Kurtarılan göçmen sayısı katlanarak artıyor

Sahil Güvenlik Komutanlığınca yılbaşından bu yana Ege Denizi'nde kurtarılan göçmen sayısı, bir önceki yılın aynı dönemine oranla yaklaşık 3 kat artışla 3 bin 947'ye ulaştı.

F5HABER F5HABER
Kurtarılan göçmen sayısı katlanarak artıyor

İZMİR (AA) - Sahil Güvenlik Komutanlığı ekiplerinin, Avrupa Birliği (AB) ülkelerine geçiş güzergahlarının başında gelen Ege Denizi'nde yılbaşından bu yana kurtardığı göçmen sayısı, bir önceki yılın aynı dönemine oranla yaklaşık 3 kat artışla 3 bin 947'ye ulaştı.

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre Türkiye, yaşadığı ülke topraklarını kendi iradesiyle terk edip, hukuk kuralları ve prosedürlerine uymadan ve gerekli izinleri almadan başka ülkeye giden göçmenlerin transit ve hedef ülkesi konumunda bulunuyor.

Yasa dışı göçmenlerin deniz yoluyla Türkiye'den çıkış olaylarıyla ilgilenen, gerek havadan gerek denizden arama kurtarma faaliyetleriyle "umut yolculuğu"na çıkan yüzlerce kişinin hayatını kurtaran Sahil GüvenlikKomutanlığı ekipleri, yılbaşından bu yana 139 olaya müdahale etti.

Sahil Güvenlik ekipleri, bu olaylarda 3 bin 947 yasa dışı göçmeni kurtardı, olaylarla ilgili de göçmenkaçakçısı olduğu belirlenen 10 kişiyi yakaladı.

Ekipler, geçen yıl aynı sürede, Ege Denizi'nden yaklaşık bin 500 yasa dışı göçmeni kurtarmıştı. Buna göre, kurtarılan yasa dışı göçmen sayısı, geçen yıla göre yaklaşık 3 kat arttı.

Sürekli artıyor

Sahil Güvenlik ekipleri, geçen yılın tamamında Ege Denizi'ndeki 529 olayda, yasa dışı yollarla yurt dışına çıkmaya çalışan 12 bin 884 göçmeni kurtarmış, göçmen kaçakçısı olduğu iddiasıyla 72 kişiyi yakalamıştı.

Sahil Güvenlik ekipleri 2013 yılında 6 bin 937'si Ege Denizi'nde, toplam 8 bin 47 kişiyi yakalamıştı. Kurtarılan yasa dışı göçmen sayısı, 2012'de 2 bin 531, 2011'de ise 546'ydı.

Göçmen kaçakçılığındaki yöntem ve izlenen yollar

Komşu ülkelerde yaşanan iç karışıklıklar, siyasi ve ekonomik istikrarsızlıklar, Türkiye'yi yasa dışı göç vegöçmen kaçakçılığında, transit ve hedef ülke konumuna getirdi.

Ülkeye yasa dışı giriş yapan göçmenler, şehirler arası yolcu otobüsleriyle İstanbul ve İzmir gibi batı illerine getirilip bir süre organizatörler tarafından barındırıldıktan sonra, bir kısmı Edirne ve Kırklareli'nde Meriç Nehri üzerinden botlarla Yunanistan'a, yaya olarak veya araçlar içerisine gizlenerek de Bulgaristan ve Yunanistan'a götürülmeye çalışılıyor.

Ancak AB ülkelerine geçişte en çok Ege Denizi tercih ediliyor. İstanbul ve İzmir'de bir süre barındırılan göçmenler, Türkiye'den çıkış yapmak üzere İzmir, Balıkesir, Çanakkale, Aydın ve Muğla kıyılarından tekne ve botlarla Yunan adalarına veya doğrudan Yunanistan ve İtalya'ya götürülüyor.

Deniz yolunu kullanan yasa dışı göçmenler, genelde çok olumsuz şartlarda karşı kıyıya varmaya çalışıyor.

Yasa dışı göç aracı olarak genelde yaklaşık 30 kişinin bindirildiği lastik bot kullanılıyor. Fiber ve ahşap tekneyle sürat teknesinin yanı sıra jetski ve şambrel de kullanılan "deniz araçları" arasında yer alıyor.

Yasa dışı göçmenlerin bir kısmı da "geri atma (gittiği ülkeden Türkiye karasularına geri gönderilme) olayı" sonucu yakalanıyor. Yasa dışı göçmenlerin çoğunu ise Suriye uyruklular oluşturuyor. Myanmar ve Afganistan da Türkiye'ye en çok yasa dışı göçmen gönderen ülkelerin başında yer alıyor.

Kazancının çok fazla olması nedeniyle "insan kaçakçılığı" yasa dışı faaliyetler arasında üst sırada bulunuyor. Yasa dışı göçmenlerin, kaçakçılara kişi başı 10 bin dol

SONRAKİ HABER