için kaldı

IŞİD'in saldırı grafiği ortaya çıktı

Terörün gaddar ve kanlı yüzünü Atatürk Havalimanı'nda gösteren IŞİD, saldırı sonrası faaliyet alanlarının yer aldığı bir grafik yayınladı.

F5HABER F5HABER
IŞİD'in saldırı grafiği ortaya çıktı

İstanbul Atatürk Havalimanı'nda 3 canlı bombanın kendini patlatmasıyla gerçekleştirilen ve 42 kişinin ölümüne sebep olan hain saldırıyı düzenlediği iddia edilen terör örgütü IŞİD, etki alanlarının yer aldığı bir grafik yayınladı.

Terör örgütü IŞİD'in sözcülüğünü yapan Amaq haber ajansından duyurulan listede Türkiye, örgütün 'uyuyan hücreler' bölümünde yer alıyor. Örgütün 'uyuyan hücreler' listesinde Türkiye ile birlikte Suudi Arabistan, Cezayir, Fransa, Tunus, Lübnan, Bangladeş'in de yer aldığı görülüyor.

TÜRKİYE'DE UYUYAN HÜCRELER

Amak'ın resmi web sayfasının kapatılması ve arama sonuçlarında çıkmıyor oluşu, hazırlanan infografiğin asıl kaynağının Amak mı olduğu, yoksa bir trolleme çalışması olması ihtimallerinden herhangi birisi doğrulanamazken, grafiği analiz eden New York Times'ın El-Kaide ve IŞİD uzmanı, gazeteci Rukmini Callimachi tarafından da paylaşıldı ve belgenin IŞİD'e bağlı yayın yapan Amak kaynaklı olduğu doğrulandı ve uyuyan hücrelerin bulundukları ülkeler arasında Türkiye'yi görmemiz ile Atatürk Havalimanı saldırısı arasında bir paralellik olduğuna dikkat çekiyor.

Callimachi, son günlerde yaşanan IŞİD kaynaklı saldırıların bu infografikte yeralan ülkelerde gerçekleşmekte olduğuna dikkat çekerken, Atatürk Havalimanı'nda gerçekleşen bombalı saldırının da dahil olduğu bir dizi olayın İslam Devleti'nin Halifeliğini ilan edişinin ikinci senesi "etkinlikleri" kapsamında yer aldığı kuşkusunu dile getiriyor, ancak IŞİD'in henüz olayı üstlenmemiş olduğunu da anımsatıyor.

İşte IŞİD'in yayınladığı o grafik:

IŞİD'in saldırı grafiği ortaya çıktı - Resim : 1

İnfografik çalışmasında Hilafetin ilanının ikinci yılı kapsamında İslam Devleti'nin hangi ülke sınırları içerisinde ne boyutta etkin uzantıları bulunduğuna dair bilgi veriyor. Üç kategori altında değerlendirilen bir ülkeler 'Büyük Ölçüde Kontrol Altında Olan Bölgeler' için Irak ve Suriye nelirtiliyor, 'Orta Seviyede Kontrol Altında Olan Bölgeler' kategorisinde yer alan isimler sırası ile şöyle; Çeçenistan, Yemen, Mısır, Nijerya, Libya, Somali, Filipinler, Nijer, Afganistan, Dağıstan.

Üçüncü kategori ise içerisinde Türkiye'nin de yer aldığı 'Uyuyan Hücrelerin Hazır Bulundukları Bölgeler' adı altında; Suudi Arabistan, Türkiye, Cezayir, Fransa, Tunus, Lübnan, Bangladeş haritaları görsel olarak yeralıyor.

IŞİD'in Türkiye'de uyuyan hücreleri olduğu bilgisi yeni bir şey değil, ancak örgütün bu bilgiyi resmi ajansı aracılığı ile paylaşması iddiayı farklı bir boyuta taşımaya yeterli nitelikte.

Amak'ın başta Arapça, Farsça ve İngilizce olmak üzere farklı ülkeler üzerinden yaptığı birden fazla sitesi bulunuyorsa da, bu sitelerin dışında Amak adına açılmış sahte web sayfaları ile karşılaşmak da mümkün.

SONRAKİ HABER