'Sonsuz Nur'u okuyup otomobil kazanacaklar

Mersin'de yapılacak yarışmada, İslam Peygamberi Hz. Muhammed (sav)'in hayatını en iyi bilen kişiye otomobil verilecek.

F5HABER F5HABER
'Sonsuz Nur'u okuyup otomobil kazanacaklar

Mersin Eğitim Gönüllüleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği (MEDER), Mersin Valiliği işbirliğinde 'Herkes O'nu Okuyor' sloganı ile Hz. Peygamber'in hayatını okuma yarışması düzenliyor. 3 kategoride yapılacak yarışmada toplam 571 ödül verilecek. Yetişkinler kategorisinin birincisinin ödülü ise son model bir araba olacak. Yarışmaya müracaatlar 7 Nisan Pazar günü saat 22.00'ye kadar www.mersinonuokuyor.com internet adresine yapılabilecek. Sınav tarihi 21 Nisan saat 10.00 olarak belirlenirken, ödüller ise 30 Nisan'da düzenlenecek törenle sahiplerini bulacak.

Yarışmayla ilgili Atılhan Otel'de basın toplantısı düzenleyen MEDER Başkanı Başkanı Ali Yazgan, amaçlarının hem insanlara kitap okuma alışkanlığı kazandırmak hem de Hz. Peygamber'in hayatını öğrenmelerini sağlamak olduğunu söyledi. Birleşmiş Milletler İnsani Gelişim Raporu'nda Türkiye'nin kitap okumada 86. sırada yer aldığını aktaran Yazgan, bu alışkanlığı artırmak için çalışmalar yaptıklarını kaydetti. İnsanları kitap okumaya teşvik etmek için yaptıkları toplantıda Hz. Muhammed'in hayatının okutulmasına karar verdiklerini ifade eden Yazgan, "Çünkü hepimizin ortak değeri Peygamber Efendimiz (sav)'dir. Çocukların, gençlerin, yetişkinlerin de ilgisini çekiyor. Bunla ilgili eğitimci arkadaşlarımız araştırma yaptılar üç kitapta belirlediler. Bu kitapları 21 Nisan'a kadar herkesin okuması için temin edeceğiz. Kitapların basımı ile ilgili çalışmalar yürütüyoruz." diye konuştu.

Orta okullar branşında sınava girecek adayların, Rahime Kaya'nın "Efendiler Efendisi Hazreti Muhammed (sav)', liselilerin, Reşit Haylamaz'ın 'Efendimiz' kitabından sınava gireceklerini anlatan Yazgan, üniversite öğrencileri ve yetişkinlerin ise Fethullah Gülen Hocaefendi'nin 'Sonsuz Nur' adlı kitabından sınava tabi tutulacaklarını söyledi.

"Efendimiz (sav) anlama, anlatma hayatımıza hayat kılma derdindeyiz." diyen Yazgan, "Kuru kuruya bir kitap yarışması şeklinde düşünmüyoruz. Efendimizi hakkıyla tanıtalım, insanlar öğrensin, önyargılardan sıyrılalım. Efendimiz nasıl bir aile babası idi, nasıl bir eşti, nasıl bir liderdi nasıl bir savaşçı idi, nasıl bir dosttu... Bunları toplumumuz öğrensin istiyoruz." şeklinde konuştu.

Yazgan hedeflerinin 118 bin insana ulaşmak olduğunu belirterek "Henüz 6 bin 500'lerdeyiz. Sınav başvuruları için yaklaşık 50 gün var. Bu hedefimize ulaşacağımıza inanıyoruz." dedi. Yazgan, verilecek hediyeler konusunda da şu bilgileri verdi: "Toplamda 571 hediyemiz var. Yetişkinler kategorisinde birinciye araba hediye etmeyi düşünüyoruz. 2, 3, ve 4. gelen arkadaşlarımızı umreye göndereceğiz. Bilgisayar, telefon gibi daha bir çok hediyemiz olacak."

