Papa Francis Ankara'da

Papa Francis’le bir araya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmenin verimli geçtiğini belirterek, “Farklı düşündüğümüz konu hemen hemen hiç yok” dedi. Erdoğan, Suriye ve Filistin konusunda Batı'ya eleştirilerde de bulundu.

F5HABER F5HABER
Papa Francis Ankara'da

Katolik aleminin ruhani lideri Papa Francis ve beraberindeki heyeti taşıyan İtalya havayolları Alitalia'ya ait özel uçak saat 12.50'de Esenboğa Havalimanı'na indi. Karşılamada askeri kıta hazır bulundu.

Papa Francis, ilk ziyaretini Anıktabir'e gerçekleştirdi. Papa, Atatürk'ün mozelesine çelenk koydu. Papa, Atatürk'ün huzurunda dua etti.

Anıtkabir özel defterine yazan Papa, programında olmamasına rağmen Anıtkabir Müzesi'ni gezdi.

Papa Francis, müzedeki bazı eserler hakkında yetkililerden bilgiler aldı.

SARAY'DA İLK RESMİ TÖREN
Anıtkabir'deki tören sonrası Papa Francis, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na geldi. Papa Francis'i Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kapıda karşıladı.

'MERHABA ASKER'
Papa Francis için Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda resmi tören düzenlendi. Papa Francis, tören kıtasını Türkçe "Merhaba asker" diyerek selamladı.

ERDOĞAN: FARKLI DÜŞÜNDÜĞÜMÜZ KONU YOK
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Papa Francis, Cumhurbaşkanlığ Sarayı'nda görüşme yaptı.

Konuşmasında Batı'ya Suriye ve Filistin konusunda eleştirilerde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu:

"Çok verimli bir görüşmeyi gerçekleştirdik. Farklı düşündüğümüz konu hemen hemen hiç yok. Teröre, terörle mücadeleye bakışımız aynı. Şiddete yönelik bakışımız aynı, paranın egemenliğine yönelik bakışımız aynı.

Saygıdeğer misafirimizin Türkiye'ye yaptığı bu ziyareti hakikaten çok önemsiyorum. Bölgemizde ve dünyada barış ümitlerini çoğaltacak çok önemli, çok hayati adım olduğuna inanıyorum. Bugün Türkiye'den verilecek mesajlar sadece Türkiye'ye, sadece Vatikan'a değil inanıyorum ki tüm İslam coğrafyasına, tüm Hristiyan coğrafyasına ulaşacak ve oralarda da barış umudunu artıracak şekilde inşallah yankı bulacaktır. Bugün Ankara'da vücut bulan bu fotoğraf hiç şüphesiz dünya için bir umut fotoğrafıdır.

Batıda ırkçılık, ayrımcılık, farklı olana nefret ve İslamofobi ne yazık ki son derece hızlı ve ciddi bir şekilde tırmanma seyri gösteriyor. Müslüman ülkelerin yanında Batılı ülkelerde yaşayan Müslümanlara karşı önyargının ve tahammülsüzlüğün giderek arttığını görüyoruz. İnsanlar sadece mensup olduğu dinlerden dolayı peşinen ve son derece haksız biçimde gerici, hoşgörüsüz tutucu ya da şiddet yanlısı olarak yaftalanabiliyorlar. İslam terörle özdeş haline getiren girişimler var. İslam dünyasında da öfke ve şiddet yaygınlaşıyor.

DEAŞ terör örgütü dünya tarafından biliniyor, tedbirler alınıyor. Suriye'de 300 bin kişinin öldürülmesi, 7 milyonun kişinin ülkesini terk etmesi göz ardı ediliyor. Bu konuda ciddi manada konuşulmuyor. Suriye'de devlet terörü var.

Gazze'ye uygulanan, masum çocukların, masum kadınların ölümüne yol açan devlet terörü, ne yazık ki dünyanın dikkatini çekmiyor. Kudüs'te Müslümanların en kutsal mekanlarından biri olan, Mescid-i Aksa'yı hedef alan ihlal ve saldırıları mütemadiyen görmezden geliniyor. Orada farklı dini cemaatlerin kutsallarına ve özgürlüklerine yönelik de kısıtlamalar da yapılıyor uluslararası camia buna da duyarsız kalıyor.

Türkiye'de 30 yıldır 50 bine yakın insanın ölümüne neden olan PKK terörü dünyadan gereken tepkiyi almıyor. Bazı ülkelerdeki askeri darbeler, katliamlar, hak ihlalleri, kıyımlar dünyadan gereken cevabı almayarak adeta teşvik ediliyor. İşte bu çifte standartlı tutum, bu adaletsiz yaklaşım sadece İslam dünyasındaki kitlelerin ruhunda değil, adalete gönül veren tüm insanların ruhunda tamiri zor tahribatlar açıyor.

Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Fransuva Hazretlerine, bu ziyaretiniz hiç şüpheniz olmasın ki İslam dünyası üzerinde son derece olumlu bir iz bırakacaktır. Bu ziyaretiniz aynı zamanda Hristiyan dünyası üzerinde de nice ön yargıyı kıracaktır diye düşünüyorum. Bu tarihi ziyaretin, bu küresel barış ve medeniyetin ittifakı olarak gördüğüm bu ziyaretin yeni bir sürecin ilk adımı olması en büyük arzumuzdur.

Birlikte yaşama kültürünün küresel ölçekte desteklenmesi adına Türkiye'nin tavsiye ve uyarılarının mutlaka dikkate alınması gerektiğini burada vurgulamak isterim. Aynı şekilde batıda yükselen tehditler, doğuda oluşan hassasiyetler konusunda da Türkiye'nin uyarı ve tavsiyelerine dikkat edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Türkiye'nin tavsiyeleri gündelik siyasi polemikler içerisinde görmezden gelinmesin. Biz yaklaşan tehlikeyi görüyor, hissediyor ve tüm insanlığı ayrım yapmaksızın tedbir almaya çağırıyoruz."


DAVUTOĞLU VE GÖRMEZ'LE GÖRÜŞECEK
Papa Francis, daha sonra Başbakan Ahmet Davutoğlu ile bir araya gelecek.

Diyanet İşleri Başkanlığı'nı da ziyaret ederek Başkan Mehmet Görmez ile görüşecek olan Papa Francis burada ortak basın toplantısı düzenleyecek.

HAFTASONU PROGRAMI
Yarın İstanbul'da Ayasofya Müzesi ve Sultanahmet Camii'ni gezecek olan Papa Francis, Şişli'deki Saint Esprit Katolik Kilisesi'ndeki ayine katılacak.

Papa aynı gün Fener Rum Patrikhanesi'ni ziyaret edecek ve Patrik Bartholomeos ile özel bir görüşme yapacak.

ORTAK DEKLARASYONA İMZA
Papa Francis ve Patrik Bartholomeos daha sonra Aya Yorgi Patrikhane Kilisesi'nde dua edecek.

Papa, ziyaretinin son günü 30 Kasım'da tekrar Fener Rum Patrikhanesi'ne gidecek ve Bartholomeos ile ortak bir deklarasyona imza atacak.

TÜRKİYE'YE TEŞEKKÜR
Öte yandan, Papa Francis, Türkiye'ye yolunda uçakta açıklamalarda bulundu.

Uçakta 65 gazetecinin bulunduğu bölüme gelen Papa, "Türkiye şu anda sınırındaki çok sayıda mülteciye yardım ediyor. Bu hizmetinden dolayı teşekkür ediyorum" ifadesini kullandı.
SONRAKİ HABER