için kaldı

İşte Türkiye'nin yeni Başbakanı! Reuters açıkladı

Reuters AK Parti'de kongre kararı alınmasıyla ilgili çok konuşulacak bir iddia ortaya attı. Ajansa göre, AK Parti'nin başına Bekir Bozdağ geçebilir.

F5HABER F5HABER
İşte Türkiye'nin yeni Başbakanı! Reuters açıkladı

Reuters, 'Cumhurbaşkanı Erdoğan MHP/HDP'nin baraj altında kalacağı beklentisiyle başkanlık sistemini sağlayacak çoğunluk için Bekir Bozdağ başkanlığında Ekim'de erken seçime gidebilir.' iddiasında bulundu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu ile dünkü görüşmesinin ardından AK Parti'de bu ay içinde genel başkan ve başbakan değişikliğinin yolunu açan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, MHP ve HDP'nin oylarının baraj altında kalacağı beklentisiyle TBMM'de başkanlık sistemini sağlayacak çoğunluk için bu yıl erken seçime gidebileceği belirtiliyor.

Bekir Bozdağ: 'Herkes Haddini, Hududunu Bilecek'

Bu süreçte MHP'nin hangi genel başkan ile yola devam edeceğinin de kritik unsurlardan biri olduğu ifade ediliyor.

AK Partili yetkililer ve analistler, Erdoğan'ın başkanlık sistemini getirecek anayasa değişikliğinin bir an önce hayata geçirilmesini istediğini ve işaret edeceği yeni başbakan ile TBMM'de anayasa değişikliği için gerekli 367 sandalyeyi kazanmaya çalışacağını belirtiyorlar.

Geçen yıl 1 Kasım'da yapılan seçimde AK Parti yüzde 49.5 oy ile tek başına yeniden iktidar olmuştu. Normal şartlarda seçim Kasım 2019'da yapılacak.

MHP KRİTİK PARTİ

"Erdoğan'dan dün beklenenden çok daha sert bir hareket geldi. Bir geçiş süreciyle genel başkan değişikliği olabilirdi ama tercih etmedi. Artık başkanlık sistemini getirecek bir anayasa değişikliği için Erdoğan tüm imkanları kullanacak" diyen AK Parti'ye yakın bir kaynak, şunu kaydetti:

"Burada HDP'nin baraj altında olmasının yanı sıra MHP'nin durumu çok kritik. Eğer (MHP Genel Başkanı Devlet) Bahçeli partinin başında kalırsa bu durumda MHP'nin baraj altında kalabileceğinden hareketle, bu yıl bitmeden bir erken seçim şu anda en güçlü seçenek."

SONRAKİ HABER