KATILIM ŞARTLARI

Yarışmaya Mersin genelindeki bütün ortaokulların 5.6.7.8. sınıfları, lise hazırlık, 9. 10. 11. 12. sınıflarında okuyan öğrenciler katılabilecektir. Yetişkin vatandaş bölümünde ise örgün eğitim olan ilkokul, ortaokul, liselerde aktif olarak okuyanların haricindeki (Üniversite öğrencileri, kamu veya özel bir kurumlarda çalışan ya da çalışmayan) herkes katılabilir.

Ortaokul 5. 6. 7. 8. sınıf öğrencileri aynı kitapçıktan yarışmaya girecekler ve aynı sorulara cevap vereceklerdir. Ancak; değerlendirmeler her sınıf için ayrı kategoride yapılacaktır.

Lise hazırlık sınıfı, 9.10.11.12. sınıflarında okuyan öğrenciler de aynı kitapçıktan yarışmaya girecekler ve aynı sorulara cevap vereceklerdir. Açık lisede okuyan 18 yaş altındaki öğrenciler okudukları sınıfa göre lise kategorisinde değerlendirileceklerdir. Ancak; değerlendirmeler her sınıf için ayrı kategoride yapılacaktır. Yalnız hazırlık ve 9.Sınıfların kategorisi aynı kabul edilecektir.

Yetişkin vatandaşların hepsi aynı sorulardan sınava gireceklerdir. Açık lisede okuyan 18 yaş ve üstü öğrenciler yetişkin kategorisinde değerlendirilecektir. Kitapçıklar birkaç gruptan oluşabilir. Değerlendirme tek kategoride yapılacaktır. Yetişkin vatandaş kategorisine Mersin dışından da sınava kayıtlar alınacak olup, tüm sınavlar Mersin İli sınırları içerisinde olacaktır.

Yarışmacılar yarışma kitaplarını kendileri temin edeceklerdir. Yarışmacılar sınavlara kendi imkânları ile katılacaklardır.

YARIŞMAYA ESAS TEŞKİL EDEN KİTAPLAR:

EFENDİLER EFENDİSİ HAZRETİ MUHAMMED

Yazarı: RAHİME KAYA

LİSELER ( HAZIRLIK SINIFI, 9.10.11.12. SINIFLAR)

EFENDİMİZ (MUHTASAR)

Yazarı: REŞİT HAYLAMAZ

YETİŞKİNLER VE ÜNİVERSİTE

SONSUZ NUR MUHAMMED

Yazarı: FETHULLAH GÜLEN

SON MÜRACAAT TARİHİ ve ADRESİ

Yarışmacılar katılım formlarını internet üzerinden www.mersinonuokuyor.com adresinden doldurarak yarışmaya başvuru yapabilirler. Başvuru formunda ki tüm bilgilerin eksiksiz doldurulması zorunludur. Yarışmaya en geç 7 Nisan 2013 Pazar günü, Saat 22.00' ye kadar başvuru yapılabilecektir.

Ayrıca; İnternet üzerinden başvuru yapamayan adaylar yazılı formu doldurarak müracaat edebilirler. Başvuru formunu Mersin Eğitim Gönüllüleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği adresine teslim edebileceklerdir.

İnternet üzerinden müracaatlarda oluşacak teknik hatalardan, yazılı müracaatlarda formun tarafımıza ulaşmaması durumunda sorumluluk yarışmacıya aittir. Müracaatını gerçekleştiren yarışmacılar isminin olup olmadığını site üzerinden kontrol etmek zorundadır. İsminin olmaması durumunda ilk kez müracaat ediyor gibi tekrar işlem yapacaktır.

YARIŞMANIN YAPILACAĞI YER, TARİH ve SAAT

Sınav, tüm yarışmacılar için 21 Nisan 2013 Pazar saat 10:00'da başlayıp 11:30'da sona erecektir.

Madde 9: Yarışmanın yapılacağı okul ve salonlar 08 Nisan Pazartesi günü www.mersinonuokuyor.com adresinden ilan edilecektir. Sınav il merkezlerinde ve ilçe merkezlerinde yapılacaktır.

