için kaldı

İşte selin acı bilançosu!

Artvin'in Hopa, Arhavi ve Borçka ilçelerindeki sel felaketinin hasar tespit çalışmalarının ilk sonuçları açıklandı.

F5HABER F5HABER
İşte selin acı bilançosu!

Artvin Valisi Kemal Cirit, 8 kişinin hayatını kaybettiği, 3 kişinin kaybolduğu, 27 kişinin yaralandığı, 6 binanın yıkıldığı, 17'si ağır, 11'i orta olmak üzere 239 konutun hasar gördüğü sel afetinden, toplam 1434 kişinin etkilendiğini belirtti. Bölgede metrekareye düşen 255 kilogram yağışın Konya Ovası'nı bile göle çevireceğini iddia eden Vali Cirit, yaşananın doğal afet olduğunu, ancak insan ve kamudan kaynaklı hatalar da bulunduğunu vurguladı.

Artvin Valisi Kemal Cirit, Hopa'da yaşanan sel felaketinin 8'inci gününde değerlendirme toplantısı gerçekleştirdi. Artvin'in Hopa, Borçka ve Arhavi ilçelerini etkileyen sel afetinde 3'ü hala kayıp 11 vatandaşı kaybettiklerini, 27 vatandaşın ise yaralandığını ifade eden Cirit, bir daha bu afetlerin yaşanmamasını diledi. Afet sonrası bin 500 kişinin 500'e yakın iş makinesi ile sahada fiilen çalıştığını ifade eden Cirit şunları söyledi:

"Çeşitli köylerde 100 vatandaşımızı karadan ve hava nakil araçlarıyla güvenli bölgelere taşıdık. İlk etapta ulaşılamayan köylere hava nakil araçları ile kuru gıda ve su nakli gerçekleştirdik. Daha yolun başındayız ve yaraları yeni sarmaya başladık. 29 köyümüzden 4'üne elektrik veremiyoruz. Onlara da kısa zamanda elektrik vereceğiz. Hopa'da mahallelere su verilmeye başladı. Ancak 4 köyümüze henüz sağlıklı su ulaştıramadık. Tüm köylere de karadan ulaştık. Ülkenin birçok noktasından kamu ve belediyelerden iş makinesi desteği gördük. Kızılay ekiplerimiz 4 noktada sıcak yemek çalışması yürütüyor. 1500 kişiye günlük 3 öğün yemek dağıtıyoruz."

1434 AFETZEDEMİZ VAR

Hopa, Arhavi ve Borçka'da hasar ve zarar tespit çalışmalarının yüzde 90'ını tamamladıklarını anlatan Cirit, "30 kişilik 7 teknik ekip hasar ve zarar tespiti için çalıştı. Bölgede 11 ailenin yaşadığı 6 bina yıkıldı, 17 ağır, 11 orta hasarlı konutumuz var. 24 binanın ise tutanakla boşaltılmasını talep ettik. Bölgede 239 konutta sıkıntı var. Hopa'da bin 208, Arhavi'de 216 ve Borçka'da 10 kişi olmak üzere bin 434 afetzedemiz bulunuyor. Hopa ve Arhavi'de 8 okul binası hasarlı. Onları da yapacağımız çalışma ile eğitim öğretim sezonuna yetiştireceğiz" dedi.

430 BİN LİTRE SU DAĞITILDI, SALGIN HASTALIK ÖNLENDİ

Sel afetinde halk sağlığı açısından sevindirici bir gelişme yaşandığını da anlatan Vali Cirit, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sel afeti öncesi hastanelerimize yapılan akut bağırsak enfeksiyonu müracaatında selden sonra yüzde 50 düşüş sağlandı. Burada vatandaşların şebekeye verilen içme sularını içmemesi ve dışarıdan gelen 430 bin litre su yardımının etkisi oldu. Vatandaşlarımız kapalı su kullanınca salgın hastalık riski oluşmadı. Enfeksiyon ve ishal vakalarında artış olmaması amacıyla belediyelerin içme suyu şebekelerinde klorlama çalışması yürütüyor. Su şebekelerinin de sağlıklı olması gerekiyor. Bu konuda belediyelerimiz hassasiyet gösterecektir."

'BU YAĞIŞ KONYA OVASINA DÜŞSE ORAYI BİLE GÖLE ÇEVİRİRDİ'

Hopa'da yaraların sarılmaya çalışıldığını ve sel afetinden yüzlerinin akıyla çıkacaklarını anlatan Vali Cirit, "Bölgeye çok kısa sürede metrekareye 255 kilogram yağış düştü. Bu yağış miktarı Konya Ovası'na da düşseydi orayı bile göle dönüştürürdü. Bu bir doğal afettir. İnsandan kaynaklı hatalar var mıdır? Evet. Bizler de zaman zaman hatalı tutum ve davranışlar içerisinde bulunmuş olabiliriz. Dere yatakları ile ilgili yeniden bir çalışma sergileyeceğiz" dedi.

