için kaldı

Gül, dünyanın en etkili 100 kişisi arasında

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Time dergisinin, "Dünyanın en etkili 100 kişisi" listesinde yer aldı.

F5HABER F5HABER
Gül, dünyanın en etkili 100 kişisi arasında

WASHINGTON (AA) - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Time dergisinin, "Dünyanın en etkili 100 kişisi" listesinde yer aldı.

Time dergisi editörleri, her yıl "TIME 100" listesini belirliyor. Dergide, bu yıl liderler kategorisinde Cumhurbaşkanı Gül de bulunuyor.

Dergide Gül ile ilgili ifadeleri kaleme alan yazar Elif Şafak oldu.

Şafak, "Zor bir seçimle karşı karşıya olan bir ılımlı Türk" başlıklı yazısında, "Türk politikası çok maskülen ve kutuplaşmış . Ancak Türkiye'nin 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ılımlı tonu ve uzlaştırıcı stiliyle dikkati çekiyor. Haziran 2015'teki genel seçimler öncesinde, hem onu destekleyenler hem de ondan şüphe duyanlar, onun Türk politikasındaki rolünün son dönemlerde güçlendiği noktasında hemfikir" değerlendirmesine yer verdi.

Elif Şafak, yazısında şunları kaydetti:

"Gül, Dışişleri Bakanı, Başbakan ve Cumhurbaşkanı olarak, Türkiye'nin baskın politik figürü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yıllar boyunca bir müttefiki ancak aynı zamanda da başlıca rakibi oldu. Erdoğan'ın Gezi Parkı'nda alışveriş merkezi inşa edilmesi yönündeki kararına karşı protesto için geçen yıl eylemler patlak verdiğinde, Gül, barışçıl toplanmanın demokratik bir hak olduğunu belirtti. Twitter yasaklandıktan sonra, o (Gül), yasağı delen milyonlarca vatandaştan biriydi. 'Sosyal medya platformlarının tamamen kapatılması tasvip edilemez" şeklinde tweet attı.

Türkiye'deki demokratların Gül'den yüksek beklentileri bulunuyor, bazıları onun tartışmalı tasarıları imzalamasıyla gölgelenmiş olsa da. Gül, şu anda önemli bir kavşakta. Daha sakin bir hayatı ya da ülkenin bugün çok ihtiyaç duyduğu demokratikleşme yolunda çaba harcamak için aktif politikaya geri dönmeyi seçebilir."

Liderler kategorisinde, ABD Başkanı Barack Obama, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Japonya Başbakanı Şinzo Abe gibi isimler de yer alıyor.

SONRAKİ HABER