YARIŞMANIN ŞEKLİ

Sınava girecek yarışmacıların yanında kimlik bulundurması zorunludur. Yarışma başlangıcından itibaren ilk 30 dakika içinde yarışmacının sınavdan ayrılmasına izin verilmeyecektir.

Yarışma soruları, MERSİN EĞİTİM GÖNÜLLÜLERİ KÜLTÜR VE YARDIMLAŞMA DERNEĞİ tarafından kurulacak komisyon tarafından hazırlanacak ve değerlendirilecektir.

Yarışma 80 sorudan oluşacaktır. Süre 90 dakikadır. Her soru aynı puan değerinde olmayıp standart sapma uygulanacaktır. Sorular, ortaokullar için 4 seçenekli ve test şeklinde olup, 3 yanlış 1 doğru cevabı götürecektir. Lise ve yetişkin yarışmacılar için 5 seçenekli ve test şeklinde olup, 4 yanlış 1 doğru cevabı götürecektir.

Sorular, yukarıda belirtilen kitapların okunup anlaşılma düzeyini ölçmeye yönelik nitelikte olacaktır.

SONUÇLARIN DUYURULMASI

Yarışma sonuçları, 26 Nisan 2013 tarihinde saat 15.00'te duyurulacaktır. Sonuçlara itiraz hakkı sonuçların açıklanmasından itibaren 2 (İKİ) gün (48 saat) içerisinde ilgili kurumlara yazılı olarak yapılacaktır. Bu süre zarfında yapılmayan itirazlar değerlendirmeye alınmayacaktır. İtiraz edenlerin cevap kâğıtları 3 gün içerisinde değerlendirilerek değişiklik olması durumunda itiraz eden kişiye şahsen ya da telefon aracılığı ile bildirilecektir.

ÖDÜLLER

Yarışmada her kategoride sadece bir kişi birinci olacaktır. Yarışmanın diğer sıralamalarındaki kategorideki her basamakta birer kişi yer alacaktır. Birden fazla yarışmacının aynı puanı alması halinde aşağıda belirtilen uygulamalar yapılacaktır. 5.6.7.8.9.10.11.12. sınıflarda dereceye giren öğrencilerin sıralamalarında oluşabilecek eşitlik halinde öncelik yıl, ay ve gün dikkate alınarak yaşı küçük olana verilecektir. Eşitliğin bozulmaması halinde noter huzurunda kuraya başvurulacaktır. Yarışmanın üniversite öğrencileri ve yetişkin vatandaş kategorisinde, dereceye giren yarışmacıların eşitlikleri halinde yaşa bakılmaksızın noter huzurunda kuraya başvurularak öncelik sırası belirlenecektir. Sıralamalar şartnamede belirtildiği şekilde yapılacak olup; herhangi bir itiraz kabul edilmeyecektir.


Bu yarışmaya 118 bin kişinin katılması hedeflenmiştir. Katılımcılara Kuranı Kerim hediye edilmesi planlanmıştır. Hediye edilecek Kuran-ı Kerimler bağış yoluyla temin edilecek olup, bağış işlemleri MERSİN EĞİTİM GÖNÜLLÜLERİ KÜLTÜR VE YARDIMLAŞMA DERNEĞİ sorumluluğunda yürütülecektir. Hedeflenen sayının altında Kuran-ı Kerim bağışı gerçekleşirse; öncelikle lise, ortaokul ve üniversite öğrencileri olmak üzere dağıtım yapılacaktır.

Ödüller 30 Nisan 2013 Salı günü yapılacak olan Ödül Töreninde verilecektir. Yer daha sonra duyurulacaktır.

Kazanılacak hediyelerden bir kaçı şöyle;

'Sonsuz Nur'u okuyup otomobil kazanacaklar - Resim : 1


Detaylı bilgi için www.mersinonuokuyor.com adresini ziyaret edebilirsiniz...

SONRAKİ HABER