniyor.

Ankara Üniversitesi TÖMER ile Antalya Rus Kültür ve Sanat Derneği işbirliğiyle düzenlenen kursa, yaklaşık 70 Rus gelin katıldı. Kurslara ilgi göstererek, Türkçe öğrenebilmek için büyük gayret sarf eden Antalya'daki Rus gelinler, günde dört saat Türkçe dil eğitimi alıyor.

Türkiye'de yaşamaktan mutlu olduklarını ifade eden gelinler, çocuklarına hem Türkçe hem Rusça dillerini öğretiyor hem de iki ülkenin kültürünü aşılıyor. Türkiye ile Rusya arasındaki gerginliğin en kısa sürede sona ermesini isteyen Rus gelinler, düzenledikleri etkinliklerle gerginliğin bitmesine vesile olmak istiyor.

Dernekteki kursta Türkçe öğrenen kadınlardan Anna Doğanyılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Antalya'da çok sayıda Rus vatandaşının yaşadığını belirterek, kendisinin de 7 yıldır burada ikamet ettiğini söyledi.

Türkçe öğrendiğini anlatan Doğanyılmaz, "Çocuklarımız bizimle yaşıyor, okula gidiyorlar. Bizim eşlerimiz Türk ve burada yaşıyor. Biz hiçbir şekilde savaş istemiyoruz. Çünkü bizim ailemiz, eşlerimiz, çocuklarımız burada yaşıyorlar. Savaş olmasın, dostluk olsun, gerginlik bitsin istiyoruz. 9 ve 15 yaşında iki oğlum var, ikisi de Türk okuluna gidiyor. Bizim hayatımız burada" diye konuştu.

-"Kendimi Türk gibi hissediyorum"

Irina Kiremisti ise Türk eşinin turizmde çalıştığını anlatarak, "Şimdi iki ülke arasında kriz oldu, gerginlik var. İki ülke arasındaki gerginliğin bitmesine vesile olmak istiyorum, ben barış istiyorum. 8 yıldır Türkiye'deyim, artık kendimi Türk gibi hissediyorum. Burada Türkçe öğreniyorum. Eşim her zaman Rusça konuşuyor ama ben de Türkçe konuşmak istiyorum. Çocuklarıma hem Türkçe hem Rusça öğretiyorum. Türkçe yazıp, okuyabiliyorum" diye konuştu.

-"Aynı dilde buluşmak istiyoruz"

Antalya Rus Kültür ve Sanat Derneği Başkanı da olan Irina Balcı, 8 yıldır Türkiye'de yaşadığını belirterek, Antalya'da yaşayan Rus gelinlere Türkçe eğitimi verdiklerini, kurslara ilginin yoğun olduğunu söyledi.

Türkçe ve Rusça dillerini öğrettikleri çocuklarının iki dil ve iki kültür sahibi olduğuna dikkati çeken Balcı, "Yakın bir zamanda bu problem çözülecek ve bunda Rus gelinler büyük rol oynayacak. Onlar barış için misyon üstlenecek, hem Türklerle hem Ruslarla konuşacak ve gerginlik yumuşayacak" dedi.

Balcı, iki ülke arasındaki gerginliğin bitmesi için festival düzenleyeceklerini, barışa yönelik etkinlikler yapacaklarını da ifade etti. 

SONRAKİ HABER