için kaldı

Özel kanallara ceza verme taraftarı değiliz

YSK Başkanı Güven, "Yasakçı bir zihniyete sahip olduğumuz imajı yaratılıyor. Özel kanallara ceza verme taraftarı değiliz. Anayasa ve yasaları uygulamakla yükümlüyüz" dedi.

F5HABER F5HABER
Özel kanallara ceza verme taraftarı değiliz

ANKARA (AA) - Aylin Sırıklı Dal - Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, seçim döneminde yayın ilkelerine uymayan televizyonlara verdikleri cezalar nedeniyle "yasakçı zihniyetle" suçlandıklarını belirterek, yasaklara ilişkin kanun maddeleri değişmedikçe uygulamaya devam edeceklerini söyledi.

Güven, AA muhabirine, 7 Haziran'da yapılacak milletvekili genel seçimi öncesindeki hazırlıklar hakkında bilgi verdi.

Seçim takvimi üzerindeki çalışmaların tamamlandığını belirten Güven, yapılacak son düzenlemelerin ardından takvimin birkaç gün içinde Resmi Gazete'de yayımlanacağını söyledi.

Bundan sonra seçim sürecinin başlayacağını hatırlatan Güven, seçimle ilgili iş ile işlemlerin düzenlendiği tüm genelgelerin hazırlandığını ve yayımlanacağını kaydetti. 

Başkan Güven, yurt dışında oy kullanımında son seçimde yaşanan aksaklıkların giderilmesi için de çalıştıklarını vurgulayarak, randevu sistemini kaldırdıklarını, vatandaşların yurt dışında seçim takviminde belirlenen süreler arasında oy kullanacaklarını ifade etti. 

Seçim yayın yasakları

Sadi Güven, özellikle Cumhurbaşkanı seçiminde, yayın yasaklarına uymadıkları için özel televizyonlara verdikleri cezalar nedeniyle YSK'ya yapılan eleştirilere de yanıt verdi. 

Başkan Güven, seçim döneminde yayın ilkelerini ihlal eden televizyonlara, Anayasa ve yasalar gereği ceza verdiklerini söyledi. 

Güven, 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkındaki Kanun'un 55/A maddesi gereğince, özel radyo ve televizyonların seçim döneminde yapacakları yayınlarda, TRT Kanunu'nun 5. maddesinde öngörülen genel yayın esasları ile RTÜK Kanunu'nun 8. maddesinde yer alan yayın ilkelerine uymak zorunda olduklarını belirtti.

Seçim döneminde radyo ve televizyon kuruluşlarının tek yönlü, taraf tutan yayınlar yapamayacaklarına işaret eden Güven, "Bu kuruluşlar, yayınlarında demokratik kurallar çerçevesinde adaylar arasında fırsat eşitliği sağlamak zorunda" dedi. 

Seçim döneminde, bu ana ilkeler esas alınarak usul ve esasları belirlediklerini anlatan Güven, RTÜK'ün de yayınları bu usul ve esaslar doğrultusunda izleyip, denetleyip, değerlendirerek, YSK'ya raporla sunduğunu kaydetti.

Seçim döneminde yayın ilkelerini ihlal eden yayın kuruluşlarının 298 sayılı Kanun'un 149/A maddesinde belirlenen cezalara muhatap olduklarını söyleyen Güven, YSK'nın bu televizyon kanallarına uyarma ve yayın durdurma cezası verdiğini ifade etti. 

"YSK yasakçılıkla suçlandı"

Başkan Güven, verilen cezalar nedeniyle her kesim tarafından kurumun çok eleştirildiğini belirterek, şöyle devam etti:

"Seçim dönemindeki tek taraflı yayınlar nedeniyle verilen cezalardan dolayı YSK'nın yasakçı bir zihniyete sahip olduğu imajı yaratılıyor. YSK, özel kanallara ceza verme taraftarı değil. Ancak Anayasa ve yasaları uygulamakla yükümlüyüz. Özel radyo ve televizyonlar seçim döneminde yayınlanan yayın ilkelerine uymadığı ve 298 sayılı Kanun'un 55/A maddesi ile 149/A maddeleri yürürlükte kaldığı sürece istenmese de aynı uygulama devam edecek. 

Özel radyo ve televizyon kuruluşları ceza müeyyidesi ile karşılaşmamak için tarafsızlık, gerçeklik, doğruluk ilkelerine uygun davranmak, tek yönlü, taraf tutan yayınlar yapmamak, yayınlarında demokratik kurallar çerçevesinde adaylar arasında fırsat eşitliği sağlamak zorunda. Ya da özel radyo ve televizyonların seçimlerin başlangıcından oy verme gününün bitimine kadar TRT Kanunu hükümlerine tabi olacaklarına ilişkin 298 sayılı Kanun'un 55/A maddesi ve ceza müeyyidesine ilişkin 149/A maddelerinin değişmesi gerek." 

Başkan Güven, TBMM'de bu yönde bir yasa değişikliği olduğunda, bunun 7 Haziran'da yapılacak milletvekili seçiminde uygulanıp uygulanmayacağına ilişkin ise "buna değişiklik yapılması halinde bakılacağı" değerlendirmesini yaptı.

SONRAKİ HABER