HOPA'DA KİRA FİYATLARI ARTTI

Afetten zarar gören vatandaşlara hızla yardım yapılması için çalışma yürütüldüğünü de ifade eden Cirit, "114 vatandaşımız için ev kiralaması yapacağız. Bir kısım vatandaşlara kiralama yaptık. Başlangıç itibariyle tamamına yakınının kiralarını karşılayacak bir miktar yardım yapmıştık ama kira fiyatları yükseldi. Kamu misafirhanelerimiz, yurtlarımız arzu eden tüm afetzede vatandaşların hizmetine açıktır. Bütün gücümüzle buradaki afeti olası en kısa sürede yok edecek bir çalışmayı bütün birimlerimiz olarak yürütmekteyiz. Sadece bizler değil ticaret ve esnaf odalar ile STK'lar ve belediyeler aktif gayret gösterdi. Daha yolun başındayız. Ama biz bu sürecin sonundan yüz akıyla çıkacağız" diye konuştu.

KAYIPLARI ÖZEL EĞİTİMLİ KÖPEKLER ARAYACAK

Vali Cirit, Hopa'daki selde kaybolan 3 kişinin aranması için Emniyet Genel Müdürlüğü'nden getirilecek özel eğitimli köpeklerin arama yapacağını söyledi, bölgede AFAD, Jandarma Arama Kurtarma ekiplerinin de arama faaliyetlerini sürdürdüğünü ifade etti.

DENİZE GİRMEYİN UYARISI

Cirit, sel afeti sonrası denizde kirlilik oluştuğunu belirterek vatandaşlara denize girmemeleri konusunda uyardı. Cirit, "Deniz yüzeyinde kirlilik oluştu. Şu an vatandaşlarımız denize girmesin. Denize girilebilecek ortam oluştuğunda bunu duyuracağız. Şu an için vatandaşlarımız denize girmemeli" dedi.

DENİZE DÖKÜLEN TOPRAK, BALÇIK VE SEL ATIKLARINA CEVAP

Hopa'da süren enkaz kaldırma çalışmaları sırasında toprak, balçık ve çöplerin de içerisinde yer aldığı sel atıklarının Karadeniz'e döküldüğü yönündeki bir soru üzerine Vali Cirit şunları söyledi:

"Karadeniz'in genel anlamda bu sorununun olduğunu söyleyebilirim. Bunu maalesef Artvin olarak biz de yaşıyoruz. Bununla ilgili çalışmalara afet öncesi başlamıştık. Şuan için bir tesis maalesef yok. Fakat gönül ister ki temizleme çalışmaları sırasında denizimizi kirletmeyelim ama şu aşamada biz önce afetin genel zarar şartlarını olumlu hale dönüştürmek arzusundayız. Müsaade edin. Onu bir kaç gün içerisinde bizler de bir başka yönteme dönüştürmeyi umuyoruz."

KAYIPLARDAN HABER YOK

Hopa'nın Sundura Mahallesi'nde itfaiye aracının devrilmesi sonucu sel sularına kapılarak kaybolan 5 yaşındaki Taha Su ile Sugören Köyü'nde heyelanda kaybolan Melike Kakşi ile yeğeni 18 yaşındaki milli atlet Nejla Kakşi'yi arama çalışmaları sürüyor. Jandarma Özel Arama Kurtarma ekipleri ile AFAD ekiplerinin katıldığı arama çalışmalarında 8'inci günde bir sonuç alınamadı. Sugören Köyü'ndeki arama çalışmalarını yürüten AFAD ekipleri iş makineleri ile bölgedeki balçığı kaldırarak kamyonlarla alandan taşıyor. İş makinesinin kaldırdığı alanlar AFAD ekiplerince didik didik aranıyor. Bazı görevliler de girdikleri evlerin bodrum katlarında kayıpları arıyor.

AFAD'TAN PAYLAŞIM

Artvin'in Hopa ve Arhavi ilçelerinde meydana gelen ve 8 kişinin hayatını kaybettiği 3 kişinin de kaybolduğu sel felaketinin ardından 8 gün geçti. İlk günden itibaren bölgede arama ve kurtarma çalışmalarını koordine eden AFAD ekipleri yüzlerce insanı sel ve heyelanlı bölgeden kurtarmayı başardı. AFAD ekipleri sel felaketinde biri sevindiren diğeri hüzünlendiren iki olayı basınla paylaştı. Borçka İlçesi'nde çevresi sel suları ile kaplı olan bir evde mahsur kalan 6 kişi için seferber olan ekipler binaya ulaşamayınca arka duvarını balyozla deldi. Açılan delikten çıkarılan 6 kişi kurtarılarak güvenli bölgeye ulaştırıldı. Bir diğer olayda ise Hopa İlçesi Yeşilyurt Köyü'ndeki selde aracını kurtarmaya çalışırken sulara kapılarak hayatını kaybeden 45 yaşındaki Sabri Acıbadem'in cenazesi helikopterle köyüne götürülmek istendi. Ancak hava koşulları nedeniyle köye havadan ulaştırılamayan cenaze iş makinesinin üzerine konularak köyüne götürüldü. Cenaze köyünde toprağa verildi.

SONRAKİ HABER